Τρίτη 26.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ολοκληρώνεται αύριο η εβδομάδα κινητικότητας

21.09.2016 /

Μεγάλη γιορτή με δράσεις, Ξωτικά, κλείσιμο δρόμων και πλήθος εκδηλώσεων την Πέμπτη στα Τρίκαλα. Τα Ξωτικά συναντούν τα ποδήλατα, οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα συναντούν τη Ζωγραφική στο δρόμο, το Σκάκι συμπλέκεται με τα παλιά ομαδικά παιχνίδια. Κι όλα αυτά, την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, αλλά και την πρώτη ημέρα αντίστροφης μέτρησης για τον φετινό μεγάλο Μύλο των Ξωτικών!
Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Από τις 7 το απόγευμα και μετά, θα αρχίσει η πόλη να μετρά αντίστροφα για την έναρξη του Μύλου των Ξωτικών! Εξήντα έξι ημέρες μέχρι την 28η Νοεμβρίου, οι Πειρατές θα περιμένουν, μαζί με τα ξωτικά, για να δουν τις εκπλήξεις.
Νωρίτερα, από το πρωί, θα κλείσει η οδός Κανύτα (από το ύψος της οδού Χατζηγάκη) μέχρι την οδό Ασκληπιού και η οδός Οθωνος, μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ, ως τις 10 το βράδυ. Αιτία, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, οι εκδηλώσεις για τα παιδιά! Οι κάτοικοι παρακαλούνται να μη σταθμεύσουν τα οχήματά τους, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι ίδιοι και η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Αναλυτικά, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι:

  • 07.00- 22.00: Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο τμήμα των οδών Κανούτα – Όθωνος, από την συμβολή αυτών με τις οδούς Χατζηγάκη έως και Γαριβάλδη ( γέφυρα παλιού ΚΤΕΛ).
  • ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Bazaar προσφορών από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων στο ωράριο καταστημάτων.
  • 10.00: Αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών, από τους Εθελοντές, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα  δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
  • 10.00: Ζωγραφική στο δρόμο, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου  Τρικάλων.
  • 10.00: ΣΚΑΚΙ από τον Σκακιστικό Σύλλογο και το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα  δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
  • 10.00- 13.00: Επίδειξη σπάνιων ποδηλάτων στον πεζόδρομο Ασκληπιού. Οι πολίτες θα μπορούν να τα δοκιμάσουν κάνοντας μια μικρή βόλτα στον πεζόδρομο.
  • 19.00:  Κλείσιμο επταήμερων εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Κεντρική πλατεία, μετρώντας αντίστροφα (COUNTDOWN)  τις ημέρες για την έναρξη του Μύλου των Ξωτικών.
  • 20.00: RIVER – PARTY,  κάτω από την Κεντρική Γέφυρα της πόλης.

Σήμερα

Μήνυμα και υπενθύμιση η σημερινή ενέργεια για τον νέο ποδηλατόδρομο των Τρικάλων. Μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων με τα ποδήλατά τους έκαναν μια βόλτα στην ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ πλέον διαδρομή. Και επειδή ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης συνείδηση αυτής της  έγκρισης, οι νεαροί και οι νεαρές άφηναν σε κάθε αυτοκίνητο που έβλεπαν σταθμευμένο παράνομα, ένα μικρό φυλλάδιο, με την υπενθύμιση ότι…. «Σήμερα τη γλίτωσες την κλήση! Την επόμενη φορά όμως….».
Αναφερόταν, επίσης, η απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, καθώς και ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα: «Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία στον ποδηλατόδρομο και στην προσπάθεια για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας».
Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν η εγκεκριμένη: Δημαρχείο, Καποδιστρίου, Κοραή, γέφυρα Γούρνας, Αμαλίας, Β. Τσιτσάνη, Διονυσίου, Απ. Ιακωβάκη, Βενιζέλου (αντίθετη φορά), Καποδστρίου, Δημαρχείο.
Συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα, Λεβέντη, Γούλας, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Μητσιάδη και στελέχη του Δήμου.
Οι σφυρίχτρες των παιδιών, το κέφι και η διάθεσή τους να δημιουργήσουν πιο ανθρώπινη πόλη, συνέβαλλαν στις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι δράσεις της οποίας, όλη τη διάρκεια της ημέρας αφορούν σε αναρρίχηση κάτω από την κεντρική γέφυρα Τρικάλων, από τον ΣΟΧΤ (στις 5 μ.μ.), αγώνα χόκεϊ επί ασφάλτου, στην Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού (στις 6 μ.μ.), λάτιν χορούς σε 4 κεντρικά σημεία (στις 9 μ.μ.) Και σε συνδυασμό με τις προσφορές μελών του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων σε προϊόντα, μετά την πρόσκληση του Δήμου, αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη κινητικότητα και τα οφέλη στην οικονομία, είναι πραγματοποιήσιμα και εφικτά.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Τρικκαίων