Πέμπτη 06.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Γυναίκες που χορεύετε…» αύριο στο Γαρδίκι

14.08.2019

Η Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου η Μαρουσιάνα συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, τον καθιερωμένο «χορό των γυναικών» την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 και ώρα 19:00 μ.μ. στην πλατεία του Γαρδικίου.

Όλοι οι όπου γης Γαρδικιώτες περιμένουμε πότε να ‘ρθει το καλοκαίρι, να ανεβούμε στο χωριό μας «το τρανό Γαρδίκι», ν’ ανταμώσουμε και να γίνουμε όλοι μια παρέα, φίλοι και συγγενείς και να γιορτάσουμε το δεκαπενταύγουστο όλοι μαζί την Παναγιά μας, μητέρα και προστάτιδα όλων μας.

Μία ολόκληρη εβδομάδα κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν τα γλέντια, οι χοροί και τα τραγούδια. Ευκαιρία για αντάμωση και συναναστροφή. Κάπου εκεί και «ο χορός των γυναικών». Ανήμερα της Παναγίας το απόγευμα εδώ και χρόνια όλες οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονταν στην πλατεία πίσω από την Εκκλησία και έστηναν χορό. Η σειρά προκαθορισμένη. Ξεκινούσε με τις μεγαλύτερες σε ηλικία, ακολουθούσαν οι νιόπαντρες και στη συνέχεια οι «υποψήφιες» νύφες! (αυτή ήταν και η ημέρα των προξενιών). Όλοι οι άνδρες καθισμένοι στα πέτρινα πεζούλια παρακολουθούσαν τον γυναικείο χορό και «επέλεγαν» οι ελεύθεροι ποια θέλουν να παντρευτούν. Όταν τελείωνε ο χορός έστελναν τα προξενιά, τα οποία κατέληγαν σε αρραβώνα. Αυτό μέχρι τη δεκαετία του ‘50-‘60. Με το πέρασμα των χρόνων ο «χορός των γυναικών» πραγματοποιείται πλέον στο κέντρο της Πλατείας.

Καλούμε όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν ώστε να συνεχίσουμε την παράδοση αυτή.

Με τιμή

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ η ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΝΑ