Κυριακή 23.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την διαφορετικότητα και ισότητα δίδαξαν στο νηπιαγωγείο Μπάρας

08.06.2016 /

Την διαφορετικότητα και ισότητα των ανθρώπων όπως την σκέφτονται και προσεγγίζουν τα μικρά παιδιά παρουσίασε, την Τρίτη 31 Μαιου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, με ξεχωριστό και καινοτόμο τρόπο, το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μπάρας.

Οι μικροί μαθητές μέσα απο τον διάλογο, την συζήτηση και παρατήρηση, στο πλαίσιο του προγράμματος Είμαστε όλοι ΔιαΦοΡεΤιΚοί, είμαστε όλοι Μοναδικοί, είμαστε όλοι ΙΣΟΙ”, έθεσαν ερωτήματα, επεξεργάστηκαν δεδομένα και κατέληξαν σε επιχειρήματα για την διαφορετικότητα και ισότητα στον κόσμο.

“Τα παιδιά εχουν την ικανότητα να ανtιλαμβάνονται πιο καθαρά τον κόσμο, την ηθική, την δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Οι απορίες τους εκτος οτι τις περισσότερες φορές μας εξέπληξαν με την αθωώτητα και οξυδέρκεια τους, αλλα μας συγκίνησαν και στο τελος μας βοήθησαν και εμάς να αντιληφθούμε διαφορετικά το πρόβλημα, το οποίο ειναι τεράστιο και αγγίζει ολοκληρο τον πλανήτη”, ανεφερε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα. Αναγνωστοπούλου Γεωργία

Από πού ήρθαν; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί άφησαν τη χώρα τους; Γιατί το ντύσιμό τους είναι διαφορετικό; Γιατί μιλάνε διαφορετικά; Τα παραπάνω ηταν μερικά απο τα ερωτήματα των μαθητών.

Στόχος του προγράμματος οπως εξηγούν οι νηπιαγωγοί του σχολείου ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι τη διαφορετικότητα τη συναντάμε παντού: στη φύση, στα ζώα, στους ανθρώπους. Είναι αναπόσπαστο μέρος στη ζωή μας που οφείλουμε να σεβόμαστε.

Αφορμή για την παραπάνω πρωτοβουλία οπως αναφέρει η κα. Αναγνωστοπούλου ηταν “η φιολοξενία των προσφύγων απο τον Δημο Τρικκαίων στο γυναστηριο της Μπαρας που γειτνιαζει με το νηπιαγωγελιο μας.” ενω ιδια τονίζει για το προγραμμα οτι δουλέψαμε με πολύ μεράκι, το αγαπήσαμε και εμείς και τα παιδιά και ήταν ανεξάντλητο. Οι δραστηριότητες δε, έβγαιναν καθημερινά μέσα από τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών. Συνήθως το προγραμματισμένο έμενε στην άκρη ( για μια άλληφορά…). Ίσως και γι’ αυτό το αγαπήσαμε τόσο πολύ”

Όλοι οι μαθητές του νηπιαγωγείου παρουσίασαν στην εκδήλωση τις θεατρικές παραστάσεις “Να μείνει ή να Φύγει”, βασισμένη στην ιστορία το Χαρούμενο λιβάδι της Φυλλιώς Νικολούδη και “Ο Ρίκο Κοκορίκο”, βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία της Σοφίας Μαντουβάλου, τις οποιες διασκεύασε και σκηνοθέτησε η εμψυχώτρια ηθοποιός του δημοτικού μας θεάτρου κ. Αντονέλλα Χήρα ενώ την αφήγηση επιμεληθηκε η ηθοποιός κ. Βίκυ Ιακωβάκη.

Να σημειωθεί οτι στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η Σχολική Σύμβουλος 31ης Περιφέρειας Σ.Σ. Προσχολικής Αγωγής κ. Ελευθερία Μπεαζίδου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, εκπροσώποι τοπικών φορέων καθώς και πληθος κοσμου.

Το πρόγραμμα συντόνισαν οι νηπιαγωγοί Αναγνωστοπούλου Γεωργία, Βαϊτσοπούλου Χαραλαμπία, Γκίκα Αθανασία, Γρούτσου Ιωάννα, Κατσέλα Αναστασία, Παπαϊωάννου Αγγελική-Λεμονιά και Σπυροπολύλου Πολυξένη και δεν θα πραγματοποιούταν χωρίς την   δημιουργικότητα, θέληση και ευφυία των μικρών μαθητων του Νηπιαγωγείου.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΑΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ