Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η εκδρομή του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου

02.12.2016 /

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων προσέθεσε ακόμη μία πετυχημένη εκδρομή στο ενεργητικό του, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στα Άνω και Κάτω Πορρόια, στη Ροδόπολη, στις Σέρρες, στη Βυρώνεια, στη λίμνη Κερκίνη,  στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα.

15272004_1249119528483345_3710257803896397588_o

Το Σάββατο πρωί πρωί ξεκινήσαμε οδικώς από τα Τρίκαλα και πρώτος μας προορισμός ήταν τα Κάτω Πορρόια Σερρών, στα οποία φτάσαμε το μεσημέρι μετά από μια σύντομη στάση για καφέ στο δρόμο. Στα Κάτω Πορρόια μας περίμενε το ξενοδοχείο μας με το  εστιατόριό του, για να πάρουμε το γεύμα μας  δίπλα στο τζάκι, απολαμβάνοντας το πολύ ωραίο  τοπίο της γύρω περιοχής. Στη συνέχεια πήγαμε στα Άνω Πορρόια, τα οποία βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες. Εκεί θαυμάσαμε τα χαρακτηριστικά της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού και στην πλατεία με τα αιώνια  πλατάνια, την εκκλησία με το εντυπωσιακό της καμπαναριό, το μνημείο των πεσόντων και το παλιό σχολείο.  Περίσσεψε ακόμα χρόνος για καφεδάκι και φυσικά δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό καζάν ντι πι στην καφετέρια του συνεταιρισμού γυναικών των Πορροΐων.

Επόμενη στάση μας ήταν η Ροδόπολη Σερρών με τον σιδηροδρομικό της σταθμό, που εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της περιοχής  των Πορροΐων. Αφού πρώτα περπατήσαμε για λίγο στην άλλοτε ακμάζουσα κωμόπολη με το ιδιαίτερο μακεδονίτικο χρώμα,  πήραμε το σούρουπο  το τρένο για τις Σέρρες. Μετά από μία ώρα σιδηροδρομικής διαδρομής περίπου,  φτάσαμε στην όμορφη πόλη των Σερρών. Ο ελεύθερος χρόνος μας  αφιερώθηκε σε βόλτες,  καφέδες, μπουγάτσες, και φυσικά στους περίφημους ακανέδες της πόλης.

20161127_165218-1

Αποχαιρετήσαμε λοιπόν τις Σέρρες με τους ωραίους πεζοδρόμους, γιατί έπρεπε να μεταβούμε στον  μεθοριακό σταθμό της Βυρώνειας, όπου ανταμωθήκαμε με την ιστορία. Στο Χατζή Μπεϊλίκ (όπως λεγόταν παλιά η Βυρώνεια) βρισκόταν το στρατηγείο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ κατά το Β’ Βαλκανικό πόλεμο. Εκεί, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί  με τον  πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο δέχτηκαν την 1η Ιουλίου του 1913 την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας για την υπογραφή της ανακωχής μετά τη νίκη της Ελλάδας. Στον σταθμό που σήμερα λειτουργεί ως ταβέρνα μας περίμεναν μόνο ευχάριστες εκπλήξεις. Δοκιμάσαμε βουβαλίσιο κρέας  και ακούσαμε ζωντανή μουσική από δύο καταπληκτικούς καλλιτέχνες που μας ξεσήκωσαν κυριολεκτικά! Το κέφι άναψε και κανένας δεν ήθελε να φύγει, παρ’ ότι έπρεπε να μπει κι ένα τέλος, ώστε μπορέσουμε να ξεκουραστούμε για την επόμενη μέρα.

Το επόμενο πρωινό πήγαμε στη λίμνη Κερκίνη και επιβιβαστήκαμε σε δύο μεγάλες βάρκες για να την «κατακτήσουμε»!