Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με προσδοκίες οι επαφές του Ν. Παππά στα Τρίκαλα

02.06.2017

Με τρεις λέξεις μπορεί να περιγραφεί η επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά στα Τρίκαλα: Ολοι βγήκαν κερδισμένοι.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων τον οποίο επισκέφθηκε πρώτο, γιατί είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ψηφιακή πολιτική του δήμου που θέλει να ονομάζεται ως πιο έξυπνος στη χώρα… του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκου που βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις προτάσεις τόσο για την θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας που προωθεί και τέλος για τον ίδιο τον υπουργό που προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά την κατακερματισμένη ψηφιακή πολιτική της χώρας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα χαμόγελα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο υπουργός όχι μόνον δεν είχε αντιδράσεις, αλλά θα έλεγε κανείς πως κέρδισε την συμπάθεια όσων συναντήθηκαν μαζί του.

Στον δήμο

Στον δήμο ο κ. Παπαστεργίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον υπουργό:

  1. Το πρώτο ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα Smart Trikala
  2. Το ΑΤΜ πιστοποιητικών
  3. Το control room του προγράμματος
  4. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  5. Το Μουσείο Αγροτικής Ζωής (Μύλος Ματσόπουλου).

Κατά την είσοδό του στο δημαρχείο ο κ. Παππάς ενημερώθηκε για το ηλεκτρονικό ΚΕΠ ή αλλιώς το «ΑΤΜ» πιστοποιητικών! Ένα μηχάνημα που, σε αντιστοίχηση με τα ΑΤΜ των τραπεζών, θα μπορεί να δίνει πιστοποιητικά σε πολίτες, με μία απλή κάρτα! Την ώρα αυτή βελτιστοποιούνται οι λειτουργίες του λύνοντας προβλήματα διαλειτουργικότητας με τα δημοτολόγια, ενώ το επόμενο βήμα είναι το delivery πιστοποιητικών που ετοιμάζει ο Δήμος… Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στα επίσημα εγκαίνια του πιλοτικού έργου στις 29/06/2017.

Επίσης ξεναγήθηκε στο… control room. Στόχος της ύπαρξής του στην είσοδο του Δημαρχείου, είναι να γίνει αντιληπτό από τους δημότες, ότι οι υποδομές αυτές υπάρχουν και λειτουργούν προς όφελός του. Υποστηρικτές της όλης προσπάθειας είναι οι εταιρίες: Cisco, Space Hellas, UnixFor, ParkGURU, Sieben, Viva, Καυκάς, Έγκριτος και iNext.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο

τα θέματα που ανακύπτουν με την ψηφιακή πολιτική στη χώρα: από τις νομοθετικές βελτιώσεις για τα ζητήματα ταυτοποίησης στο e-ΚΕΠ ή «ΑΤΜ» πιστοποιητικών, μέχρι τεχνικά θέματα για τη χρήση του δικτύου οπτικών ινών.

Στο Επιμελητήριο

Την πλεονεκτική θέση  του Επιμελητηρίου Τρικάλων σε σχέση με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της χώρας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και τις προτάσεις που αυτό έχει έτοιμες, παρουσίασε στον υπουργό κ. Ν. Παππά ο πρόεδρος κ. Βασίλης Γιαγιάκος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαγιάκο στόχος είναι οι επιχειρήσεις του νομού να μπορούν σταθούν τεχνολογικά ισότιμα με αυτές των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως ειδικά στον τομέα του τουρισμού στην τεχνολογία η χώρα είναι πίσω και γι’ αυτό σε επίπεδο νομού η ίδρυση του Τουριστικού Φορέα αποτελεί μια απάντηση στο ζητούμενο που είναι η διαδικτυακή προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας.

Τέλος ο υπουργός ξεναγήθηκε στον Μύλο Ματσόπουλου όπου ενημερώθηκε για το «Έξυπνο Σπίτι».

Δηλώσεις

Με το τέλος της ξενάγησης ο κ. Παππάς σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ τόνισε πως: «Η δική μας η μέριμνα, είναι το πώς θα συντονιστούν οι δυνάμεις της χώρας, η πολιτική ηγεσία, οι παραγωγικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κοινωνία των πολιτών, ούτως ώστε αυτές τις τεχνολογίες, τις οποίες η χώρα μας τις γνωρίζει, τις ξέρει, τις αναπτύσσει, πώς θα διαχυθούν στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό είναι νομίζω και το μεγάλο στοίχημα».

« Οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να βελτιώσουν και τη σχέση του πολίτη με το κράτος, και τη δημόσια διοίκηση, μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του, μπορούν να κάνουν και τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές. Ο συντονισμός λοιπόν των δυνάμεών μας και με τα επιμελητήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που καθίσταται ως απαραίτητο βήμα. Πάνω από όλα κατά τη γνώμη μου βρίσκεται η ενημέρωση. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, να γνωρίσουν για να μπορέσουν και να εξοικειωθούν με αυτές τις τεχνολογίες», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παππάς προσπάθησε όπως είπε να είναι εγκρατής στο θέμα της digea λέγοντας πως πρόκειται για μία τεράστια δομική στρέβλωση που υπάρχει στην χώρα μας, υπό την έννοια ότι ο πάροχος δικτύου είναι και πάροχος περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση του τοπίου στον τομέα των διαδικτυακών ενημερωτικών σελίδων ο υπουργός αναφέρθηκε στο μητρώο διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ως μία προσπάθεια καταγραφής των σελίδων. Στην παρούσα φάση 420 παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν ταυτοποιηθεί και εμπίπτουν στις προϋποθέσεις υπαγωγής του μητρώου και στα κριτήρια διανομής της κρατικής διαφήμισης.