Τετάρτη 23.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το στοίχημα Παπαστεργίου και η… πρώτη Κυριακή

26.02.2019

 

Του Χρήστο Κοντού

Η απόφαση του Χρήστου Κρητικού, που όλα δείχνουν πως θα είναι αρνητική…. ή ο κακός του εαυτός, μιας και τα σημάδια αλαζονείας της εξουσίας γίνονται όλο και πιο έντονα, είναι τελικά τα δυο πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κ. Παπαστεργίου στον δεύτερο γύρο εκλογών. Όλα αυτά βέβαια αν δεν προκύψουν εκπλήξεις, όπως αυτή του κ. Τσιγάρα που ανακοίνωσε προχθες το βράδυ τους 10 πρώτους υποψηφίους συμβούλους του.

Αν όμως στις εκλογές του Μαϊου συμμετάσχουν μόνον τρεις συνδυασμοί , η “Επανεκκίνηση Τώρα” του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου, του «Μαζί για τα Τρίκαλα» του Κωνσταντίνου Κρεμμύδα που διαδέχεται το συνδυασμό Λάππα και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του Γιώργου Καΐκη, οδηγούν τον σημερινό δήμαρχο να κερδίζει τις εκλογές από την πρώτη μάλιστα Κυριακή.

Τα μαθηματικά… είναι απλά και όποιος δεν θέλει να τα δει εθελοτυφλεί… περιμένοντας να συμβεί το θαύμα. Στις περασμένες δημοτικές εκλογές του 2014 τα ποσοστά είχαν ως εξής:

Δημήτρης Παπαστεργίου 38,81% με 16.868 ψήφους και 9 έδρες, Χρήστος Λάππας 31,54%

13.706 και 7 έδρες. “Λαϊκή Συσπείρωση” – Γιώργος Καΐκης 10,15% με 4.411 ψήφους και 2 έδρες, “Φυσάει Κόντρα” – Δημήτρης Παπαθανασίου 9,36% με 4.070 και 2 έδρες. Αλλαγή Πορείας” – Δημήτρης Χατζηγάκης 5,92% με 2.575 ψήφους και 2 έδρες. “Τρίκκης Πολιτεία” – Γιώργος Μητσιούλης 4,22% με 1.833 ψήφους και 1 έδρα.

Η μην κάθοδος των τριών τελευταίων, απελευθερώνει 8.478 ψήφους ή αν θέλετε ένα ποσοστό της τάξης του 19.5%. Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη πως ο Δημήτρης Παπαστεργίου σαν δήμαρχος με την δυναμική της εξουσίας (ρουσφετάκια, διορισμοί κλπ),  κρατήσει το ποσοστό του και πάρει και το ποσοστό των Χατζηγάκη (τα έχουν βρει εξάλλου οι δυο οικογένειες) και του Γ. Μητσιούλη που ανήκει επίσης στο χώρο της Ν.Δ. και που στο σύνολό τους πήραν 10,1%, τότε προσθέτοντας αυτό στο 38,81%, ο κ. Παπαστεργίου φτάνει στο 49% και πλέον μιλάμε για μόλις 2 μονάδες που θα μπορούσαν να του δώσουν την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή.

Ο κ. Κρεμμύδας

Πέραν όμως του ποσοστού που απελευθερώνεται από τους δυο παραπάνω συμβούλους που ανήκουν στη Ν.Δ., ένα μεγάλο στοίχημα είναι τι θα κάνει ο Κώστας Κρεμμύδας, αφού το 31,5% του Χρήστου Λάππα που λειτουργούσε τότε σαν δήμαρχος έχοντας αποκτήσει μια δυναμική νίκης, αλλά παράλληλα ήταν και χρονιά που ευνοούσε τον κεντροαριστερό χώρο, είναι πολύ δύσκολο να το φτάσει. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως λόγω της στήριξης του από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει το ποσοστό του Δημήτρη Παπαθανασίου που έφτασε το  9,36%, όμως μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα, αφού τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και πάρα πολλά μέλη του συνδυασμού, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 και πήγαν στη ΛΑΕ.

Οι… Μένουμε Τρίκαλα

Ένα κομμάτι από το 10% μάλιστα φαίνεται να έχει πάει στους «Μένουμε Τρίκαλα», που συνεχίζουν να κάνουν αγώνα για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στον Ζυγό στις «Χαμηλές Πτήσεις», τόσο ο Γ. Κεμανίδης, όσο και ο Χρόνης Αγορίτσας, έκαναν λόγο για σίγουρη κάθοδο και για στελέχωση του ψηφοδελτίου που καθημερινά γίνεται όλο και πιο ισχυρό.

Ο Γιώργος Μητσιούλης

Εντονα προβληματισμένος είναι ο Γιώργος Μητσιούλης, που ίσως και σήμερα ή αύριο θα ανακοινώσει οριστικά τι θα πράξει, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με τον Χρήστο Κρητικό που επίσης θα πρέπει οριστικά να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Η έκπληξη Τσιγάρα

Στην πολιτική λένε πως κερδίζουν αυτοί που έχουν τα κότσια να παίρνουν αποφάσεις και ένας από αυτούς φαίνεται να είναι ο Σπήλιος Τσιγάρας με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Πρώτα οι Πολίτες» που ανακοίνωσε τα 10 πρώτα ονόματα και δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει με αξιώσεις μέχρι το τέλος.