Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καθήλωσε η εκδήλωση για τον ενεργειακό πλούτο με τον Μανιάτη

10.12.2019

Μια εκδήλωση που θα έπρεπε να παρακολουθήσει κάθε Ελληνας ήταν η χθεσινοβραδινή που διοργάνωσε η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού με τίτλο:  «Ο Ενεργειακός Πλούτος της Ελλάδος. Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές» και εισηγητές δύο προσωπικότητες με σημαντική συμμετοχή στην εξέλιξη και πρόοδο του θέματος τον Ιωάννη Μανιάτη Καθηγητή και πρ. Υπουργό και τον Κωστή Σταμπολή Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Μανιάτης έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο και στον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως έναν περιφερειακό παίχτη που έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της την τελευταία δεκαετία.

Στόχος της είναι να παρουσιάσει μια ακτογραμμή μεγαλύτερη από την δική μας κάτι που δεν ισχύει, ενώ τόνισε πως η Τουρκία έχει επενδύσει μέχρι τώρα πάνω από 1,5 δις για την αγορά δύο γεωτρύπανων και πλοίων που θα τα φυλάσσουν αυτά.

Εκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με την Αιγυπτο και το Ισραήλ, ενώ μίλησε και για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. Χαρακτήρισε την κατάσταση αρκετά δύσκολη και κρίσιμη επισημαίνοντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει σε αυτό το ζήτημα «θα πρέπει να πάμε σαν μια γροθιά»

Στη συνέχεια παρουσιάζοντας χάρτες έκανε αναφορά στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στα Ελληνικά οικόπεδα, αλλά και στη σημασία των αγωγών φυσικού αερίου που διασχίζουν τη χώρα.

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί, όπως: Mπορεί η Εκμετάλλευση του Ενεργειακού Πλούτου να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την πρόοδο της Ελλάδας, σε όλους τους τομείς;

Υπάρχει τελικά πετρέλαιο και αέριο στην Ελληνική Επικράτεια..; Που βρισκόμαστε σήμερα;

Ποια τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας και ποια η σύγκριση με τις σημερινές δαπάνες για εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Ποια η συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας σήμερα και στο μέλλον;

Ποια είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας;

Γιατί τα Εθνικά συμφέροντα και οι έρευνες υδρογονανθράκων πάνε μαζί;

Συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων. Προϋποθέσεις και η Διεθνής Πρακτική. Υφίσταται προοπτική εφαρμογής;