Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βολές κατά Παρθένη από τα Ατομα με Μεσογειακή Αναιμία

26.02.2018

Σκληρή επίθεση κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Παρθένη εξαπολύει με επιστολή του ο o Σύλλογος Πασχόντων της Μοναδας Μεσογειακής Αναιμίας: Με τίτλο: «Τι συμβαίνει τελευταία στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων», αναφέρει τα παρακάτω:

« Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (Μ.Μ.Α.) του Γ.Ν.Τρικάλων είναι ένα τμήμα που έχει ειδικευτεί στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων  ασθενών με θαλασσαιμικά και δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα και ασθενών με αιμοχρωμάτωση που οφείλεται σε άλλα νοσήματα. 

Σε αυτήν παρακολουθούνται περίπου 73 ασθενείς, εκ των οποίων οι 26 είναι τακτικά και οι 9 περιστασιακά μεταγγιζόμενοι και 4 υποβάλλονται σε αφαιμάξεις.

Επιπλέον γίνεται παρακολούθηση και αντιμετώπιση των επιπλοκών των μεταγγίσεων , της θεραπείας αποσιδήρωσης και κυρίως των επιπλοκών από την ίδια τη νόσο όπως λοιμώξεων, καρδιακής δυσλειτουργίας, πνευμονικής υπέρτασης, αρρυθμιών, θρομβοεμβολικών επεισοδίων, παθήσεων ήπατος και χοληφόρων – ηπατίτιδων, σακχαρώδους διαβήτη, παθήσεων θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών αδένων, οστεοπόρωσης κλπ.

Μόνο για τη  διετία 2016-17  πραγματοποιήθηκαν  περίπου 3300 εισαγωγές ασθενών και μεταγγίστηκαν 2.360 φιάλες αίματος (809 λίτρα). Είναι στελεχωμένη από 1 μόνιμο ιατρό και 3 ή 4  άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ανάλογα με τις κατά καιρούς μετακινήσεις.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας που διεξήχθη  στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοέμβριου του 2017, είπε για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, ότι:  «πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την επάρκεια του αίματος, την πρόσβαση στα φάρμακα, στα υλικά και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας.

Σε αυτά τα τρία πεδία, η πολιτεία οφείλει, ακόμα και σε αυτή την περίοδο δημοσιονομικού περιορισμού, να κάνει μετρήσιμες βελτιωτικές κινήσεις».

Τι γίνεται όμως με τη  Μονάδα  Μεσογειακής Αναιμίας  (Μ.Μ.Α.) του Νοσοκομείου Τρικάλων;

Πρόεκυψαν διάφορα θέματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της.

1ο θέμα: Την ίδια ήμερα που ο υπουργός έδινε αυτές τις διαβεβαιώσεις,  η Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων, βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, κατηγόρησε και διαπόμπευσε μπροστά  σε πολυπληθές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο αμφιθέατρο, τη Μ.Μ.Α για αδικαιολόγητη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.  Τα στοιχεία αυτά στη συνεχεία  δημοσιεύτηκαν στον τοπικό  τύπο. Η κατηγορία – διαπόμπευση επαναλήφτηκε για 2η φορά στο αμφιθέατρο στις 15/02/18

Συγκεκριμένα η Μ.Μ.Α..κατηγορήθηκε για  αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 55,12 %, της δαπάνης φαρμάκου ανά ασθενή 69,04%, της δαπάνης φαρμάκου ανά ημέρα νοσηλείας  68,94% και της δαπάνης από αποθήκη φαρμακείου 49,76%.

Νούμερα που δημιουργούν εύλογα την εντύπωση ότι κάποιοι στη Μ.Μ.Α. του Γ.Ν.Τρικάλων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ξοδεύοντας αλόγιστα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

2ο θέμα: Διοικητικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, που διαταράσσουν την ομαλή της λειτουργία και  συνοψίζονται στις παρακάτω ενέργειες:

  1. i) Προσπάθεια απομάκρυνσης του υπεύθυνου ιατρού, εξαιτίας προσωπικής πεποίθησης του Διοικητή ότι η θέση αυτή δε θα έπρεπε να ανήκει σε παθολόγο. Μάλιστα σε  πρόσφατη δημόσια δήλωση του, υποστήριξε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νέο νόμο για επικείμενη  αντικατάσταση των παθολόγων από αιματολόγους .
  2. ii) Πανελληνιά πρωτοτυπία τροποποίησης του οργανισμού του Γ.Ν. Τρικάλων με την ένταξη της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας σε ένα τμήμα αιματολογικό- ογκολογικό, ενώ όλες οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Ελλάδας ανήκουν με νόμο στον Παθολογικό Τομέα.

iii) Αποδυνάμωση του τμήματος με συνεχείς αλλαγές του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποκορύφωμα την πρόσφατη μετακίνηση της πλέον έμπειρης νοσηλεύτριας σε άλλο τμήμα.

 Προς αποκατάσταση της αλήθειας.

1) Η συνολική  φαρμακευτική δαπάνη στην ΜΜΑ  για το έτος 2017 ήταν μόνο 1.655 ευρώ (138 ευρώ  το μήνα). Το ποσό αυτό είναι ανάξιο αναφοράς και αμελητέο αν συγκριθεί με αλλά τμήματα ή κλινικές.

Η ετήσια αύξηση των 580 ευρώ (48 ευρώ μηνιαίως), ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, γιατί αφορούσε χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων (αντιβίωση, ερυθροποιητίνη και  σκευάσματα αποσιδήρωσης)  σε ασθενείς της Μονάδας. που είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεταγγίσεων, αλλά και αποτροπή  νοσηλείας τους  σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.

Ένα επιπλέον  έξοδο της ΜΜΑ ήταν η προμήθεια ενός οξύμετρου αξίας 25 ευρώ.

Τα έσοδα της Μ.Μ.Α. για το Νοσοκομείο ανέρχονται στα  475.566 ευρώ (περίπου 39.630 ευρώ μηνιαίως). Αποτελούν με βάση τα ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) ανά ειδικό ιατρό ίσως τα μεγαλύτερα στο Νοσοκομείο.

Βάσει απλών οικονομικών γνώσεων το πρόσημο στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων για τη Μ.Μ.Α. είναι απόλυτα θετικό.  

2) Είναι παράλογη η προσπάθεια απομάκρυνσης του ιατρού της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας  (Μ.Μ.Α.) με την αιτιολογία ότι είναι παθολόγος, διότι διορίστηκε στη θέση αυτήν με ΦΕΚ μετά από θετική κρίση του 5ου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής και Αξιολόγησης Επιμελητών Ιατρών ΕΣΥ, σε μια εποχή που το Υπουργείο Υγείας αναζητούσε ιατρούς για την στελέχωση των Μονάδων.

Η  Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας πήρε σαφέστατη θέση για ό,τι συμβαίνει στα Τρίκαλα  και σε έγγραφα που απέστειλε (7/12/16 και 27/09/17)  στον υπουργό Υγείας και σε άλλους αρμόδιους φορείς, υποστηρίζει ότι:

  • για την παρακολούθηση ασθενών με  Θαλασσαιμία – η οποία είναι μια πολυσυστηματική νόσος – και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της χρειάζεται έμπειρος ιατρός, με καταλληλότερο για τα μέσης ηλικίας άτομα τον παθολόγο -και δευτερευόντως τον αιματολόγο.
  • είναι αντίθετη στην τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Τρικάλων με τη  συγχώνευση της Μονάδας της σε ένα αιματολογικό-ογκολογικό τμήμα, γιατί θα οδηγούσε σε παύση της ανεξάρτητης λειτουργίας της.
  • είναι ανεπιθύμητες οι μετακινήσεις άνευ σοβαρού λόγου έμπειρου προσωπικού των Μονάδων, καθώς η πείρα που έχει αποκομίσει από τη μακροχρόνια θητεία του σε αυτές, εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων.

Ο σκοπός μας δεν είναι οποιαδήποτε διαμάχη, αλλά η συνεργασία. Για το καλό των πασχόντων θα επιθυμούσαμε η διοίκηση του Γ.Ν. Τρικάλων:

  • να μην επηρεάζει   με τις ενέργειες της αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της Μ.Μ.Α.
  • να αφουγκράζεται την αγωνία και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία όπως εκφράζεται από το Δ.Σ. του συλλόγου τους.
  • να προβεί σε προσλήψεις ειδικοτήτων (π.χ. ενδοκρινολόγου) που είναι απαραίτητες όχι μόνο για τους ασθενείς της Μ.Μ.Α., αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες που αδυνατούν να πάνε σε άλλα Νοσοκομεία ή να πληρώσουν ιδιώτες ιατρούς.
  • να ορίσει ειδικό καρδιολόγο υπεύθυνο για την παρακολούθηση  των ασθενών της Μ.Μ.Α.
  • να ενισχύσει το έργο του τμήματος της Αιμοδοσίας ώστε να μην παρατηρούνται  ελλείψεις αίματος που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες, αποδιοργανώνουν την καθημερινότητά τους και δυσχεραίνουν την κοινωνική τους ζωή.
Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου  Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία  Τρικάλων

Ο Πρόεδρος

Τσόγιας Κωνσταντίνος

Ο Ιατρός της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας

Ζήσης Χρήστος

Επιμελητής Α/Ειδικός Παθολόγος

energos

[fbcomments]