Πέμπτη 27.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκίνηση και μνήμες από το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου

13.06.2016

Μπορεί να μην ήταν όλοι εκεί, γιατί φαίνεται πως αρκετοί ξέχασαν πως έτρεχαν κοντά στο ΠΑΣΟΚ τις εποχές της παντοδυναμίας του, αλλά σίγουρα όσοι βρέθηκαν θυμήθηκαν πολλά.

Ο λόγος για την έκθεση του σπάνιου φωτογραφικού υλικού του ηγέτη της παράταξης Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο «Ανάντι».

Κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρόεδρος της βουλής, πρώην υπουργός και βουλευτής Καστοριάς του ΠΑΣΟΚ κ Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ τελικά λόγω υποχρεώσεων δεν ήρθε ο Νίκος Παπανδρέου. Ο κ. Πετσάλνικος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, στα ηγετικά χαρακτηριστικά εκείνα που τον έκαναν τόσο δημοφιλή και λαοπρόβλητο, τονίζοντας πως δίκαια θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος μεταπολεμικός πρωθυπουργός, που κατόρθωσε μέσα σε δύσκολες εποχές να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα.

Η έκθεση

Κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις και αποσπάσματα ομιλιών και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, διαμόρφωσαν ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας. Τέλος, εκτίθενται επίσης αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του   και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος

Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης ήταν να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.