Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα κάγκελα οι Τρικαλινοί φιλόλογοι για τις αλλαγές Φίλη

13.06.2016 /

Τις αντιδράσεις των Τρικαλινών φιλολόγων προκαλούν οι αλλαγές του Υπουργείο Παιδείας στο Γυμνάσιο, με το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Συλλόγου να κάνει λόγο για αποφάσεις που δεν έχουν κανένα παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά μόνο την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά, να μην γίνει καμία πρόσληψη.

Αυτό τόνισαν το πρωί, ο πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαλάκης και η γραμματέας κα. Αθανασία Τσιοτινού, του Συλλόγου Φιλολόγων Τρικάλων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης επί της ουσίας οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας δεν είχαν κανέναν παιδαγωγικό προσανατολισμό, αφού δεν ασχολήθηκε κανείς για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διδάσκονται.

«Θεωρούμε ότι η μείωση των ωρών δεν έγινε για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους, δε συζητήθηκε ποτέ το πως θα πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία. Ακόμα, και οι νεοελληνιστές που είπαν ότι πρέπει να μειωθούν, ζήτησαν να αυξηθούν τα Νέα Ελληνικά. Αντιθέτως, σε μια κίνηση … χειρουργείου και αυτός ο Υπουργός, όπως και τόσοι άλλοι έκοψε και τα Αρχαία στις ώρες των Νέων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι αυτό αποφασίστηκε επειδή πολλοί Φιλόλογοι διορίστηκαν πέρυσι ως αναπληρωτές, μόνιμοι διορισμοί δε γίνονται και δε θα γίνουν, συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν, ενώ το ίδιο έκανε με τις ειδικότητες των Φυσικών.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει 3.000 θέσεις στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια θα εξοικονομηθούν για το Υπουργείο με αυτές τις αλλαγές. Εμείς δε διαφωνούμε ότι θα έπρεπε να τεθεί στο επίκεντρο ο τρόπος, οι ώρες και ο σκοπός του μαθήματος, αλλά όχι στο τέλος της χρονιάς και με αυτό τον τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Τρικαλινών φιλολόγων έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ζήτημα των Αρχαίων, δηλαδή εάν θα διδάσκονται από το πρωτότυπο ή μεταφρασμένο, μόνο και μόνο για να περάσει η μείωση των ωρών.