Δευτέρα 20.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τι ζήτησαν και τι… πήραν από την υπουργό οι φορείς

02.01.2017

Του Χρήστου Κοντού

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πραγματική οικονομία και είναι αυτά της αγοράς, άκουσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνας Παπανάτσιου, στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλειος Γιαγιάκος μετέφερε στην υπουργό το κοινό υπόμνημα των φορέων της πόλης, επισημαίνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και της συνεργασίας που υπάρχει σε επίπεδο νομού.

Το θέμα των ρυθμίσεων στις οφειλές των επαγγελματιών προς τους ΟΤΑ, αφού υπάρχουν λογαριασμοί που δεν μπορούν να ξεμπλοκαριστούν, ανέφερε ο δήμαρχος κ. Παπαστεργίου, που φέρεται να το φέρει βαρέως μιας και αρκετοί επαγγελματίες της πόλης έφτασαν στα πρόθυρα λουκέτου πέρυσι τέτοιον καιρό. Επίσης ο κ. Παπαστεργίου έθεσε το θέμα της αποζημίωσης των πλημμυροπαθών καθώς και την καταβολή ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος από τους ΟΤΑ.

Την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα, αφού μόνο μέσα από εκεί μπορούμε να δούμε παραγωγή, επισήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας, θέτοντας παράλληλα και ζητήματα που αφορούν στον θεσμό των Περιφερειών.

Καταπέλτης, χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή ως κραυγή αγωνίας, ήταν ο πρόεδρος των ΕΒΕ Βαγγέλης Αγγελάκης, που στάθηκε σε καίρια προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί χθες, όπως είναι αυτό του ΟΑΕΕ και το ακατάσχετο, λέγοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα ήταν τα πιο μαύρα όλων των εποχών.

Στην πτώση του τζίρου που θα υπάρξει από την χρήση του πλαστικού χρήματος, αναφέρθηκε ο Χρήστος Καλέας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας.

Αιχμηρός, αλλά με συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την συνάδελφό του υπουργό, μιας και η ίδια πριν ήταν φοροτεχνικός, στάθηκε ο Θωμάς Γρηγορίου πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Τρικάλων. Ο κ. Γρηγορίου στάθηκε στην υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων που μαζί με τις εισφορές στα ταμεία φτάνει το 65%, οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις σε μαρασμό και λουκέτο, ενώ επέστησε την προσοχή στην φορολόγηση των αγροτών που από φέτος θα κληθούν να βάλουν για τα καλά το χέρι στην τσέπη, χωρίς να εχουν αποκτήσει ανάλογη φορολογική συνείδηση μέχρι σήμερα.

Την αύξηση του ορίου στις 25.000 ευρώ για την μη απόδοση ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης, ενώ το μέλος του Επιμελητηρίου Χρήστος Ζαραμπούκας ζήτησε να υπάρξουν μέτρα για την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, αφού όλα μπορεί να εκτιναχθούν στα ύψη.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης (το οποίο θεωρεί βέβαιο), για όποια περαιτέρω κίνηση, έθεσε σχεδόν για όλα τα ζητήματα η υπουργός.

Η ίδια επέμενε πως βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος, αφού θα πηρωθούν μέχρι και τον Ιουνιο ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσιού προς τους ιδιώτες ύψους 3,5 δις ευρώ, 900 εκατομμύρια από το ταμείο αλληλεγγύης επίσης θα πέσουν στην αγορά, ενώ η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες και στον αναπτυξιακό νόμο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον εξώδικο συμβιβασμό των επιχειρήσεων με τις τράπεζες… ενώ για το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ, εξαγγελία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη που όμως την πάγωσαν οι δανειστές… είπε πως: Δεν του έχουμε ξεχάσει.

Το κοινό υπόμνημα

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Νομού Τρικάλων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων με την ευκαιρία της επίσκεψης της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου συμφώνησαν στα εξής αιτήματα τα οποία εκτός από προφορικά, της τα επέδωσαν υπό τη μορφή υπομνήματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Κυρία Υφυπουργέ,

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Ν. Τρικάλων σας καλωσορίζουν στην πόλη μας. Είναι χαρά μας που υποδεχόμαστε μια Θεσσαλή στο Επιμελητήριό μας η οποία κατέχει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων.

Κυρία Υφυπουργέ,

Η περσινή χρονιά που μόλις έφυγε ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της χώρας. Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε πλεονάσματα μεγαλύτερα των προβλεπομένων τα οποία επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να προβεί στην καταβολή εκτάκτου επιδόματος στους συνταξιούχους την οποία και επικροτούμε.

Ωστόσο, η υπερφορολόγηση η οποία θα επιδεινωθεί το τρέχον έτος με την εφαρμογή των νέων μέτρων στη φορολογία και στις συνταξιοδοτικές εισφορές, σε συνδυασμό με την αντιαναπτυξιακή δομή της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την πορεία των επιχειρήσεών μας που αποτελούν το στυλοβάτη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα «λουκέτα» στην αγορά παραμένουν στην ημερήσια διάταξη στερώντας τους αναγκαίους πόρους για τις οικογένειες και χρήματα από την αγορά.

Κυρία Υφυπουργέ,

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων. Για να καταστεί εφικτό αυτό το νέο ξεκίνημα και για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η πραγματική οικονομία βασικό συστατικό της οποίας είναι οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό θεωρούμε άμεση αναγκαιότητα την υλοποίηση των ακολούθων:

  1. Νομοθέτηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος διάρκειας μιας τουλάχιστον πενταετίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με σιγουριά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες.
  2. Επαναφορά της ρύθμισης των οφειλών σε 100 ή και περισσότερες δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε επιχειρηματία, με παράλληλο «κούρεμα» προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Παράλληλα,  επανάκτηση των ρυθμίσεων για εκείνους που τις απώλεσαν.
  3. Δυνατότητα αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων στο ποσοστό που θα πωληθούν στα ξένα funds, από τους ίδιους τους δανειολήπτες.
  4. Ακατάσχετος λογαριασμός στο 85% των καταθέσεων σε κάθε λογαριασμό προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  5. Για τον ΟΑΕΕ πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των παρελθόντων χρόνων και πληρωμή των καινούργιων εισφορών και συνταξιοδοτικά να συνυπολογισθούν μόνο τα χρόνια των πραγματικών καταβολών αλλά με δικαίωμα του επαγγελματία είτε να εξαγοράσει τα ένσημα είτε να τα αφαιρέσει.
  6. Οι τραπεζικές συναλλαγές να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (αμεσότητα συναλλαγής, κόστος συναλλαγής, κλπ.).
  7. Κατάργηση του βαλερ
  8. Εξορθολογισμός των επιτοκίων των τραπεζών (δεν μπορεί τα επιτόκια των καταθέσεων να είναι 0,60 – 0,80 % και των δανείων να είναι 10, 11 και 12 %).
  9. Επανεκτίμηση των δυνατοτήτων και της προοπτικής των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΦΟΡΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Τρικάλων

Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων

Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας

Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

Εμπορικός Σύλλογος Πύλης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων