Πέμπτη 23.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εικόνες της πόλης των Τρικάλων μέσα από τον φακό του Γ. Μανωλάκη

13.06.2023 /

Έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη (1918 – 2007) στη Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού στα Τρίκαλα

Το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού εγκαινιάζει την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στις 20:30 στο κτίριο της Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος, την έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη (1918 – 2007) «Εικόνες της πόλης των Τρικάλων μέσα από τον φακό του Γ. Μανωλάκη», σε επιμέλεια Λαμπρινής Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικού Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία επιλογή φωτογραφιών από το αρχείο του αείμνηστου παιδίατρου και επιφανούς μέλους της κοινωνίας της πόλης των Τρικάλων, Γεωργίου Μανωλάκη (1918 – 2007), το οποίο δωρήθηκε  από την κόρη του, παιδίατρο, Νίνα Μανωλάκη στο Ίδρυμα με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξή του. Το αρχείο αποτελείται από διαφάνειες (slides), οι οποίες αποτυπώνουν και καταγράφουν με μοναδικό τρόπο, καθαρή ματιά και αξιοσημείωτη ευαισθησία εικόνες των Τρικάλων, γεγονότα και όψεις της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης αλλά και του νομού, στιγμιότυπα της κοινωνικής, της πολιτικής, της αγροτικής και θρησκευτικής ζωής, λαϊκές εκδηλώσεις, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, φυσικές ομορφιές, οικισμούς και χωριά, καθώς και απόψεις των Ιερών Μονών του μοναδικού συμπλέγματος των Μετεώρων. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν ληφθεί από τον Μανωλάκη κατά την περίοδο 1960-1990.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ. αναφέρει χαρακτηριστικά για την έκθεση: «Το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη, σύμφωνα με τους μνημονικούς τόπους του Γάλλου ακαδημαϊκού Pierre Nora, έχει συμβολική σημασία και ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας της πόλης των Τρικάλων. Η ανάγκη ανάδειξης της ιδιαίτερης ταυτότητας, το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, όταν επιβάλλεται ένα παγκόσμιο ομοιογενές πρότυπο πρόσληψης του αστικού τοπίου, προκαλεί τη στροφή του φωτογραφικού φακού σε συγκεκριμένα σημεία του αστικού ιστού, που φέρουν ξεχωριστή  ιστορική σημασιοδότηση ή έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνική ζωή της πόλης. Ο Γεώργιος Μανωλάκης με τον φακό του συλλαμβάνει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και τον ταχύ αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό της, που προκαλεί  η αδιάκοπη αναζήτηση της νεωτερικότητας στην μεταπολεμική  Ελλάδα. Οι λήψεις του είναι περισσότερο στατικές και ανταποκρίνονται στην πεποίθηση που καλλιεργείται στους κόλπους των ερασιτεχνών της εποχής για ‘άμεση φωτογραφία’ και τη λειτουργία του φωτογράφου ως μάρτυρα ‘του πνεύματος του τόπου’, σε μια περίοδο ευρύτερων αλλαγών. Τα ερασιτεχνικά στιγμιότυπα του Γεωργίου Μανωλάκη επαναπροσδιορίζονται και μεταμορφώνονται από ασήμαντα θραύσματα σε εξαιρετικές στιγμές, που συλλαμβάνουν την ποιητική της καθημερινότητας, με αισθητική και κοινωνικο-πολιτιστική αξία».

Διοργάνωση: Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού

Επιμέλεια: Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης Ε.Π.Μ.Α.Σ.

Συντονισμός – επικοινωνία: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Χορηγός εγκαινίων: Τσιλιλή

Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 11:00 – 13:00

Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού: Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα

Είσοδος ελεύθερη

SCAN_ 033

[fbcomments]