Σάββατο 10.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιστολή αγανάκτησης νέων ανθρώπων – Ενας δήμος μόνο για το “φατσιμάρε”

16.11.2022

Ο Δήμος Τρικκαίων μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως αδιαφορεί πλήρως για τις δράσεις της νεολαίας στην πόλη, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με έκφραση και τέχνη εκτός των προτύπων. Μεγαλώσαμε σε αυτή την πόλη και πάντα υπήρχαν αρκετά παιδιά που έκαναν graffiti, skate, break, rap, μουσική, ζωγράφιζαν ή απλά απολάμβαναν τα παραπάνω.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει κάνει την πόλη “έξυπνη” γεμίζοντάς την με “έξυπνες” ατραξιόν που πέφτουν πάνω σε περίπτερα, έχει καθιερώσει τον Μύλο των Ξωτικών από όπου περνάει όλη η Ελλάδα, όσο τα παιδιά της πόλης μας δουλεύουν έξω στο χιόνι για ψίχουλα. Μάλλον μια έξυπνη πόλη δεν έχει χώρο για τις ανησυχίες και την άμεση αλληλεπίδραση των νέων της με την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή (εκτός αν είναι κλασική μουσική ή κάτι έντεχνο με όνομα που θα φέρει κι αυτό λεφτά κατ’ επέκταση).

Προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να οργανώσουμε δράσεις (μόνοι μας ή και με άλλους δημιουργούς και ομάδες), το μόνο που λαμβάνουμε από τον Δήμο Τρικκαίων, είναι αδιαφορία. Δεν ελέγχουν καν τα προγράμματα που τους στέλνουμε, ώστε να μην συμπέσουν με άλλη εκδήλωση στον ίδιο χώρο, υπάρχει τεράστια αναμονή/καθυστέρηση για τις άδειες και τα πάντα γίνονται την τελευταία στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις αφήνοντάς μας ευάλωτους σε αστυνομία, επιστάτες κτηρίων κλπ. Δεν θα μιλήσουμε καν για το οικονομικό/εξοπλισμό, τα οποία καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς, την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός του μύλου κυμαίνεται στα 800.000. Ο Δήμος Τρικκαίων είναι για το ‘φατσιμάρε”. Ουσιαστικές δράσεις έκφρασης και τέχνης (πέρα από τις “καθώς πρέπει“) δεν τον αφορούν, όπως μας έχει αποδείξει.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία κίνησή μας, ήταν το φεστιβάλ “Καμπίσιοι Δημιουργοι #6”, το οποίο έγινε σε ΄συνεργασία’ με τον Δήμο στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Κωμωδίας. Οι Καμπίσιοι Δημιουργοί προσπαθούν να οργανωθούν από αρχές Σεπτέμβρη, καθώς θα ηταν ευνοϊκές οι συνθήκες του καιρού. Αισίως, μετά από 2 μήνες περίπου έχοντας αλλάξει 2 φορές μέρος και ημερομηνίες, με υπόδειξη του Δήμου, καταφέρνουμε να πάρουμε την άδεια, στέλνοντας το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ και ενημερώνοντας για όλες τις δράσεις (lives ,μουσική, παιδικά εργαστήρια ,έκθεση κόμιξ, προβολές κλπ). Όλα αυτά στάλθηκαν ως δελτίο τύπου στα ΜΜΕ από τον ίδιο τον Δήμο Τρικκαίων (για να δείχνει φυσικά, ότι ο Δήμος κάνει πράγματα).

Μαζευτήκαμε από όλη την Ελλαδα δημιουργοί και επισκέπτες και όλα φαίνονταν να κυλούν καλά την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα εκτός όλων των άλλων, είχε ένα live και ενα μικρό πάρτι μετά (συμφωνημένα να λήξουν στις 22:00). Aπό το πρωί καταλάβαμε ότι ταυτόχρονα στο ίδιο κτήριο θα γινόταν και συναυλία της Φιλαρμονικής. Το γεγονός αυτό δε μας προβλημάτισε, καθώς τα είχε κανονίσει και τα δύο ο Δήμος και θεωρήσαμε πως για να έχουμε και οι δύο άδεια, το έχουν μελετήσει και συνεχίσαμε κανονικά το πρόγραμμά μας. Είκοσι λεπτά πριν αρχίσει το live, μας ενημέρωσαν οτι ενοχλούμε με την μουσική μας τη Φιλαρμονική και θα έπρεπε να κλείσουμε το πρόγραμμά μας (να το ακυρώσουμε δηλαδή). Αποφασίσαμε να μη δώσουμε διάσταση στο θέμα, να σεβαστούμε τις μπάντες Φιλαρμονικών που είχαν έρθει και αυτές από άλλες πόλεις και να μεταφέρουμε το προγραματισμένο για Σαββατο live/party για την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (καθώς όσο δρούμε υπό την αιγίδα του Δήμου δεν θέλουμε εκ νέου άδεια για την τελευταία μέρα).

Έτσι, την τρίτη μέρα, αφού είχαν μαζευτεί τουλάχιστον 100 άτομα για να παρακολουθήσουν το live/party, περίπου μια ώρα πριν την λήξη του (ώρα κοινής ησυχίας), ο επιστάτης του κτηρίου ήρθε “φορτσάτος” και απευθύνθηκε με προσβλητικό ύφος στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του festival και απαιτούσε να κλείσουμε την μουσική, λέγοντας πως απαγορεύεται να έχουμε μουσική έξω και ότι ενοχλούμε (άραγε δεν τον ενημέρωσε ο Δήμος;). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξανακλείσει η μουσική και παιδιά που είχαν έρθει από άλλες πόλεις για να συμμετάσχουν ενεργά αλλά και ως θεατές, να απογοητευτούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Πέρα από αυτό, ο Δήμος μας παραχώρησε ένα κτήριο χωρίς θέρμανση, με εξωτερική θερμοκρασία 8-10 βαθμούς Κελσιου, στο οποίο φιλοξενούσαμε αρκετά παιδιά από πολλές πόλεις της χώρας, εξοπλισμένα μόνο με τα μπουφάν τους. Στο φεστιβάλ, καθ’ όλη την διάρκειά του, ο μόνος φορέας που παρευρέθηκε ήταν η ασφάλεια Τρικάλων, μαζί με μερικές μηχανές ΔΙΑΣ, επιβλέποντας προσεκτικά κάθε μας κίνηση και δημιουργώντας ένα όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον για τον οποιονδήποτε, ειδικότερα για τους επισκέπτες των άλλων πόλεων, που κοιτούσαν περίεργα όλες αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις. Μακάρι ο Δήμος Τρικκαίων να έδειχνε όσο ενδιαφέρον έδειξαν οι αστυνομικές αρχές.

Εδώ θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο, που μας φιλοξένησαν και μας έδωσαν εξοπλισμό, για να κάνουμε τις παιδικές προβολές, οι οποίες ήταν γεμάτες με παιδιά, και αυτό διότι, ενώ είχαμε συμφωνήσει να γίνουν οι προβολές στον αντίστοιχο χώρο που υπάρχει στο Πνευματικό Κέντρο, μας είπαν απλά ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε εκεί γιατί έστηναν τον χώρο για το βράδυ και να βρίσκαμε κάπου αλλού να τις κάνουμε. Μας πρότειναν να το κάνουμε και έξω, επειδή είχε ήλιο (με 10 βαθμούς).

Τέλος, εμείς κρατάμε τη συμμετοχή του κόσμου και την αγάπη που μας έδειξε, είχαμε επισκέπτες μικρούς και μεγάλους από πολλές πόλεις (Καρδίτσα, Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.ά.) όλο το τριήμερο, παρ’όλο το κρύο και την βροχή, τα είπαμε, ακούσαμε μουσική (όσο προλάβαμε), γνωριστήκαμε, μοιραστήκαμε, κάτι το οποίο φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε η φωτογράφος της ομάδας μας, στο event του φεστιβάλ. Αναγνωρίζοντας την έλλειψη ευκαιριών ελεύθερης έκφρασης σε επαρχιακές πόλεις (κυρίως) θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε αυτόνομοι και να προσφέρουμε στους νεότερους αυτό που θα θέλαμε να είχαμε και εμείς στα χρόνια τους και σίγουρα ο Δήμος δεν “το έχει” να το δώσει.

ΕΤΚ-ΚΞ-Giant’s Kids.

Κάπα ΞήγαΕκδόσεις του ΚάμπουGiant’s Kids