Παρασκευή 17.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωση σωματείων για τις εκλογές στο ΕΚΤ

10.10.2018

Με μικρή συμμετοχή, αλλά με παλμό πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ η συγκέντρωση των εργατικών σωματείο και συνδικαλιστών γ, μετά  την απόφαση του Πρωτοδικείου για τον διορισμό Διοίκησης στο Ε.Κ. Μετά την ομιλία του Γ. Λιατίφη πρόεδρου του Συνδικάτου ¨Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά¨, πραγματοποιήθηκε πορεία στο Εργατικό Κέντρο.

Η ομιλία από τον  Γ. Λιατίφη

Συνάδελφοι, συναδέλφισες, εργαζόμενοι, λαέ των Τρικάλων.

Τα Εργατικά σωματεία του νομού μας, Συνδικάτο  ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ- ο Σύλλογος  ΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – Το Συνδικάτο   ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ- Συνδικαλιστές εκλεγμένοι σε Δ.Σ. σωματείων, μαζί με ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ σε κλάδους, των εργαζομένων στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στους Συνταξιούχους του Δημοσίου, με την σημερινή μας Κινητοποίηση, είμαστε εδώ μαζί με εργάτες και εργάτριες, άνεργους, Συνταξιούχους, νέους και νέες, Γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες της περιοχής μας γιατί,

Αγωνιζόμαστε:

Για Εργατικό Κέντρο Τρικάλων στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχος των κυβερνήσεων και των αφεντικών.

Απαιτούμε:

Εκκαθάριση του μητρώου του ΕΚΝΤ

Έλεγχο νομιμότητας των αρχαιρεσιών και διαδικασιών των σωματείων.

Διενέργεια καθαρού  συνεδρίου απαλλαγμένο από νόθους αντιπροσώπους.

Καταδικάζουμε:

Την απόφαση του πρωτοδικείου για διορισμό διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων αποτελούμενη από τους πρωτεργάτες της νοθείας.

Το προηγούμενο διάστημα με την αγωνιστική μας παρέμβαση αποτρέψαμε δύο φορές τη διεξαγωγή ενός νόθου συνεδρίου στο ΕΚΤ,  που μεθοδεύανε οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ταυτόχρονα, αποσπάσαμε προφορικές αλλά και  γραπτές δεσμεύσεις της προσωρινή διορισμένη  διοίκηση του ΕΚΤ , δηλαδή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ που την αποτελούσαν,   για έλεγχο νομιμότητας  και εκκαθάριση του μητρώου του ΕΚΤ. Αυτές οι δεσμεύσεις κάθε φορά αθετούνταν  από τις παρατάξεις  της διορισμένης διοίκησης , που ταυτόχρονα  δυσκόλευαν με κάθε τρόπο τον έλεγχο νομιμότητας.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και στην επικείμενη λήξη της θητείας της διορισμένης διοίκησης  προσφύγαμε  στα δικαστήρια με σκοπό το  διορισμό προσωρινής διοίκησης που θα εγγυηθεί την εκκαθάριση του μητρώου του Εργατικού Κέντρου, τον έλεγχο νομιμότητας των αντιπροσώπων και τη διενέργεια ενός γνήσιου και ανόθευτου συνεδρίου , αντιπροσωπευτικό της πραγματικής θέλησης των εργαζομένων των Τρικάλων.

Για μέλη της διοίκησης προτείναμε συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στους εργατικούς αγώνες και στην αποτροπή ενός νόθου συνεδρίου στο ΕΚΤ.

Για  τα σωματεία, εκλεγμένοι σε Δ.Σ. και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η αποτροπή του νόθου  συνεδρίου  και το άνοιγμα του δρόμου σ’ ένα συνέδριο που να αντιπροσωπεύει πραγματικά τους εργάτες, είναι  το ταξικό μας καθήκον, το καθήκον απέναντι στους συναδέλφους μας και το κάνουμε πράξη!

Τελικά, το Πρωτοδικείο Τρικάλων, μη παίρνοντας ουσιαστικά υπόψη τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών και τις σοβαρές μας καταγγελίες για νοθεία, έχει διορίσει  ξανά νέα Διοίκηση του Ε.Κ.Τ.,  αρμόδια για την εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων των μελών του, αποτελούμενη  στα καίρια αξιώματα από μέλη της προηγούμενης διορισμένης διοίκησης  και το σύνολο του ΔΣ αποκλειστικά από μέλη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Δηλαδή , αυτών που φέρουν την κύρια ευθύνη για τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Το Πρωτοδικείο όρισε τους πρωτεργάτες της νοθείας και των νόθων αντιπροσώπων, υπεύθυνους  για ένα καθαρό συνέδριο!!!

Δεν πάρθηκε  καθόλου υπόψη από το  Πρωτοδικείο  η πρόταση των σωματείων μας για εκπροσώπησή μας στο νέο Δ.Σ. Αφήνοντας ξανά εκτός Διοίκησης συναδέλφους μέλη των σωματείων μας, που είχαν εκλεγεί στο Δ.Σ. του τελευταίου συνέδριου(Μάης 2015!),με το συνδυασμό της ΔΑΣ, που στηρίζει τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Άφησε εκτός Διοίκησης Εκλεγμένους συναδέλφους που πρωτοστάτησαν και συνεχίζουμε, για να μην πραγματοποιηθεί νόθο συνέδριο στο Ε.Κ.Τ. !!!

Η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: Αστικό κράτος , εργοδοσία, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σφιχταγκαλιασμένοι τα δίνουν όλα για να επιβληθεί διάλυση και σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα.

Είναι μπροστά μας ξανά ορατός ο κίνδυνος  οι γνωστοί εργατοπατέρες συνδικαλιστές να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τους συσχετισμούς νοθείας και τη διαλυτική κατάσταση στο ΕΚΤ.

Ένα μόνο τους λέμε: Στο ΠΑΜΕ δεν πιάνει η βρωμιά τους, ούτε οι απειλές τους. Πολύ περισσότερο δεν πιάνουν οι πονηριές και οι μεθοδεύσεις τους να νοθεύσουν την πραγματική βούληση των εργατών στα συνδικάτα.

Δε θα τους περάσει ! Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη!

Από την σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να καταγγείλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας που απευθύνθηκε στην Προσωρινή Διοίκηση του Ε.ΚΤΡ και  καλεί σε απολογία εργαζόμενους που αντιστάθηκαν και απέτρεψαν ένα ΟΘΟ Συνέδριο, τον Ιούνη 2018.

Φαίνεται ότι εποχές που τα συνέδρια των εργατικών οργανώσεων γίνονταν με την παρουσία και την άδεια του Ενωμοτάρχη και του Χωροφύλακα, φαίνεται πως επιστρέφουν!

Η παρέμβαση της Αστυνομίας, έχει την σφραγίδα της  απερχόμενης Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, δηλαδή της ΠΑΣΚΕ, που και τότε ύστερα από αίτημα της ήταν η παρουσία της μέσα στο χώρο του Ε.Κ.

Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι΄αυτές τις ενέργειες και τις όποιες ανακρίσεις προχωρά η αστυνομία,  για την ωμή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στις συλλογικές διαδικασίες των εργατών. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως να θωρακίζουν τις διαδικασίες των οργάνων τους και δεν χρειάζονται κανενός είδους προστασία από το κράτος και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κάνουμε σε όλους σαφές και ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις που αγωνιζόμαστε μέσα στο κίνημα για την ανασύνταξη του, για την μαζικοποίηση του, δεν θα επιτρέψουμε στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργάνων να παρέμβει το “συνδικαλιστικό” της ασφάλειας, οι κατασταλτικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ. Όσοι κινούν τα νήματα πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις, κυβέρνηση, εργοδοσία, πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει! Η νοθεία θα αποκαλυφθεί και θα απομονωθεί.

Οι εξελίξεις στο Ε.Κ.Τ. αποδεικνύουν περίτρανα τη «σαπίλα» το «ποιόν»  των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που για χρόνια κάθονται στον σβέρκο των εργαζομένων,  καταφεύγοντας ακόμα και σε προκλητικά νόθες διαδικασίες.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,ν εργαζόμενοι

Οι  εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος με την αποτροπή ενός συνεδρίου νοθείας δείχνουν ότι έχουμε τη δύναμη. Δείχνουν ότι με τη συσπείρωση στα σωματεία , με την ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορούν να βάζουν φρένο σ’ αυτή την κατάσταση, να εγγυηθούν την προοπτική καθαρού συνεδρίου απαλλαγμένο από νόθους αντιπροσώπους, να οικοδομήσουμε εργατικό κέντρο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι εργατικό κέντρο σύμμαχο των κυβερνήσεων και των αφεντικών.

Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν τα δίκαια αιτήματα πραγματικότητα. Είναι μια μάχη δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής μας για  να απαλλαγεί από το βραχνά των εργατοπατέρων.

Οι συνδικαλιστές ηγεσίες αυτών των παρατάξεων   είναι οι υπεύθυνοι -με τη διαχρονική στάση τους- για τη συκοφάντηση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα σωματεία τους.

Η μάχη που δίνουμε αυτούς τους μήνες στο ΕΚΤ, δεν είναι για τις πλατιές καρέκλες. Αυτές τους τις χαρίζουμε!

Είναι μια μάχη δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής μας. Είναι μια μάχη, για να είναι το ΕΚΝΤ το στήριγμα όλων των εργαζομένων, ο συνάδελφός τους σε κάθε στιγμή στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά.

Υπάρχει πλούσια εμπειρία σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στα Τρίκαλα τι γίνεται όταν μπαίνει μπροστά η οργανωμένη δράση των ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων, κόντρα στη μοιρολατρία, τις αυταπάτες και τη στάση αναμονής που καλλιεργούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χέρι – χέρι με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με τη δράση των ταξικών ομοσπονδιών , Εργατικών Κέντρων  και σωματείων , όλων αυτών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ,  έχουν μπει εμπόδια, έχουν καθυστερήσει, ακυρωθεί προσωρινά πολλά από τα σχέδια των βιομηχάνων των τραπεζιτών και των κυβερνήσεών τους.  Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση η ζωή θα ήταν ακόμα πιο βασανιστική.

Το ταξικό κίνημα  στην περιοχή μας ήταν αυτό που έδωσε διέξοδο, άνοιξε το δρόμο για την οργάνωση στους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των αγώνων, με απεργίες, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενάντια στην “απλήρωτη εργασία”, τις απολύσεις, για το δικαίωμα στην Υγεία, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, την συνέχιση των  Λαϊκών Φροντιστηρίων «Αλληλεγγύης» μαζί με Επιτροπές Αγώνα σε κλάδους ώστε να καλυφθούν  ανάγκες σε παιδιά(ανέργων, φτωχών εργατοϋπαλλήλων), για την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους Μετανάστες στο νομό μας.

Οι δυνάμεις και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι αυτά που δίνουν ζωή στο ΕΚ , λειτουργούν τα γραφεία τους , συντονίζουν από εδώ τις παραπάνω δράσεις τους.

Καλούμε τα  σωματεία του ΕΚΤ, κάθε αντιπρόσωπο, τίμιο συνδικαλιστή που ανησυχεί γι’ αυτές τις εξελίξεις , κάθε  αντιπρόσωπο στο συνέδριο που έχει διάθεση ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση να πάρει θέση, να καταδικάσει αυτή την απόφαση.

Ο μόνος δρόμος για να βάλουμε φραγμό σ’ αυτήν την πολιτική είναι η συσπείρωση στα ταξικά Σωματεία οργανώνοντας την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βγάλουμε το κίνημά μας από το τέλμα και την αναξιοπιστία που οδηγεί σε απομάκρυνση των εργαζομένων, των νέων εργαζομένων από τα σωματεία.

Με σύνθημά μας : “μπροστά οι δικές μας ανάγκες όχι τα κέρδη των λίγων”.

Προχωράμε στην οργάνωση της Πανελλαδικής Απεργίας στις 8 Νοέμβρη που καλούν δεκάδες άλλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μετά από σύσκεψη των σωματείων αποφασίστηκε η οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη στις 10.00Π.Μ. Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων.

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ μ’ αυτό το μισθό. Την κατάργηση του νόμου Βρούτση (4172/13)
  • Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων, άμεση επαναφορά όλων των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους, με αυξήσεις στους μισθούς.

Έξω οι νόθοι, οι εργοδότες και η αστυνομία από τα σωματεία!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!