Τετάρτη 22.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δημοκρατία: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

12.10.2023 /

Είμαστε μαθητές/τριες του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων που είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus ΚΑ122, με τίτλο :Ανάπτυξη Νέων Μεθόδων Διαμοιρασμού της Ευρωπαϊκής αξίας:Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, συνεργαστήκαμε με το σχολείο  BettinavonArnimGymnasium, της πόλης Dormagen της Γερμανίας. Το θέμα αφορούσε τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και του μαθητικού Συμβουλίου στα δυο σχολεία. Είχαμε την δυνατότητα να συγκρίνουμε την ‘Δημοκρατία’ της Ελλάδας με της Γερμανίας, να αναλύσουμε τους τρόπους που συνδράμει η ‘Δημοκρατία’ στα σχολεία καθώς επίσης και να παρατηρήσουμε τα διαφορετικάσυστήματα που χρησιμοποιούμε εμείς και η Γερμανία.

Εντοπίσαμε ορισμένες διαφορές στις σχολικές υποδομές και στην οργάνωση των σχολείων της Γερμανίας. Στις συναντήσεις που είχαμε, 22-28 /01/ 2023 στα Τρίκαλα και 26 Μαρτίου έως 1Απριλίου 2023 στη Γερμανία, στο σχολείο (Bettina von Arnim Gymnasium, Dormagen)  ενημερώσαμε  και ενημερωθήκαμε μεταξύ άλλων για την λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων στις δυο χώρες. Πιο συγκεκριμένα μιλήσαμε, αρχικά, για την δημοκρατία, την ιστορία της και την εξέλιξή της, όπως επίσης και την λειτουργία της στο σχολείο. Παρουσιάσαμε τα θέματα που αφορούν την δημοκρατία και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί στα σχολεία. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε τον τρόπο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων στις χώρες μας, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις και κατανοήσαμε την λειτουργία τους, ενώ μέσω προσχεδιασμένων κουίζ,εμπεδώσαμε τις λειτουργίες των μαθητικών κοινοτήτων στα σχολεία της Γερμανίας και τις συγκρίναμε με τις αντίστοιχες ελληνικές. Ασχοληθήκαμε με τη διερεύνηση επίλυσης διάφορων προβλημάτων στο σχολείο, όπως είναι η σχολική βία, παιδιά χωρίς φίλους, κ.α.,  όπως επίσης με τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού σχολείου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη Γερμανία,μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές ήταν η επίσκεψή μας στο δημαρχείο της πόληςDormagen. Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Γερμανία και γενικότερα για δημοκρατικές λειτουργίες που εφαρμόζονται στην πόλη Dormagen.

Το ταξίδι μας συμπεριλάμβανε επίσκεψη στο διάσημο μουσείο K21στο Ντίσελντορφ, όπου

εκτίθενται συλλογές έργων τέχνης διάσημων καλλιτεχνών, φωτογράφων και γλυπτών, αλλά και η έκθεση In Orbit (σε τροχιά)η οποία  είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να θαυμάσει. Αποτελείται από ένα δίκτυο ατσάλινου πλέγματος τοποθετημένο σε ύψος 80ποδιών πάνω από το έδαφος επιτρέποντας στον κόσμο να το διασχίσουν.

Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε επίσης το μουσείο Haus der Geschichte( Σπίτι της Ιστορίας) στην Βόννη το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία σύγχρονης ιστορίας της Γερμανίας με περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Μέσα από τα εκθέματα του,εξιστορεί παράλληλα την ιστορία των δυο Γερμανιών, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας από τη μια και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την άλλη.

Το ταξίδι μας, και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε αποτελεί μία από τις πιο δυνατές και όμορφες εμπειρίες που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Γερμανίας κατανοώντας σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας της. Γεμίσαμε με γνώσεις, όχι μόνο ιστορικές αλλά και τεχνολογικές καθώς για την διεξαγωγή των εργασιών και παρουσιάσεων χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μέσα τα οποία με την άψογη συνεργασία μας με τους Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές καταφέραμε να βγάλουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Μόνο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε για το “ταξίδι” μας σε αυτό το πρόγραμμα, για τις καινούργιες φιλίες που κάναμε και για τις αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα μας. Γιατί όπως είπε και η Miriam Beard. «Το ταξίδι είναι κάτι παραπάνω από το να βλέπεις τοπία, είναι μια αλλαγή που συνεχίζεται, βαθιά και μόνιμα, στις ιδέες της ζωής μας.»

Οι μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

Γκανά Βασιλική

Γκουλιώνη Βάϊα

Γούργος Χαράλαμπος

Μαντζάνα  Αργυρώ

Μουστάκα Μαρία

[fbcomments]