Τετάρτη 01.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μείζων θέμα στο νομό τα αγριογούρουνα

11.07.2018

Σε μείζονα εθνικό θέμα μετατρέπεται αυτό των αγριογούρουνων στο ν. Τρικάλων και των καταστροφών που αυτά προκαλούν στις καλλιέργειες. Μετά συζήτηση που έγινε με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομίας κ. Χαρίτση την σκυτάλη πήραν οι βουλευτές του ΚΚΕ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Ποιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης και Κώστας Στεργίου ξατέθεσαν ερώτηση με θέμα: Ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής του Νομού Τρικάλων, αλλά και αλλού, από επιδρομές πολυπληθών ομάδων άγριων γουρουνιών – ημίαιμων.

«Μεγάλες ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ιδιαίτερα του Νομού Τρικάλων αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης ή και συγκομιδής, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από επιδρομές πολυπληθών ομάδων άγριων γουρουνιών – ημίαιμων.

Οι καταστροφές αυτές στην αγροτική παραγωγή, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, είναι μεγάλες και αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ, της Ε.Ε.

Οι αγροτοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση εφόσον η κυβέρνηση και ο οργανισμός του ΕΛΓΑ που χρυσοπληρώνουν και υποτίθεται ότι ασφαλίζει τις καλλιέργειες, δεν τους παρέχει καμιά προστασία και φυσικά δεν τους αποζημιώνει για τις εν λόγω καταστροφές.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να καλύπτει όλες και δίκαια από φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% ζημιές και καταστροφές.
  • Να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να παγώσουν οι οφειλές των παραγωγών προς δημόσιο – δήμους – ΕΦΚΑ – τράπεζες κλπ.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των πληθυσμών και της αποτροπής προσέγγισης στις γεωργικές καλλιέργειες.
  • Να επιτραπεί το κυνήγι των ημίαιμων νωρίτερα από την ημερομηνία έναρξης του κυνηγιού του αγριογούρουνου με τη δημιουργία συνεργείων από τις δασικές υπηρεσίες.