Δευτέρα 27.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σοκάρουν τα στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπων

03.05.2018

Εκδήλωση για το εμπόριο ανθρώπων (human trafficking) και τις διαστάσεις που αυτό έχει πάρει στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, η τοπική διοίκηση της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών, ο Δήμος Τρικκαίων με το Κέντρο Συμβουλευτικής για τη Βία κατά Γυναικών του Δήμου, η ΜΚΟ «Α21» και το πανελλήνιο τηλεφωνικό κέντρο «1109». Η ημερίδα τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, του υπουργείου Εξωτερικών. Χαιρετισμούς σε αυτή απεύθυναν ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Τρικάλων της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Αχιλλέας Μπέγας, η αντιδήμαρχος Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάππας, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Τόλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Τσίγκας και η Ευτ. Ασλάνογλου από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου.

Τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοκάρουν: 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι, 4.500.000 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 5.500.000 παιδιά θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης. Μόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται, μόνο το 1-2% των θυμάτων καταφέρνει να αποδράσει.

  • Η εμπορία ανθρώπων (human trafficking) είναι το παράνομο εμπόριο ανθρώπων με σκοπό κυρίως την εργασιακή και την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Τα άτομα αλιεύονται με απαγωγή ή εξαπάτηση,  μεταφέρονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες, με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας και απειλών, λαμβάνοντας ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή.
  • Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”. Είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, καθώς αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εκτιμάται πως δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών, είναι παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην χώρα μας. Το έγκλημα της σωματεμπορίας υπάρχει κρυμμένο στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και τα χωριά.
  • Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων μέσα από την προστασία των θυμάτων, την ποινική δίωξη των σωματεμπόρων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.
  • Η Α21 διαθέτει προγράμματα αρωγής και προστασίας πρώην θυμάτων trafficking. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε για κάθε άτομο που έρχεται στη φροντίδα μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να του παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια για την αποκατάστασή του και την επανένταξή του στην κοινωνία.
  • Η Γραμμή 1109 υπάρχει για να δέχεται καταγγελίες σχετικά με πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές και τα περιστατικά, τα διαχειρίζονται κατά περίπτωση και τα προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και την διάσωση των θυμάτων.