Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ειπαν “όχι” στην υποβάθμιση των σχολείων

29.11.2016

Πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα για το φλέγον της Παιδείας πήρε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνήλθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος και συζήτησε 17 θέματα.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η γνωμοδότηση, σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρά το γνωμοδοτικό χαρακτήρα της απόφασης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Σταύρος Τραγάνης και Βάσω Κάκλα (Τρίκαλα Συμπολιτεία), Γιώργος Καΐκης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Δημήτρης Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή) ζήτησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί επί του πολιτικού και να μην δεχθεί την υποβάθμιση κανενός σχολείου, σε μια περίοδο που η παιδεία δοκιμάζεται με τις συνεχιζόμενες περικοπές.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αποστόλη Παππά που ζήτησε να γίνουν υποβαθμίσεις των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον  αριθμό των παιδιών που  φοιτούν.

Συγκεκριμένα, χθες το Σώμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει πάνω στην πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ίδρυση ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Τρικάλων, ενώ δεν προτάθηκε καμία άλλη σχολική μεταβολή για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την εισήγηση το σχολείο θα στεγαστεί στο κτήριο του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Τρικάλων , διότι υπάρχουν σ’ αυτό επαρκείς χώροι μετά και την κατάργηση της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) Τρικάλων με την οποία συστεγαζόταν και διατίθενται οι απαιτούμενοι χώροι που εξασφαλίζουν την ποιοτική λειτουργία της προτεινόμενης δομής (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώροι καλλιέργειας- θερμοκήπια, γραφεία διδασκόντων και διευθυντή).

Εισήγηση που ψηφίστηκε ομόφωνα, ωστόσο εκεί που υπήρξαν αντιδράσεις ήταν στην πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, διότι προτείνει την υποβάθμιση του 3o Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από 12/θ σε 10/θ, του 7o Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από 9/θ σε 8/θ, του 12o Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από 12/θ σε 11/θ, του 14o Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από 6/θ σε 5/θ, του 33o Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από 12/θ σε 11/θ και του Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων Δενδροχωρίου από 4/θ σε 3/θ.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και εκπαιδευτικοί που χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας από τις υποβαθμίσεις, ενώ μίλησαν για ερημοποίηση των χωριών, εάν συνεχιστεί η κατάσταση.

«Να μην υπάρξει καμία απόφαση που θα υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την παιδεία που τα χρόνια των μνημονίων κλείνουν σχολεία, με αποτέλεσμα να χάνονται οργανικές θέσεις και γενικότερα να υποβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση» ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, ενώ το ίδιο σημείωσε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Καΐκης.

Όπως είπε «πρόκειται για μια γενική κατεύθυνση υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, διότι από την μια πλευρά έχουμε λίγα παιδιά, αρά πρέπει να κλείσουν σχολεία και από την άλλη, σε σχολεία της πόλης υπάρχουν τάξεις με 24 και 25 παιδιά. Αντί λοιπόν, να χωρίζουν τμήματα για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών, προτείνουν το κλείσιμο σχολείων».

Από την πλευρά του, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Τρίκαλα Συμπολιτεία» κ. Σταύρος Τραγάνης τόνισε ότι δε συμφωνεί με τις υποβαθμίσεις των σχολείων και πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση για το ποια παιδεία πρέπει να έχουμε και θέλουμε.

Να ληφθεί μια πολιτική απόφαση που να ζητά να σταματήσει η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ήταν η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου της «Τρίκαλα Συμπολιτεία» κας Βάσως Κάκλα.

Σύμφωνος με τις τοποθετήσεις που ζητούσαν να μην υποβαθμιστεί άλλο η παιδεία υπήρξε στη τοποθέτηση του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός, αλλά έχει σημασία να μην ληφθεί κάποια απόφαση που να είναι υπέρ της υποβάθμισης ή του κλεισίματος κάποιων σχολείων.

Ευαγγελία Κάκια