Τρίτη 07.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρίκαλα: Μια λίμνη από το… πουθενά στον κάμπο

30.07.2018

Όταν ο εργολάβος (σύμπραξη εταιριών), πήρε την άδεια για την λήψη αδρανών υλικών… από την περιοχή… δεν φανταζόταν πως μετά από 10 χρόνια ο χώρος θα μετατρεπόταν σε λίμνη και μάλιστα… οικολογικού ενδιαφέροντος.

Το θέμα έκανε γνωστό προχθές με ανάρτησή του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου που έγραψε τα παρακάτω:

«Και από την απαισιοδοξία και τη μαυρίλα των ημερών, σε κάτι πραγματικά αισιόδοξο. Πριν περίπου 10 χρόνια, δίπλα στον Πηνειό δόθηκε η άδεια σε τεχνική εταιρία να πάρει υλικά για την κατασκευή της Ε65. Ο “κρατήρας” που δημιουργήθηκε για κάποιους αποτέλεσε πρόβλημα, για κάποιους άλλους ευκαιρία για αξιοποίηση και για κάποιους τρίτους σημείο να πετάξουν μπάζα… Μέχρι οι άνθρωποι να συνεννοηθούν, τη λύση έδωσε η φύση μόνη της. Η περιοχή κατακλύστηκε από νερό και σε αυτό το μοναδικό, λίγο απόμερο σημείο βρήκαν καταφύγιο πάνω από 75 είδη σπάνιων πουλιών (σήμερα είδα κορμοράνους, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες), όπως με ενημέρωσε ο Dimitris Vavylis σήμερα που βρεθήκαμε τυχαία στο χώρο. Επόμενος στόχος να επουλώσουμε κάποιες πληγές στην ευρύτερη περιοχή, να καθαρίσουμε όλα αυτά που ασυνείδητοι πετάνε και να αφήσουμε τη φύση να κάνει αυτό που τόσο βάναυσα εμείς -όλα αυτά τα χρόνια- της έχουμε στερήσει. Να ξαναγεννηθεί».

Ελα όμως που αυτή η ανάρτηση ξεσήκωσε κόσμο αφού ναι μεν η λίμνη θα μείνει και έτσι πρέπει να γίνει και μάλιστα να αξιοποιηθεί, αλλά υπάρχει και η συμβατική υποχρέωση να γίνει αποκατάσταση του χώρου που κοστίζει κάποιες… δεκάδες χιλιάδες ευρώ… έβαλε πολλούς σε υποψίες… Περισσότερα  προσεχώς γιατί πολλά… ψιθυρίζονται.