Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προβληματισμός για το προσφυγικό στη χώρα

30.11.2019

Το ενδιαφέρον αρκετών Τρικαλινών προκάλεσε η εκδήλωση συζήτηση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου «Rossonero» με θέμα το προσφυγικό και με τίτλο: Πρόσφυγες και μετανάστες: ΤΟ δόγμα της αποτροπής και οι συνέπειές του, με ομιλητής τον Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον (τρικαλινό) αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου & του Πολίτη και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Παπαστεργίου.

Την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Χολέβα.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Τρικαλινός δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου που έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των προσφύγων και πότε εμφανίστηκε ως φαινόμενο στον πλανήτη και πως σταδιακά η μετακίνηση των πληθυσμών μεταξύ των χωρών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αναφερόμενος ως δικηγόρος στο θέμα του ασύλου τόνισε πως είναι πέρα από νομική και ηθική δέσμευση των κοινωνιών απέναντι στους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη της Ελλάδας για την καθυστέρηση χορήγησης ασύλου στο παρελθόν ένα καθεστώς που άλλαξε ουσιαστικά από το 2013.

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στο… ανύπαρκτο σχεδόν σύστημα ένταξης των προσφύγων στη χώρα, λέγοντας πως οι 100.000 περίπου που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ενταχθούν χωρίς προβλήματα από έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

Τέλος ειδική αναφορά έκανε στα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά που είναι κυρίως από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, των οποίων οι συνθήκες παραμονής είναι άθλιες.

«Η περίοδος που διανύουμε με το προσφυγικό θα γραφεί στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας της Ευρώπης», τόνισε ο  Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Οι οικονομικές δυνατότητες της Ε.Ε. είναι τεράστιες και θα μπορούσε να λύσει το θέμα των προσφύγων» τόνισε.

Αναφορά έκανε και στα τηλεοπτικά πάνελ που με τους καλεσμένους που επιλέγουν, δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τους πρόσφυγες τρομοκρατώντας την κοινωνία. Χαρακτήρισε την κατασταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά απαράδεκτη, ενώ τάχθηκε κατά του νέου νόμου, λέγοντας πως όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο, αλλά δημιουργεί και νέα αδιέξοδα όπως αυτό των κέντρων κράτησης.

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης συζήτησης ήταν να απαντηθούν ερωτήματα, όπως :

  • Μπορεί το δόγμα της αποτροπής να μειώσει τις αφίξεις;
  • Τι είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα;
  • Πως αναπτύσσεται ο κοινωνικός αντιπροσφυγικός ρατσισμός; Ποιος επωφελείται από την ενδυνάμωση του;
  • Είναι ο νέος Νόμος συμβατός με τις διεθνείς συνθήκες;
  • Ποιος ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;
  • Οι καταλήψεις στέγης: Κομμάτι προβληματισμού ή της λύσης;
  • Η Ευρωτουρκική Συμφωνία υπογράφηκε πριν 3,5 χρόνια: Ποια τα αποτελέσματα και ποιες οι συνέπειες από την εφαρμογή της;
  • Τι συμβαίνει στον Έβρο με τις επαναπροωθήσεις;
  • Τι συνεπάγεται η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ;
  • Φούντωμα της «λαθρο-λογίας», ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, εκκενώσεις στεγαστικών δομών, «πολιτικές» γουρουνιών: ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ;