Τρίτη 28.11.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της ΕΑΣΤ

21.01.2018

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά της διοίκησης της ΕΑΣΤ προχώρησαν προχθές Σάββατο οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία που στηρίζει τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, για το καθεστώς που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους εργαζομένους της Ενωσης, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της Ενωσης. Μάλιστα αναφορά στα προβλήματα της Ενωσης έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των αγροτών που έγινε στο Μεγαλοχώρι.

Η επιστολή των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Δεν έφτανε που οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣΤ παραμένουμε απλήρωτοι για 3 μήνες και φτάνουμε να μην έχουμε  να ταΐσουμε  τις οικογένειές μας  η διοίκηση της επιχείρησης επανέρχεται «δυναμικά»  με στόχο να μειώσει  κι άλλο τον μισθό μας.

Προσπαθεί να επιβάλει νέα επιχειρησιακή σύμβαση η οποία θα είναι της τάξεως των 600 ευρώ μικτά, προσθέτοντας τα χρονιά ωρίμανσης που θα είναι κλιμακωτά από 50 έως 150 ευρώ το περισσότερο. Οι μειώσεις είναι για όλους μεγάλες και ο καθαρός μισθός βγαίνει μικρότερος και από αυτό των υπαρχουσών ατομικών συμβάσεων που είχε επιβάλει η διοίκηση πριν από 3 χρόνια . Ακόμη  κι  ένας εργαζόμενος που δουλεύει  στην ΕΑΣΤ για πάνω από 25 χρόνια εργασίας θα λαμβάνει καθαρό μισθό λίγο πάνω από 600 €

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. των εργαζομένων , ο πρόεδρός του  κ. Παπαγεωργίου Θωμάς και η πλειοψηφία του ΔΣ ως εντολοδόχοι της διοίκησης και με εκβιαστικά διλλήματα έφεραν προς συζήτηση την πρόταση της επιχειρησιακής σύμβασης.   Μάλιστα,  όπως δήλωσε και ο κ. Παπαγεωργίου την πρόταση του την έδωσαν από την διοίκηση της επιχείρησης οι κ. Λιούτας (πρόεδρος της ΕΑΣΤ) , Μαράβας (αντιπρόεδρος),  Ιακωβάκης (γραμματέας) με σκοπό να εγκριθεί από το Δ.Σ των εργαζομένων. Ο κ. Παπαγεωργίου αναπαρήγαγε και το σκεπτικό της Διοίκησης πως αν δεν γίνει δεχτεί η πρόταση για μειώσεις θα πάμε σε εκ περιτροπής εργασίας. Σε ερώτηση του εκπροσώπου μας , γιατί  η ΕΑΣΤ από τη μια ανακοινώνει κέρδη 4.6 εκ. ευρώ κι από την άλλη τιμωρεί τους εργαζόμενους με αιματηρές περικοπές μισθών και απληρωσιά, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται και ότι αυτά που βγαίνουν στην δημοσιότητα είναι για να δημιουργήσουν θετική εικόνα της ΕΑΣΤ απέναντι στις τράπεζες. Επίσης, σε αίτημα του εκπροσώπου μας  για να δοθούν αντίγραφα της σύμβασης  στα μέλη του Δ.Σ των εργαζομένων η απάντηση του προέδρου κ .Παπαγεωργίου ήταν ότι η σύμβαση δεν φεύγει από εκεί κι όποιος θέλει να την διαβάσει θα γίνει μόνο παρουσία του ίδιου. Άραγε τη φοβάται και τι θέλει να κρύψει ο  πρόεδρος του σωματείου;  Άραγε πως θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το τι θα κληθούν να επιλέξουν στην συνέλευση τους την Τρίτη 23/1;  Μήπως όλα αυτά είναι μια καλοστημένη μεθόδευση της διοίκησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών, ώστε οι εργαζόμενοι να δεχτούν τις νέες μειώσεις μισθών μέσα στο μικρό  χρονικό περιθώριο που διαρκεί η συνέλευση και κάτω από των εκφοβισμό της εκ περιτροπής εργασίας κ των απολύσεων.

Φαίνεται ότι ο στόχος που διαφήμιζε η διοίκηση της Ένωσης, και προσωπικά ο κ. Λιούτας  να γίνει η πρώτη “συνεταιριστική” ένωση στην Ελλάδα, υλοποιείται με παραποιημένα στοιχεία,  την απληρωσιά και την εξαθλίωση των εργαζομένων της.

Φαίνεται ότι οι θυσίες που έκαναν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια (μειώσεις μισθών από πάγωμα τριετιών, από κόψιμο επιδομάτων, από  μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές, από  μη πληρωμή υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία , από απληρωσιά  τους τελευταίους 4 μήνες) δεν έχουν τελειωμό και από την άλλη τα κέρδη μιας χούφτας ιδιοκτητών της ΕΑΣΤ  να μεγαλώνουν.

 

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποίησε το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μα χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους που διατηρεί και επαυξάνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να διαλύσει ότι έχει απομείνει από εργατικό δικαίωμα στην επιχείρηση.

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ φαίνεται ότι εκτός από χαϊδεμένα παιδιά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι και υπό την προστασία του ΣΥΡΙΖΑ . Αυτό δείχνει και το πρόσφατο ταξίδι του κ. Λιούτα στην Κίνα , μαζί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, με σκοπό επενδύσεις. Προφανώς αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδη και ασυδοσία για τους εργοδότες, τον Λιούτα και κάθε Λιούτα και οι εργαζόμενοι στην απληρωσιά και την ανέχεια.

Καλούμε τους συναδέλφους  να μην κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Να μη δεχτούν την επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει κι άλλο τους μισθούς μας.

Να πάρει πίσω  η διοίκηση τις ατομικές συμβάσεις και την επιχειρησιακή σύμβαση.

Να παλέψουμε για  υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς Να γυρίσουν την πλάτη στην εργοδοτική και ξεπουλημένη διοίκηση του σωματείου και να οργανώσουν την πάλη τους στο πλάι του ταξικού κινήματος, του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών.

Να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει, για ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να επαναφέρει τις κλαδικές συμβάσεις»

 

 

 

[fbcomments]