Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Βραδιά Ερευνητή» διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον δήμο

15.09.2015

Έμφαση στην Ερευνα και την Επιστήμη, σε μια πανευρωπαϊκή γιορτή ΜΕΤΑΞΎ 300 πόλεων, είναι η «Βραδιά Ερευνητή» που για πρώτη φορά διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στα Τρίκαλα. Πρόκειται για τμήμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης, 9 εκ των οποίων στην Ελλάδα, των Τρικάλων συμπεριλαμβανομένων. Η πρωτιά αυτή του Δήμου Τρικκαίων οφείλεται στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης), μετά από πρόσφατη επίσκεψη στον Δήμαρχο Τρικκαίων, του καθηγητή βιοχημείας του πανεπιστημίου, κ. Δημήτρη Κουρέτα. Στην επίσκεψη εκείνη, παρούσης τη αντιδημάρχου παιδείας κ. Βασιλένας Μητσιάδη και του κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ κ. Γιάννη Κουτεντάκη, συζητήθηκε το πλαίσιο και ο σκοπός των εκδηλώσεων για την εβδομάδα εκδηλώσεων (η ονομασία «Βραδιά Ερευνητή» είναι συμβολική).
Στόχος της φετινής – δέκατης κατά σειρά – διοργάνωσης, είναι, κάθε δράση να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή, ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη. Το φετινό μήνυμα είναι: Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού

Ετσι, επελέγη η πραγματοποίηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων σε όλη την πόλη των Τρικάλων, το διάστημα 21 – 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση των τρικαλινών  για την μεγάλη βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η «Βραδιά Ερευνητή». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

 • Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου:
  Στον Δημοτικό Κινηματογράφο στο μύλο Ματσόπουλου στις 8 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ποδηλατώντας στους Ουρανούς», το οποίο αναβιώνει το μύθο του Ίκαρου με πρωταγωνιστή τον πρωταθλητή ποδηλασίας κ. Κανέλλος Κανελλόπουλος.
 • Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου:
  Στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από τις 7 έως και τις 9 μ.μ., ερευνητές θα παρουσιάσουν στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
 • Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου:
  Στο Δημοτικό Κινηματογράφο στο Δήμο Ματσόπουλου στις 8 μ.μ. ο καθηγητής Θανάσης Κωνσταντόπουλος με το συγκρότημα Nick and the Backbone θα φέρει «την Επιστήμη στην Πιάτσα» με τη διάλεξη- συναυλία.
 • Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου:
  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, 7-8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με ομιλητές επιστήμονες- καθηγητές.

 

Επίσης, Όλη την εβδομάδα θα δίνονται συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και επισκέψεις σε σχολεία

Έκπληξη θα είναι μια διαδρομή με ταξί, με συνεπιβάτη έναν ερευνητή, ο οποίος θα «ξαφνιάζει» τους επιβάτες, συζητώντας και ενημερώνοντας μαζί τους για τον ερευνητή και το έργο του.

Εκδηλώσεις κατά τη Βραδιά του Ερευνητή:
Η τελική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου
(έναρξη: 18:00  –  λήξη: 24:00), με τις εξής εκδηλώσεις:

1) Επίδειξη προϊόντων που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας  και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης,

2)Προβολή βίντεο από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας,

3) Προβολή βίντεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» το οποίο αφορά την έρευνα,

4)Εκθεση αντικειμένων, σε περίπτερα με με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα

5) Συναυλία με την «Ορχήστρα Τσιτσάνη».