Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα μονοπάτια της ιστορίας μας χθες ο “Ασκληπιός”

17.06.2016

Στο  κατάμεστο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο στο Φρούριο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Ασκληπιός» Τρικάλων με τίτλο «Θεσσαλία: Στα μονοπάτια της ιστορίας» και ήταν αφιερωμένη στον Περικλή Κουβεντάρα, Υποσμηναγό πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας και πρωτοχορευτή του «Ασκληπιού».

«Η σημερινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο δικό μας παιδί, τον πρωτοχορευτή του «Ασκληπιού», στο παλικάρι  που αφετηρία της ζωής τους, το τόσο λαμπρό του  μέλλον κόπηκε στα 27 του χρόνια. Στο Περικλή Κουβεντάρα, υποσμηναγό πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έπεσε υπέρ της πατρίδας την 1-2-1995. Πέρασαν, 21 χρόνια από τον χαμό του αλλά ο Πέρης είναι για πάντα στις καρδιές μας. Παλικάρι με σπάνια χαρίσματα και αρετές , πρωτοχορευτής από το Δημοτικό μέχρι και τα 27 του χρόνια. Μαζί μας , σήμερα οι γονείς του Αποστόλης και Ζωή. Εκ μέρος του Δ.Σ. και όλης της οικογένειας του «Ασκληπιού», σας ευχαριστούμε θερμά » ανέφερε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Ασκληπιός» Τρικάλων κ. Γιάννης Σούλιος, εμφανώς συγκινημένος.

Όπως είπε «τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Πέρη και μαζί του, τη μνήμη ακόμα δύο παλικαριών, ίδιας ηλικίας πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τον Υποσμηναγό Θεοφάνη Παππά και Κων/νο Μιχαλάκη Ανθυποσμηναγό, αδελφό του Αντιπεριφερειάρχη που χάθηκε στις 13/6/1993. Δείχνουμε τον σεβασμό μας και την αιώνα ευγνωμοσύνη μας και στα τρία παλικάρια».

Την εκδήλωση κάλυψε πολυμελής ορχήστρα και συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Φουστανελοφόροι Ράξας, Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Όμιλος Βασιλικής «Η κυρά Βασιλική», Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Εστιαιώτιδας, Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος Ριζαριού « Ο Άγιος Χαράλαμπος», Μορφωτικός Σύλλογος Ριζωματιανών, Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου-Αθαμανών «Άγιοι Ανάργυροι», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Διαλεχτού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αγναντερού, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού « Η Πρόοδος», Σύλλογος Απανταχού Αρδανιωτών και Ιππικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Βουκεφάλας». Την σκηνοθετική επιμέλεια και την αφήγηση είχε η Αντονέλα Χήρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από πολλές περιοχές της χώρας, δρώμενα και αναπαραστάσεις από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας 1881 – Αγροτικό κίνημα – Μαρίνος Αντύπας και πρόσφυγες στις αρχές του 20ού Αιώνα.

Όπως προαναφέρθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωσή ήταν βασισμένη «στα μονοπάτια της θεσσαλικής ιστορίας και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν και σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της θεσσαλικής γης. Βασικές ενότητες της ιστορικής πορείας της Θεσσαλίας βρίσκουν την έκφρασή τους και καταγράφονται στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο αποτελεί την ποιητική και μουσική έκφραση του λαού, που με το στίχο, το τραγούδι και το χορό, θυμίζει αξίες, ικανοποιεί συναισθήματα και αφηγείται ανθρώπινες καταστάσεις, γεγονότα και γενικά φωτίζει όλες τις πτυχές της ζωής του».

[fbcomments]