Τετάρτη 03.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσιάστηκαν δυο σημαντικές εκδόσεις του ΦΙΛΟΣ

15.02.2020

Δύο σημαντικές εκδόσεις για την ιστορία και τις παραδόσεις του Νομού μας παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Τρικάλων) από τον Φιλολογικό, Ιστορικό, Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, και συγκεκριμένα το ετήσιο επιστημονικό περιοδικό «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» τόμος 39 (2019), καθώς και το «Γλωσσάριο Πλατάνου Τρικάλων» του δρος Θεοδώρου Α. Νημά, το οποίο εξέδωσε ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη).

Ειδικότερα, ο τελευταίος τόμος του επιστημονικού περιοδικού «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ», για τον οποίο μίλησε ο συγγραφέας κ. Ηλίας Κεφάλας,  εκδίδεται ανελλιπώς από το 1981,  αποτελείται από 224 σελίδες και περιλαμβάνει 8 ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες με θέματα φιλολογικά, ιστορικά (τα περισσότερα), αρχαιολογικά, λαογραφικά, 3 λογοτεχνικές συνεργασίες (ποιήματα και πεζά), και άλλες δημοσιεύσεις για την περιοχή Τρικάλων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μελέτες των: κ. Θεοδ. Νημά για την οθωμανική απογραφή του 1454/55 σε έντεκα  οικισμούς  του Ν. Τρικάλων στα ανατολικά Χάσια: Πληθυσμός, παραγωγή, φόροι, ονόματα κατοίκων, κ. Λεωνίδα Κωτούλα για το Δημοτικό Σχολείο Γοργογυρίου Τρικάλων (1881-2002) και την ίδρυση – λειτουργία δημοτικών σχολείων στην περιφέρεια Τρικάλων – Μετσόβου μέσα από επίσημα σχολικά αρχεία και κ. Δημ. Ράπτη για την Τοπική ταυτότητα: συνέχειες και μεταβολές του παραδοσιακού πολιτισμού σε μια ορεινή κοινότητα του Νομού Τρικάλων, το Μυρόφυλλο, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Το δεύτερο βιβλίο που παρουσιάστηκε από τον δάσκαλο κ. Αθανάσιο Σιούτα, ήτοι το «Γλωσσάριο Πλατάνου (Βάνιας) Τρικάλων», του κ. Θεοδώρου Νημά, αποτελείται από 309 σελίδες και φέρει τον υπότιτλο «Συμβολή στην έρευνα και μελέτη της θεσσαλικής διαλέκτου»

Το κύριο μέρος του βιβλίου αυτού αποτελεί το Γλωσσάριο του Πλατάνου, στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 6.500 λέξεις, οι οποίες καταγράφονται με την τοπική τους προφορά, δίνεται η ερμηνεία και η ετυμολόγησή τους, ενώ παρατίθενται, όπου κρίνεται απαραίτητο, και παραδείγματα με τοπικές ιδιωματικές φράσεις. Στην ουσία το Γλωσσάριο αυτό αντιπροσωπεύει τη θεσσαλική διάλεκτο που ομιλείται σε όλα σχεδόν τα χωριά της Δυτικής Θεσσαλίας και επομένως ενδιαφέρει όλους τους Δυτικοθεσσαλούς.

Ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Θανάσης Νάκας, στο Προλογικό του σημείωμα, επισημαίνει:

«Το έργο του Θεόδωρου Νημά που σχετίζεται με την έρευνα και τη μελέτη θεμάτων ιστορίας, τοπικής ιστορίας, λαογραφίας, νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας είναι ιδιαίτερα πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στον τομέα της νεοελληνικής διαλεκτολογίας και, ειδικότερα, στην έρευνα και τη μελέτη των θεσσαλικών ιδιωμάτων».