Πέμπτη 20.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολλά ερωτηματικά για το δάνειο των 12 εκατ. ευρώ

05.01.2016

Στο στόχαστρο βρέθηκε όλο το περασμένο δεκαήμερο ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που οι αποφάσεις του αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν ούτε με κάποια χάπενινγκ ούτε με τα παιχνιδάκια κάποιων αντιδημάρχων του, αλλά με ζητήματα ουσίας που αφορούν το μέλλον του δήμου και που αγγίζουν όλους τους δημότες που θέλουν να ασχολούνται σοβαρά με τις επιχειρήσεις τους αλλά και με την προοπτική ενός δήμου όπου επενδύουν και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς.

Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες αλλά και οι πολίτες που βάζουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη καταβάλλοντας τα δημοτικά τέλη, αν μην τι άλλο θα περίμεναν μεσούσης της κρίσης να δούνε τον κ. Παπαστεργίου να προχωρά σε ένα συμμάζεμα των οικονομικών, ακολουθώντας την πολιτική του κ. Λάππα και όχι να επιστρέψει στις ημέρες… Ταμήλου.

Η απόφαση που πάρθηκε για τη λήψη δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό της εξόφλησης των προμηθευτών, εμπαίζοντας μάλιστα τη νοημοσύνη του Τρικαλινού λαού, με ένα δελτίο τύπου που τους παρομοιάζει με ιθαγενείς που τους μοιράζουν χάντρες: «Ρευστό στην αγορά των Τρικάλων ρίχνει ο Δήμος Τρικκαίων, με την εξόφληση υποχρεώσεών του σε προμηθευτές και επαγγελματίες. Στην αγορά θα εισρεύσουν σύντομα 11.868.800,11 ευρώ. Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη του ισόποσου δανείου που αποφάσισε να συνάψει για αυτόν τον σκοπό, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2015…. Έτσι, η αγορά θα λάβει κάπως ετεροχρονισμένα το χριστουγεννιάτικο δώρο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για όλους. Τα χρήματα αυτά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα για τους επαγγελματίες, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την τρικαλινή κοινωνία». Και σα να μην έφτανε αυτό, στο ίδιο δελτίο τύπου τους χωρίζεται σε καλούς και κακούς: «Οι συγκεκριμένοι προμηθευτές, πάντως, επιδεικνύοντας υπομονή, έρχονται σε αντίθεση με όσους – ελάχιστους – δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης».

Αλήθεια κ. Δήμαρχε, κι εσείς ως δήμος που ανήκετε στους καλούς ή τους κακούς; Και αν ανήκετε στους καλούς γιατί διαγράψατε πέρυσι χρέη σας προς τους προμηθευτές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Αυτή είναι η καλοσύνη και η συνέπεια και συνέχεια της κάθε δημοτικής αρχής;

Ποιοι προμηθευτές είναι στη λίστα που θα πληρωθούν από τα 12 εκατ. ευρώ που θα χρεώσετε το δήμο; Υπάρχουν τα τιμολόγια, είναι πραγματικές οι εταιρείες, υπάρχουν τα έγγραφα των διαγωνισμών και των αναθέσεων; Γιατί αν υπάρχει έστω και μια σκιά τότε θα έπρεπε να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη και να μην αφήσετε να αιωρούνται και να γράφονται ευθέως  πως «υπάρχουν περιπτώσεις που … «φωνάζουν» για …πάρτι που είχε στηθεί ειδικά σε «Καποδιστριακούς» Δήμους και καλούνται τώρα οι Τρικαλινοί να πληρώσουν το «μάρμαρο» την ώρα που οι «δράστες» κυκλοφορούν ελεύθεροι και «πουλάνε και πνεύμα» πίνοντας στην υγεία των κορόιδων δημοτών τους…»

«Από τις κραυγαλέες περιπτώσεις η υπόθεση με Δικηγόρο που αρνούνταν οι Δημοτικές Αρχές να τον προσλάβουν στον Δήμο και προσφεύγοντας στην Δικαιοσύνη ο Δικηγόρος, έβγαλε απόφαση να αποζημιώνεται ημερησίως για κάθε μέρα που δεν γίνεται η πρόσληψή του. Μόνο για αυτή την περίπτωση, οι Τρικαλινοί θα πληρώσουν περισσότερα από 301.000 ευρώ από αυτό το δάνειο, αλλά αυτοί που δεν εφάρμοσαν ως όφειλαν την δικαστική απόφαση θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού υπάρχουν τα …κορόιδα οι δημότες να «φορτωθούν» το ποσό…
Άλλη περίπτωση, εταιρεία που «φέσωσε» τον Δήμο με 500.000 ευρώ από απλήρωτα ενοίκια και εφάρμοσε το… «μην το είδατε τον Παναή», θα λάβει και 29.000 ευρώ από το δάνειο αυτό…
Αυτοδιοικητικός που «βούλιαξε» τον Δήμο του θα του δοθεί προφανώς ως …επιβράβευση, ποσό 32.400 ευρώ…»

(Δημοσίευμα του trikalanews).
Μήπως τελικά το δάνειο δεν πάει στους προμηθευτές, αλλά στις ανάγκες του δήμου και πως είναι δυνατόν ένας από τους 16 πιο χρεωμένους δήμους της χώρας να προσφεύγει πάλι στα τακτικές δανεισμού, αντί των περικοπών. Οι δημότες είναι σίγουρο πως ξέρουν να κάνουν υπομονή ακόμη και για τις λάμπες που δεν υπάρχουν να αντικατασταθούν, όχι και σε τακτικές που οδήγησαν τη χώρα εδώ που έφτασε σήμερα.

Χρήστος Κοντός