Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θα πέσουν κορμιά… αν ο νομός Τρικάλων γίνει τριεδρικός

13.12.2022

Το χειρότερο σενάριο για όλα τα κόμματα (πλην ΠΑΣΟΚ), είναι η πιθανότητα λόγω της απογραφής να απολέσει ο νομός Τρικάλων τη μια έδρα και από τετραεδρική όπου του εκλογικό σύστημα μετράει εντελώς διαφορετικά τα ποσοστά, μετατραπεί σε τριεδρική.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρώτον όλα τα κόμματα θα έχουν στα ψηφοδέλτια τους από έναν λιγότερο υποψήφιο και δεύτερον πως το σενάριο που επικρατεί με βάση τα ποσοστά για τις τριεδρικές είναι η εκλογή ενός βουλευτή από τα πρώτα τρία κόμματα 1-1-1.
Στη Ν.Δ.
Το μεγαλύτερο πλήγμα απ’ όλους αναμένεται να δεχθεί στο νομό το κυβερνών κόμμα που μέχρι τώρα είχε τρεις βουλευτές και σε αυτούς ήλπιζε και μετά την… δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Το σενάριο αυτό έκανε όλους τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου να αλωνίζουν το νομό και με αυτό τον τρόπο να αυξάνουν και το ποσοστό του κόμματος. Στην περίπτωση όμως της τριεδρικής, τα πράγματα μόνον έτσι δεν έχουν, αφού είναι σχεδόν εμπεδωμένο σε όλους πως πρώτος θα είναι λόγω και της υπουργοποίησής τους, αλλά και της δύναμης που πλέον έχει αποκτήσει πως θα είναι πρώτος και με διαφορά, όπως και στις περασμένες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι… θα τρέχουν απλά για τα μάτια του κόμματος και για ένα καλό πλασάρισμα… και τίποτα περισσότερο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ (εκτός αυτών που πιστεύουν πως θα είναι πρώτο κόμμα), μιας και η δυναμική των περισσοτέρων υποψηφίων είναι σχεδόν ίδια ή τουλάχιστον έτσι λένε, οπότε η πρωτιά τους κάνει να τρέχουν για να κόψουν πρώτοι το νήμα της εισόδου στη Βουλή. Οσον αφορά στον ποιος θα μείνει απ’ έξω, μιας και αλλάζουν οι ποσοστώσεις και στο θέμα των γυναικών… θα το πει κ Κουμουνδούρου.
Στο ΠΑΣΟΚ
Το πιο κερδισμένο απ’ όλα φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ μιας και ενώ τώρα θα πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη να βγάλει μια έδρα στο νομό με ποσοστό που να είναι πολύ πάνω του 15%, σε μια τέτοια περίπτωση… μάλλον θα πάει πιο χαλαρά, παρότι εσωκομματικά μεταξύ των συνυποψήφιων έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια (εκτός κι αν είναι στημένο), με τα στρατόπεδα εκατέρωθεν να αλλάζουν βαριές κουβέντες.
Χρήστος Κοντός

[fbcomments]