Παρασκευή 30.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διαχείριση υδάτων: Θεαματική ανατροπή ή πυροτέχνημα;

04.10.2017

Οριστική ανατροπή δεδομένων και επανάσταση στο θέμα των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία ή ένα ακόμη πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πορεία μιας και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε την κατασκευή δύο φραγμάτων, ένα στον Νεοχωρίτη ποταμό και ένα στην Πύλη, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως το Φράγμα Μεσοχώρας έχει πάρει τον δρόμο του και προχωράει… ως υδροηλεκτρικό.

Όλα αυτά βέβαια μένει να πάρουν σάρκα και οστά, δηλαδή ο σχεδιασμός του υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτων της χώρας που θα πρέπει να έχει πάρει ΦΕΚ μέχρι τέλους του έτους, ημερομηνία που έχουν θέσει οι… δανειστές, ώστε να μην χαθούν 3 δις. από αρδευτικά έργα και… τουλάχιστον να δημοπρατηθούν μέχρι τις εκλογές, ώστε να μην θεωρηθούν ακόμη μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.

Ονειρο ζωής

Τα μικρά φράγματα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας αποτελούσαν για δεκαετίες τώρα όνειρο ζωής για τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, που κάθε καλοκαίρι δίνουν τη μάχη του νερού, αλλά παράλληλα ήταν αυτά που όλοι προέκριναν έναντι του φαραωνικού έργου της εκτροπής, όχι μόνο οι οικολόγοι, αλλά η ίδια η λογική, μιας και το νερό των βροχών του χειμώνα κατέληγε μέσω του Πηνειού στη θάλασσα. Μάλιστα για όσους θυμούνται… ο Νίκος Λέγκας ως πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε μάχες γι’ αυτά, μέχρι που έγινε βουλευτής και μετά υπουργός για να τα… ξεχάσει.

Παράλληλα με την κατασκευή αρδευτικού δικτύου, το οποίο επίσης εξήγγειλε χθες ο υπουργός, δεν θα είχαμε την απώλεια του μισού νερού (40-60% υπολογίζεται) και οι αγρότες θα ποτίζανε σχεδόν τζάμπα τα χωράφια τους, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, ρίχνοντας έτσι κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Τρελή χαρά Μαράβα

Με… παραταγμένους όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους και με τα πιο θερμά λόγια, υποδέχτηκε τον κ. Φάμελλο στο δήμο Πύλης ο Κώστας Μαράβας, οποίος ανέλυσε τα τεχνικά στοιχεία του φράγματος Πύλης, υδροδοτώντας όχι μόνο τον δικό του δήμο… αλλά και τον δήμο Τρικκαίων, ποτίζοντας παράλληλα χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Πέραν όμως αυτού είχε άλλα τρία αιτήματα για τον υπουργό, όπως την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο, την διευθέτηση του ρέματος στην Πιαλεία και την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείο και των σχολείων της Πύλης.

Στη Φαρκαδόνα

Ανάλογη ήταν η υποδοχή του υπουργού και στη Φαρκαδόνα από τον δήμαρχο Θανάση Μεριβάκη, όπου μάλιστα του κατατέθηκαν και προτάσεις για την δημιουργία μικρών ταμιευτήρων, κάτι που ο κ. Φάμελλος είδε με θετικό μάτι και πιθανόν να ενταχθούν και αυτοί στο πρόγραμμα διαχείρισης υδάτων.