Κυριακή 28.05.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ: Με το ΕΕΕΕΚ φέραμε στην επιφάνεια το πρόβλημα της προσβασιμότητας

24.04.2018

Του Χρήστου Κοντού

Το 1ο βραβείο Τραγουδιού στον διαγωνισμό Εκστρατείας ECOMOBILITY και της Εκστρατείας FREE MOBILITY πήρε προχθές το τραγούδι του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων, ενώ στο σύνολο διακρίθηκε για άλλη μια χρονιά καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Τη μουσική του τραγουδιού την έγραψαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου και πιο συγκεκριμένα οι Βάϊος Κουκουλέτσος και Αναστάσης Τσιακμάκης, ενώ τους στίχους έγραψε η εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του προγράμματος για τα Τρίκαλα Ευαγγελία Τασούλα.

Η ομάδα freemobility του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, της διεύθυνσης του σχολείου αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των υπολοίπων εκπαιδευτικών του σχολείου υλοποίησε για 4η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα freemobility.

Ψυχή της ομάδας η γυμνάστρια Ευαγγελία Τασούλα που μας παραχώρησε και την παρακάτω συνέντευξη, ενώ συντονιστές του προγράμματος είναι η Αρετή Γρηγορίου και ο Θανάσης Καραγεώργος. Τα πολλά μπράβο όμως αξίζουν τα παιδιά: Παναγιώτης Σδώνας, Χριστίνα Αγραφιώτη, Βασίλης Αργύρης, Μαρία Μουρεχίδου, Κατερίνα Κουτούλα, Μόκας Χρήστος.

-1ο βραβείο στο τραγούδι, αλλά στο παρελθόν βρεθήκατε με το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων στο βάθρο και στη γενική κατάταξη. Πείτε μας πως αισθάνεστε;

1ο βραβείο στο τραγούδι και τρίτοι στη γενική κατάταξη!! Τη φετινή χρονιά η ομάδα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων παρουσίασε ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα, που περιλάμβανε πλήρη καταγραφή των προβλημάτων μετακίνησης στην πόλη μας, συνοδευόμενη από ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν. Ήταν μια εργασία υψηλού επιπέδου γεμάτη φαντασία ..χιούμορ και ευαισθησία.., δημιουργικότητα και με πάρα πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης ..ενημέρωσης, με στόχο την αλλαγή στη  συμπεριφορά, στη νοοτροπία ..και στις υλικοτεχνικές υποδομές. Προσωπικά πιστεύω ότι η εργασία μας  άξιζε την πρώτη θέση αλλά αυτό είναι θέμα της Κριτικής Επιτροπής και του τρόπου με τον οποίο γίνεται η ψηφοφορία.

-Έχουν κανένα αποτέλεσμα στην πράξη αυτά τα προγράμματα ή είναι απλά για να γεμίζει ο χρόνος αυτών των παιδιών και για να προβάλλονται οι επικεφαλείς των προγραμμάτων;

2)Το ΕΕΕΚ Τρικάλων πραγματοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τέταρτη συνεχομένη χρονιά. Μέσα από την προσπάθεια των μαθητών και των συντονιστών έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην επιφάνεια ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, αυτό της προσβασιμότητας …που μέχρι πριν δεν ασχολούνταν κανείς. Με τις συνεχόμενες δράσεις μας έχουμε καταφέρει να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για το θέμα της πρόσβασης τόσο τους Τρικαλινούς δημότες όσο και τις τοπικές αρχές και τους υπεύθυνους φορείς.

-Πως είναι να εργάζεται κανείς με αυτά παιδιά; Είναι τελικά άτομα με ειδικές ικανότητες;

3) Ο όρος άτομα με ειδικές ικανότητες δεν υφίσταται.. Δεν είναι ο σωστός. Είναι παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη εκπαιδευτική και διδακτική μεθοδολογία ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν τις γνωστικές και μαθησιακές τους δεξιότητες. Στη δουλειά μας υπάρχουν δύσκολες στιγμές αλλά και στιγμές χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης που δεν τις συναντάς στα τυπικά σχολεία… Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι σε κάποιο άλλο χώρο πέρα από αυτό της Ειδικής Αγωγής.

-Σας έχουμε δει αρκετές φορές στο δρόμο με αυτά τα παιδιά να διεκδικείτε ράμπες πρόσβασης, ανοιχτά πεζοδρόμια, διαμόρφωση των δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών χώρων (καφέ, καταστήματα κλπ). Εισακούγεστε;

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση η ομάδα μας σε εξόδους της στην πόλη έχει μοιράσει πολλές φορές έντυπο υλικό σχετικό με το πρόγραμμα και την πρόσβαση στους καταστηματάρχες του κέντρου αλλά και στους οδηγούς. Μάλιστα την περσινή χρονιά είχαμε τοποθετήσει ως επιβράβευση των προσβάσιμων καταστημάτων από ένα κίτρινο χαρούμενο μπαλόνι στην είσοδο των καταστημάτων και ένα κόκκινο μπαλόνι στις Υπηρεσίες οι οποίες στερούνται πρόσβασης. Υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση και βλέπουμε ότι στην τετραετία που γίνεται το πρόγραμμα υπάρχει αύξηση των προσβάσιμων καταστημάτων. Δυστυχώς όμως οι αλλαγές είναι μικρές και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.

-Αρκετές φορές σας είδαμε να επισκέπτεστε και τον δήμο. Δίνει λύσεις ή τρέχουν όλοι μόλις είναι για φωτογραφίες στις βραβεύσεις;

5)Με το δήμο έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον και θετική διάθεση για αλλαγές και έργα που αφορούν την πρόσβαση. Η ομάδα μας έχει παραδώσει στο δήμο δυο χάρτες με διαδρομές στο κέντρο της πόλης.. Με τα προβλήματα που υπάρχουν και τι βελτιώσεις χρειάζονται. Την περσινή χρονιά κατασκευάστηκαν 10 νέες ράμπες, αυξήθηκαν οι θέσεις πάρκινγκ για Αμεα και με τους συνεχείς ελέγχους της δημοτικής αστυνομίας αλλά και της τροχαίας έχουμε λιγότερες παραβάσεις στους δρόμους. Επίσης ο δήμος μας έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια με όλα αυτά. Μέσα από το πρόγραμμα freemobility έχουν γίνει αρκετά πράγματα που αφορούν την πρόσβαση και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερα.

Συγχαρητήρια δημάρχου

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε χθες συγχαρητήριο μήνυμα στο ΕΕΕΕΚ Τρικάλων για τις διακρίσεις που απέσπασε και φέτος στον διαγωνισμό FreeMobility 2018.
Το μήνυμα αναφέρει:
«Αγαπητέ κ. Διευθυντή,
Διαπίστωσα για άλλη μια χρονιά ότι οι προσπάθειες της ομάδας Ecomobility έχουν στήριξη ουσιαστική από την τρικαλινή κοινωνία, αλλά και τυγχάνουν αναγνώρισης. Η 3η θέση στη γενική κατάταξη που έλαβε η ομάδα, αλλά και η πρωτιά του υπέροχου τραγουδιού που με τίτλο «πόλη Ονειρική» διάνθισε την εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, αποτελούν χαρά και πρόκληση. Χαρά, διότι η προσπάθεια όλων των συντελεστών του σχολείου και ειδικά της ομάδας, μαθητών και εκπαιδευτικών, επιβραβεύτηκε. Πρόκληση, διότι ο πήχυς ανεβαίνει υψηλότερα, με δεδομένο και το πλήθος των μεταξύ μας συνεργασιών και των ορατών αποτελεσμάτων.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η καρδιά και η ψυχή όλων στο ΕΕΕΕΚ συνεχίζουν να ανθοφορούν, να δίνουν το παράδειγμα της μέγιστης προσπάθειας, οδηγούμενες από την Ελπίδα για τις αλλαγές στην πόλη μας.
Θα ήθελα να μεταφέρετε τα θερμά μου συγχαρητήρια σε κάθε έναν συντελεστή των βραβείων χωριστά, στην αρμόδια εκπαιδευτικό που έλαβε το βραβείο τραγουδιού και στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων που συνεργάστηκαν, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση που κατέλαβαν με το τραγούδι τους «Πόλη Ονειρική». Την πόλη που θέλουμε: Ανθρώπινη και Διαφορετική».

 

 

 

 

[fbcomments]