Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΒΟΜΒΕΣ ΤΑΜΗΛΟΥ για τις εκλογές – Ο Βαρουφάκης είναι «Ούφο»

16.09.2015

Εξω από τα δόντια, όπως εξάλλου συνηθίζει, μιλάει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Μιχάλης Ταμήλος στον «Ενεργό Πολίτη» τόσο για την εκλογική μάχη της Κυριακής, όσο και για τα όσα μέχρι σήμερα έχουν διαδραματιστεί στην πολιτική σκακιέρα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «Περίπτωση» την Ζωή Κωνσταντοπούλου, «γραφικό» τον Λεβέντη και… «ούφο» τον Γιάννη Βαρουφάκη. Επίσης χαρακτηρίζει προκλητική από τον Σαμαρά την υπουργοποίηση Σκρέκα, ενώ θεωρεί πως «πρώτο κόμμα θα είναι η Ν. Δ και  θα κάνει Κυβέρνηση με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Συνέντευξη στη Χρύσα Ξάνθη

tamilos synenteyxi

 • Κ Ταμήλο, ασχολείστε με τη πολιτική τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής της Ν.Δ. Στις εκλογές όμως της 25ης Ιανουαρίου δεν εκλεχθήκατε. Τι κατά τη γνώμη σας έφταιξε?

Ο λόγος ήταν απλός. Ας πούμε ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αναβαθμίσει στα Τρίκαλα τον κ. Σκρέκα, τον οποίο και υπουργοποίησε. Αυτή η ενέργεια ήταν προκλητική και για μένα και για τον κ. Βλαχογιάννη.

 • Προκλητική γιατί?

Ο κ. Σκρέκας ήταν ένας τοπικός υποψήφιος, ο οποίος ήταν ο πιο νέος και ο πιο άπειρος. Γι’αυτό το λόγο συγκρούστηκα με το περιβάλλον του Σαμαρά και δεν ήθελα να ξανακατέβω. Η ανάληψη της προεδρίας από τον Β. Μεϊμαράκη με έκανε να αλλάξω γνώμη, δεδομένου ότι είναι  ένας άνθρωπος στη κατάλληλη θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 • Ο ίδιος όμως υπήρξαν φορές που δεν φάνηκε να θέλει τη πρωθυπουργία.

Προφανώς, θέλει.  Δεν υπάρχει πολιτικός  που να μην θέλει. Απλώς στα πλαίσια της τακτικής η οποία είναι ενδεδειγμένη έκανε την επιλογή να προτείνει διακομματική συνεργασία ώστε την επομένη των εκλογών να υπάρχει Κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

 • Τι είναι για σας πολιτική? Για ποιο λόγο επιμένετε χρόνια?

Εγώ ασχολούμαι με τα κοινά από τότε που ήμουν φοιτητής, εδώ και 40 χρόνια. Θεωρώ  ότι όσα άτομα έχουν ικανότητες επιστημονικές ή διάθεση προσφοράς πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά, προκειμένου η κοινωνία μας να γίνεται καλύτερη. Γι΄αυτό το λόγο πάντα ασχολούμουν είτε με το φοιτητικό συνδικαλισμό είτε με τον επαγγελματικό. Πλέον, είναι για μένα τρόπος ζωής.

 • Προσφάτως, χρησιμοποιείται ο όρος «δάσκαλος της πολιτικής» προς το πρόσωπό σας στα social media. Συμφωνείτε με αυτόν το προσδιορισμό?

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαι ο πιο παλιός πολιτικός στο χώρο της Ν.Δ μετά τη παραίτηση του Σ. Χατζηγάκη. Έχω καταλάβει πολλές θέσεις και έχω βοηθήσει να αναδειχθούν και πολλά στελέχη στη τοπική αυτοδιοίκηση.

 • Συμμερίζεστε την άποψη του Β. Μεϊμαράκη ότι οι πολιτικοί έχουν ερωτική σχέση με τους πολίτες και αν ναι γιατί ο κόσμος στράφηκε προς την Αριστερά?

Η Αριστερά είχε πάντα τη τάση αμφισβήτησης της κατεστημένης δομής της κοινωνίας σε ένα ανεκπλήρωτο όραμα για τη κατάκτηση της εξουσίας. Πάντοτε, η Αριστερά από τον Ανταρτοπόλεμο το 1955 ήθελε να ασκήσει εξουσία στην Ελλάδα. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο μέσα από ειρηνικό τρόπο. Με τη μορφή του Α. Τσίπρα ενός προικισμένου νεαρού στελέχους με πειθώ και ρεύμα, που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εξουσία είναι μόνο ωραία λόγια, είναι άσκηση. Άλλο να λες τι θες και άλλο να το κάνεις. Νομίζω ότι οι σημερινές συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως, δεν υπάρχει ερωτική σχέση μεταξύ οπαδών και πολιτών. Σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να υπάρξει μετά από πολλά χρόνια άσκησης πολιτικής. Όταν ένα πρόσωπο εκλέγεται συνέχεια και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αυτό το έχω δοκιμάσει και εγώ. Υπάρχει, επίσης, αλληλένδετη σχέση με τους πολίτες ιδίως όταν μπορείς να τους βοηθήσεις.

 • Κ. Ταμήλο, μήπως υπήρχε ρουσφετολογία τελικά? Δηλαδή, το σποτ του Ποταμιού αντιπροσωπεύει την αλήθεια?

Ρουσφετολογία είναι Τούρκικη ορολογία και σημαίνει εξυπηρέτηση. Εννοείται ότι η εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών συμπεριλαμβάνεται στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Όταν όμως ασκείς  πολιτική είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι. Κάποιοι θα ωφεληθούν πρώτοι και κάποιοι τελευταίοι.

 • Εκπροσωπείτε ένα κόμμα που έχει ως σύνθημα το ΄΄Πάμε Μπροστά΄΄ με γνώμονα τις επενδύσεις, τη κατάρτιση, την εθελοντική εργασία κλπ. Πώς θα γίνει όμως αυτό από τη στιγμή που υπογράψατε δύο μνημόνια και συνυπογράψατε και τρίτο. Μήπως τελικά η Ν.Δ συγκλίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ?

Η Ν. Δ υπέγραψε το 2ο μνημόνιο, όπου είχε την ευθύνη με τη Κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν στήριξε το πρώτο που έκανε η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και υποστήριξε το τρίτο επειδή ο Τσίπρας δεν μπορούσε να το στηρίξει με 151 βουλευτές.

 • Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ευθύνες κ εσείς..

Κοιτάξτε το μνημόνιο σαν λέξη δεν λέει τίποτα. Είναι σαν ένα σύνολο πολιτικών. Από τη μία μεριά παίρνεις τα χρήματα που όλοι τα θέλουμε και από την άλλη εφαρμόζεις μέτρα. Άρα η μία μεριά του μνημονίου είναι καλή. Συγκλίνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να πάρεις χρήματα είναι να υπογράψεις ένα συμβόλαιο με το οποίο πρέπει να τα δώσεις πίσω. Η αντίφαση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πίστευε ότι μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να τα γυρίζει πίσω.

 • Τελευταία, εξαπολύσατε επίθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της σελίδας σας στο Facebook, λέγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες είναι θύματα της πολιτικής του, καθώς όχι μόνο δεν πήραν επιδοτήσεις, φορολογήθηκαν και με 20% στα λιγοστά κέρδη που έχουν. Αν εκλεγείτε τώρα βουλευτής, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε σε αυτόν το τομέα, δεδομένου ότι είμαστε ένας αγροτικός νομός?

Ψηφίσαμε πέρυσι ότι όσοι αγρότες έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ε θα φορολογούνται με 13%. Σήμερα ορίστηκε στο 20% και από το 2016 στο 26%. Εξομοιώθηκε ο αγρότης με τον ελεύθερο επαγγελματία. Η δέσμευση της Μεϊμαράκη  είναι ότι θα βρεθεί μία μέση οδός έτσι ώστε σταδιακά ο αγροτικός κόσμος να αποκτήσει τη δομή και την υποστήριξη. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να ενημερώνει τους αγρότες με ποιο τρόπο πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και να ωφεληθούν. Εμμένουμε στην αρχική φορολογία.

 • Αν συγκυβερνήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε θα επιτύχουμε ρευστότητα με αξιοπρέπεια ή θα πάμε πάλι σε εκλογές μετά από λίγους μήνες?

Είναι δύσκολο να γίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μεϊμαράκης ζητά Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες διαφωνίες. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μόνος του, ούτε εμείς. Ειδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε δεν είναι ώριμος ακόμα.

 • Πώς σχολιάζετε τη ΛΑ.Ε?

Αυτοί είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Είναι ουτοπιστές. Πάνε να βαλκανοποιήσουν τη χώρα. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προνομιούχες χώρες. Μέσα στις 40 χώρες είναι από τις πιο πλούσιες.

 • Εξωπραγματικό ακούγεται … όταν άλλοι πεινάνε και άλλοι δουλεύουν για 300 ευρώ

Οι Έλληνες στο εξωτερικό θεωρούνται πλούσιοι. Όσοι νέοι φεύγουν έξω είναι γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τα όνειρά τους.

 • Τότε, ποιος ο λόγος των μνημονίων?

Το χρέος δεν έχει καμία σχέση. Είναι προσωρινό και θα ξεπεραστεί. Μέσα από τη κρίση ωριμάζουμε.

 • Περιγράψτε μου με μία λέξη τα εξής πρόσωπα:

Ζ. Κωνστ/λου, Π. Λαφαζάνης, Γ. Βαρουφάκης κ Β. Λεβέντης.

Ζ. Κωνστ/λου: περίπτωση

Π. Λαφαζάνης: ρομαντικός

Γ. Βαρουφάκης: ούφο

Β. Λεβέντης: γραφικός

– Τι γυρεύει ένας πολιτικός με Αριστερή καρδιά σε δεξιά Κυβέρνηση?

Τι διαχωρίζει τον Μαρξισμό από τον Καπιταλισμό; Τι θέση έχεις μέσα στη παραγωγή. Όταν είσαι εργαζόμενος υπάλληλος μπορείς να είσαι αριστερός γιατί ζεις από την εργασία σου. Όταν γίνεις επιχειρηματίας ζεις από την εργασία των υπολοίπων. Δεν μπορείς να είσαι επιχειρηματίας κ Αριστερός. Δηλαδή, Αριστερός με Δεξιά τσέπη.

 • Κλείνοντας, πώς είδατε το debate των 2 μονομάχων?

Νομίζω ότι ο Μεϊμαράκης κατάφερε να στριμώξει τον Τσίπρα και να αναδείξει την αναξιοπιστία του. Ο Μεϊμαράκης ξέρει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 90% των ψηφοφόρων της Ν. Δ και είναι ένα πρόσωπο με κύρος. Επομένως, ο λόγος που πίεσε τον Τσίπρα ήταν για τους αναποφάσιστους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία, είπε ότι απέκτησε και εμπειρία. Συνεπώς, είναι καλό παιδί και δεν θα το ξανακάνει. Ο κόσμος όμως πιστεύει το αντίθετο. Θεωρώ ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν. Δ και  θα κάνει Κυβέρνηση με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.