Δευτέρα 20.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ποια έργα υποσχέθηκε από τα Τρίκαλα ο υπ. Οικονομίας

23.01.2017

Με τη δέσμευση ότι θα προωθήσει τα αιτήματα και τα προβλήματα που έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς στους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να επιλυθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στα Τρίκαλα.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, καθώς ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Η εκδήλωση είχε ως τίτλο “ο  αγροτικός τομέας, πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας” και έγινε παρουσία πολλών Τρικαλινών, ενώ το παρόν έδωσαν τοπικοί και πολιτικοί φορείς.

Όπως είπε “ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για  έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές”  ανέφερε στην ομιλία του, ο κ. Παπαδημητρίου.

Κατά τον Υπουργό έχουν εγκριθεί προγράμματα συνολικού ύψους € 20 δις από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020. Οι κύριοι τομείς στους οποίους θα διοχετευτούν τα κονδύλια είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός, η ενέργεια και η αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για τομείς στρατηγικής σημασίας στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Πάντως, ενώ από το ΕΣΠΑ αναλογεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό των 377 εκατομ. κύριας χρηματοδότησης, το ποσοστό ενεργοποίησης περιορίζεται σε 38% και είναι (μαζί με την Πελοπόννησο) το χαμηλότερο στην χώρα, υποδηλώνοντας τις αναξιοποίητες χρηματοδοτικές δυνατότητες και τα αναπτυξιακά περιθώρια που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 θα παρασχεθούν: € 480 εκ. με τη μορφή  χρηματικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων για την περίοδο 2016-2022, και πάνω από € 3 δις σε φοροαπαλλαγές μέχρι το 2031. Μέχρι σήμερα στην Δ/νση Περιφερειακής Αναπτυξιακής  Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποβληθεί εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας 32 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 86 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα (20 συγκεκριμένα) αφορούν την αγροδιατροφή και τη βιομηχανία τροφίμων-ποτών”.

Έργα σε εξέλιξη

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη το έργο του Αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδος με τη Συμφωνία Τροποποίησης του Δεκεμβρίου 2013 προβλέπεται η κατασκευή του τμήματος Α/Κ Ξυνιάδος έως Α/Κ Τρικάλων μήκους 79 χλμ. περίπου. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 είχαν συντελεστεί κατασκευαστικές εργασίες στον Ε65 που αντιστοιχούν στο 89 % του έργου Μελετών – Κατασκευών του ανωτέρω τμήματος. Με τη Συμφωνία για την Έγκαιρη Ολοκλήρωση του Έργου που υπογράφτηκε στις 11/5/2016 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου προβλέπεται η Λειτουργική κυκλοφορία του μέχρι 31/3/2017 και η ολοκλήρωση των κατασκευών του Έργου μέχρι την 31/8/2017.

Συγκεκριμένα, με τη  Συμφωνία Τροποποίησης του Έργου Παραχώρησης του Αυτοκινητόδρομου Ε65 του Δεκεμβρίου 2013 ορίστηκαν ως αναβαλλόμενα τα τμήματα:

Ι. Τμήμα Ημικόμβου ΠΑΘΕ – Α/Κ Ξυνιάδας. (Νότιο Αναβαλόμενο Τμήμα),

ΙΙ. Τμήμα Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Γρεβενών,

ΙΙΙ. Τμήμα Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας. (Βόρεια Αναβαλόμενα Τμήματα.)

α. Για το τμήμα Ημικόμβος ΠΑΘΕ Α/Κ Ξυνιάδας το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε με τον Παραχωρησιούχο για την συνέχιση του τμήματος αυτού και κατόπιν αυτού συνετάγη και απεστάλη ο απαιτούμενος φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκρισή του για την συγχρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του τρέχοντος Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2014 – 2020 όπου το έργο έχει εγγραφεί με προϋπολογισμό 310.000.000 €. Δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αναμένεται η έγκριση του σχετικού φακέλου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατασκευή στο τμήμα αυτό προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Α΄ εξαμήνου του 2017.

β. Για τα τμήματα Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε με τον Παραχωρησιούχο για την συνέχιση της κατασκευής τους και ο τελευταίος υπέβαλε στην Υπηρεσία μελέτες εναλλακτικής χάραξης για το τμήμα Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας ώστε το Υπουργείο να αξιολογήσει και να επιλέξει την βέλτιστη χάραξη για το τμήμα αυτό.

Ήδη η Περιβαλλοντική μελέτη της προτεινόμενης εναλλακτικής χάραξης έχει υποβληθεί στην αρμόδια Περιβαλλοντική Υπηρεσία και αναμένεται η έγκρισή της.

Όσον αφορά, τέλος, τις χρηματοδοτήσεις των έργων και μελετών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχουμε εντάξει στο τρέχον ΠΔΕ του υπουργείου μας, προβλέπεται προϋπολογισμός 5 εκατομ. για 6 έργα φυσικών καταστροφών, προϋπολογισμός 24,3 εκ. για 3 υδραυλικά έργα, προϋπολογισμός 13,1 εκατομ. για οδικά έργα και προϋπολογισμός 0,5 εκ. για έργα εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες του επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βαγγέλη Νικολαΐδη και του υπεύθυνου του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Θανάση Δημάκη.

Ευαγγελία Κάκια