Κυριακή 09.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αδιαχώρητο για την εκδήλωση για την Σμύρνη

08.05.2017

Το αδιαχώρητο χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου… στην εκδήλωση «Η μάνα Σμύρνη καίγεται», που οργάνωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών όπου ακούστηκαν τραγούδια για την αλησμόνητη Σμύρνη και την καταστροφή της από τους Τούρκους το 1922. Τα τραγούδια είναι του συμπολίτη μας Αποστόλου Καλδάρα σε ποίηση Πυθαγόρα, του Παντελή Θαλασσινού τα ”Τα Σμυρνέικα τραγούδια” καθώς και μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Γεωργουσόπουλου, όπως το ”ανεβαίνει ψηλά στον ουράνιο τρούλο ο δικέφαλος γυπαετός”.

Ανάμεσα στα τραγούδια, σαν παραμύθι, μια γερόντισσα δασκάλα της Σμύρνης διηγήθηκε στο κοινό όλη την ιστορία της Μικράς Ασίας από τους αρχαίους χρόνους έως τις ημέρες μας. Μικρά θεατρικά δρώμενα παρουσιάστηκαν στην σκηνή ενώ θα προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες από την καταστροφή της Σμύρνης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Στη συναυλία, την παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής και την εβδομηκονταμελή χορωδία της πλαισίωσαν γνωστοί τραγουδιστές και συνεργάτες της Σχολής, όπως ο Αριστείδης Ντίνας αλλά και το αξιόλογο συγκρότημα της Πόλης μας ”Προβαδούροι” πολλοί από τους οποίους είναι απόφοιτοι της Σχολής.