Κυριακή 26.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δυσεύρετα και ακριβά τα φοιτητικά σπίτια στα Τρίκαλα

30.08.2021

Αγώνα δρόμου κάνουν από την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των βάσεων γονείς και φοιτητές για την εξεύρεση σπιτιού στις πόλεις που έχουν εισαχθεί, αφού αυτά είναι είδος προς εξαφάνιση.

Από την κατάσταση αυτή δεν εξαιρούνται βέβαια και τα Τρίκαλα όπου τα μικρά κυρίως διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, ενώ και οι τιμές σύμφωνα με την μεσίτρια ακινήτων κ. Βίκυ Μπούγλα λόγω αυτής της έλλειψης είναι ανεβασμένες.

Για παράδειγμα τα διαμερίσματα 20-30 τ.μ ,στα μονόχωρα  οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 350 € ανάλογα αν είναι επιπλωμένα ή όχι, ενώ για τα 30-50 τ.μ. τα δίχωρα από 300 έως 400€, επίσης αν είναι επιπλωμένα ή όχι.

Η ζήτηση είναι για διαμερίσματα καινούρια ή ανακαινισμένα με θέρμανση αυτόνομη φυσικού αερίου. Όσοι είναι από μακριά ή από νησιά θέλουν επιπλωμένα, τουλάχιστον με τα ηλεκτρικά είδη (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο). Όσοι είναι από κοντινές αποστάσεις δεν προβληματίζονται τόσο για τα έπιπλα

Στην ερώτησή μας σε σχέση με το παρελθόν οι τιμές που κυμαίνονται;

«Οι τιμές τα τελευταία 5 χρόνια είναι υψηλά στην τοπική αγορά. Οι ελλείψεις σε μικρά διαμερίσματα είναι μεγάλες. Αν υπολογιστεί και το γεγονός πως πολλοί φοιτητές πέρυσι δεν μίσθωσαν, φέτος έχουμε ζήτηση που ξεπερνά τον αριθμό των φετινών επιτυχόντων στις τοπικές σχολές», θα μας πει.

Και στα Τρίκαλα όπως στις περισσότερες πόλεις οι τιμές στο κέντρο είναι πιο ψηλά, άλλωστε η ζήτηση αφορά το κέντρο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις σπάνια υπάρχει ζήτηση για συγκατοίκηση.

Επίσης αυτό που στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως στα Τρίκαλα δεν υπάρχουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες κάτι που συνηθίζεται στις φοιτητοπόλεις.

«Απ όσο γνωρίζω υπάρχουν οικοδομές αλλά και ολόκληρα τμήματα οικοδομών με φοιτητικά διαμερίσματα, αλλά δεν λειτουργούν με όρους φοιτητικής εστίας», θα μας πει η κ. Μπούγλα.

Να σημειώσουμε επίσης πως τα χρόνια της πανδημίας αρκετά διαμερίσματα που ήταν airbnb γύρισαν στην μακροχρόνια μίσθωση.

Τέλος σύμφωνα με την κ. Μπούγλα: «Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης  ισχύει και στην τοπική αγορά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές είναι οι διαθεσιμότητες σε νέα ή ανακαινισμένα διαμερίσματα, η προσφορά είναι μικρή. Η άνθιση της ανοικοδόμησης θα δώσει νέα ποιοτικά διαμερίσματα για φοιτητικές κατοικίες. Παραμένουν όμως αναξιοποίητα  πάρα πολλά παλιά διαμερίσματα στο κέντρο. Εδώ το πρόγραμμα Εξοικονομώ θα πρέπει κάποια στιγμή να συμπεριλάβει κ άλλες ιδιοκτησίες πέραν της 1ης κατοικίας. Αν αυτά ανακαινισθούν και προστεθούν στα νεόδμητα, σε δυο – τρία χρόνια και επάρκεια θα υπάρχει και οι τιμές θα είναι πιο χαμηλές.

Στην ζήτηση για τα μικρά διαμερίσματα θα πρέπει να συνυπολογίσετε και αυτή που προέρχεται από δημοσίους υπαλλήλους, καθηγητές και δασκάλους, αλλά και εργαζόμενους στα εργοτάξια της Ε 65. Αυτό ανεβάζει την ζήτηση και αυξάνει τις τιμές, δεδομένης της μικρής διαθεσιμότητας».

Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και φοιτητές

Τι πρέπει να προσέχουν φοιτήτριες, φοιτητές και γονείς, που ψάχνουν σπίτι σε μια άλλη πόλη; «Πρώτον, δεν δίνουμε ποτέ προκαταβολή “στον δρόμο”, σε άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι μεσίτης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται επιτήδειοι που μαζεύουν προκαταβολές. Την προκαταβολή τη δίνουμε στην έδρα του μεσίτη, στο γραφείο του δηλαδή και ζητάμε πάντα την κάρτα του. Δεύτερον, φροντίζουμε να μην περνούν πολλές ημέρες ανάμεσα στην προκαταβολή και την υπογραφή μισθωτηρίου. Το μισθωτήριο πρέπει να υπογράφεται, αν όχι αυθημερόν, κατά προτίμηση εντός μίας ή δύο ημερών από την προκαταβολή. Τρίτον, διαβάζουμε πάντα με μεγάλη προσοχή τους όρους του συμβολαίου, ιδίως αν δεν μεσολαβεί μεσίτης. Κι αυτό διότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει όρους για δυσανάλογες προσαυξήσεις ανά έτος, κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά. Και τέταρτον, όταν νοικιάζουμε επιπλωμένο σπίτι, ελέγχουμε όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργούν κανονικά και δεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων