Τρίτη 03.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκληρές ποινές περιμένουν την Τρικαλινή εταιρία για τη νοθευμένη φέτα

23.03.2021

Ενταση, ανησυχία και θυμό προκαλεί τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο που εμπλέκονται στην παραγωγή φέτας, όσο και τους κτηνοτρόφους η υπόθεση της Τρικαλινής επιχείρησης που κατηγορείται για εξαγωγή νοθευμένης φέτας, αφού οι φόβοι πως κάποια στιγμή θα μπορούσε να σκάσει μια τέτοια είδηση ήταν υπαρκτοί.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως για να διαφυλάξουν τη φήμη του ξεχωριστού αυτού Ελληνικού προϊόντος με παγκόσμια εμβέλεια, το ότι ζητούν να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Φ. Τρικαλινός επιχειρηματίας Μιχάλης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.), στη Λέσχη 97,6.

«Είναι μεγάλη η ζημιά που γίνεται στο προϊόν της φέτας, και θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Δεν θα κατηγορηθεί βέβαια το σύνολο του κλάδου, για τις πράξεις μόνο μιας επιχείρησης. Σήμερα η συγκεκριμένη επιχείρηση θα πάρει κάποια ερωτήματα από τα μέλη του Δ.Σ. της διεπαγγελματικής οργάνωσης, και ανάλογα με τι θα απαντήσει θα δούμε τι ενέργειες θα κάνουμε.

Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης αυτή έχει παραιτηθεί από μέλος της διεπαγγελματικής οργάνωσης για να διευκολυνθεί η διαδικασία του ελέγχου. Εκτιμώ ότι μέχρι την άλλη Δευτέρα θα έχουμε βγάλει ένα πόρισμα, ενώ παράλληλα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μπει σε διαδικασία ελέγχων.

Το χρονικό διάστημα για το οποίο ελέγχεται η επιχείρηση αυτή είναι από το περσινό καλοκαίρι μέχρι και τώρα τελευταία, με βάση τα έγγραφα των αναλύσεων που διακινούνται. Για να μιλήσουμε όμως με ακρίβεια πρέπει να περιμένουμε να βγει ένα ολοκληρωμένο πόρισμα.».

Μέχρι την άλλη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Ελεγκτές στα γραφεία της εταιρείας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα newmoney.gr, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία που φέρεται να “πιάστηκε” με νοθευμένες παρτίδες Φέτας Π.Ο.Π. σε ράφια γερμανικών σούπερ μάρκετ προχώρησαν ελεγκτές του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Όπως γνωστοποιεί ο Οργανισμός η “έφοδος” πραγματοποιήθηκε αρκετά πριν έρθει το θέμα στη δημοσιότητα και δύο μέρες αφότου έφτασε στα χέρια του (10 Μαρτίου) η καταγγελία από τη Γερμανία μαζί με τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εκεί ελέγχων που έδειξαν νοθεία με αγελαδινό γάλα από 50% έως 80%!

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικά, προηγήθηκε μία μέρα πριν, διοικητική διερεύνηση του θέματος όπου «τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας».

Έτσι «οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας», αναφέρει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο οργανισμός που χορηγεί τις πιστοποιήσεις Π.Ο.Π. στις επιχειρήσεις, «η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες». Διαβεβαιώνει δε πως «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία».

Σύμφωνα με την τελευταία, για νοθεία προϊόντων Π.Ο.Π. προβλέπεται μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης  2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη καθώς και «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο. Επίσης προβλέπεται και η επιβολή «τσουχτερού» διοικητικού προστίμου που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εταιρείας με δεδομένο ότι είχε πέρυσι κύκλο εργασιών σχεδόν το τριπλάσιο απ’ τα 10 εκατ. ευρώ που θέτει ως όριο ο νομοθέτης για την επιβολή προστίμου κατ’ αναλογία. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Χθες το πρωί με ανακοίνωση του το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωνε πως «αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας – κατά πάγια πρακτική – δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της».

Ζητούν εισαγγελική παρέμβαση

Την ίδια ώρα εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Το προεδρείο και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν στην έδρα της Ομοσπονδίας, στον Τύρναβο, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την υπόθεση.

«Η θέση της ομοσπονδίας είναι πως πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας -και αυτό το απαιτούμε- και αν και εφόσον τελικά η εν λόγω εταιρεία κριθεί ένοχη από την δικαιοσύνη, τότε προτείνουμε να της επιβληθεί η μεγαλύτερη των ποινών που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Όποια κι αν είναι αυτή, όσο σκληρή κι αν είναι, ακόμη κι αν πρόκειται για αφαίρεση της άδειας παραγωγής ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Και σε περίπτωση χρηματικού προστίμου, θα απαιτήσουμε το ποσό να μοιραστεί στους κτηνοτρόφους συνεργάτες της εν λόγο εταιρείας», αναφέρει ανακοινωθέν της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney και trikalaenimerosi.gr