Τρίτη 11.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΝΤΡΟΠΗ!!! Εκατομμύρια ευρώ… έρμαιο στα χέρια των πλιατσικολόγων και του χρόνου

24.01.2017

Της Ευαγγελίας Κάκια

Στα έξι χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής πολλά έχουν γραφτεί για τις αλόγιστες σπατάλες που έγιναν είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Χρήματα που δόθηκαν για έργα που δεν έγιναν ποτέ ή για έργα που έγιναν, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους, παραμένοντας έως και σήμερα ως παράδειγμα και απόδειξη μιας κακής οικονομικής διαχείρισης.

Για παράδειγμα; Το Δημαρχείο Κόζιακα, ένα επιβλητικό και υπερσύγχρονο κτίριο που όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για τους λόγους που κατασκευάστηκε και τα τελευταία έξι χρόνια παραμένει στο έλεος του χρόνου και της δολιοφθοράς. Και αυτό, διότι κανείς δεν ασχολήθηκε με την αξιοποίησή του, αφού θα μπορούσε να στεγάζει διάφορες υπηρεσίες, ώστε να μην αφεθεί και να βρίσκεται σήμερα σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Σημάδια δολιοφθοράς και κατάρρευσης

Το υπερσύγχρονο αυτό κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί “Καποδίστρια” και ολοκληρώθηκε το 2010, λίγο πριν τον “Καλλικράτη”, στοιχίζοντας κάποια εκατομμύρια … Το κτίριο διαθέτει  αμφιθέατρα, γραφεία, βοηθητικούς χώρους, υπόγειο πάρκινγκ, κουζίνες και  δεκάδες γραφεία, ενώ το εξωτερικό του κτιρίου είναι ντυμένο με πέτρα.

Όλα αυτά, πριν “παραδοθεί” στην αδιαφορία και στην αμέλεια, διότι η εικόνα που αντικρίζει κάποιος στο κτίριο, μόνον ιδεατή δεν είναι. Η στέγη έχει καταρρεύσει, παράθυρα είναι σπασμένα, τα ηλεκτρολογικά διαλυμένα, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου έχει υποστεί δολιοφθορά.

Όπως τονίζει στο “Ε.Π.” ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πρίνους κ. Ιωάννης Ραποτίκας η αξιοποίηση του κτιρίου απασχολεί όλη την περιοχή, καθώς πρόκειται για ένα στολίδι που έχει αφεθεί στο χρόνο και δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι πέρασε προίκα στην προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Κατά τον κ. Ραποτίκα το Δημαρχείο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τελειώσει ο “Καποδίστριας” και από τότε δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν, ούτε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή που το παρέλαβε ως προίκα στο πλαίσιο του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νυν δημοτικής Αρχής, αφού το κτίριο έχει ενταχθεί στο σχέδιο “Ασκληπιός”.

“Σχέδιο Ασκληπιός”

“Δεν τιμάει κανένα αυτή η εικόνα” τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει το Δημαρχείο Κόζιακα, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει με  την ένταξη του σχεδίου που έχει εκπονηθεί στο νέο πρόγραμμα Leader.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα σχέδιο ή κάποιο κονδύλιο για τη συντήρησή του, δεδομένου ότι το σχέδιο θα ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα μέσα Μαρτίου.

Σχεδόν 4 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων που επιθυμεί να εντάξει ο Δήμος Τρικκαίων στο νέο πρόγραμμα Λίντερ. Το 1 εκατ. μάλιστα αφορά στην ολοκληρωμένη λειτουργία του «σχεδίου Ασκληπιός», για την καλλιέργεια θεραπευτικών βοτάνων. Παραλλήλως, το ασύρματο δίκτυο επεκτείνεται σε όλα τα χωριά του Δήμου.

Η πρόταση για το σχέδιο Ασκληπιός, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.020.000 ευρώ και επιμερίζεται σε τέσσερα έργα. Καθένα από αυτά ολοκληρώνει το «σχέδιο Ασκληπιός», δημιουργώντας συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Συγκεκριμένα:

– Δημιουργείται διαδραστικός – ψηφιακός χώρος για την ανάδειξη του έργου του Ασκληπιού στη Δ.Ε. Κόζιακα του Δ. Τρικκαίων. Το έργο είχε ενταχθεί μεν στο προηγούμενο Λίντερ, αλλά στο μεσοδιάστημα ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα. Προϋπολογισμός 350.000 ευρώ

– Δημιουργείται βοτανικός κήπος και επισκέψιμο εκπαιδευτικό αγρόκτημα. Σε αυτό θα γίνεται παρουσίαση της καλλιέργειας των θεραπευτικών βοτάνων του Ασκληπιού και της παραγωγής των αντίστοιχων προϊόντων. Προϋπολογισμός 320.000 ευρώ.

– Δημιουργούνται μονοπάτια περιήγησης και διαδραστικής παρατήρησης των ιαματικών βοτάνων με χρήση της τεχνολογίας, στις ανατολικές υπώρειες του Κερκέτιου Όρους και των Αντιχασίων. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ

– Προσφέρονται Τηλε-ιατρική και Τηλε-φροντίδα (ψηφιακές εξ αποστάσεως εφαρμογές υγείας), που βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική, τη διατροφή και στη χρήση των βοτανοθεραπευτικών σχημάτων του Ασκληπιού. Γίνεται ηλεκτρονική προώθηση παρεχόμενων υπηρεσιών (e-Asklipios). Προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε πρόταση για ποδηλατική διαδρομή που θα συνδέει το δάσος Φωτάδας με τον υγρότοπο της λίμνης Γκιζλή στο Κεφαλόβρυσο. Μια άλλη πρόταση αφορά στη δημιουργία θεματικού πάρκου άθλησης – αναψυχής στη θέση «ΜΠΑΤΖΙΟΣ», στο Διαλεχτό. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό έργο για όλα τα χωριά του Δήμου, είναι η επονομαζόμενη αγροτική οδοποιία. Η πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, με 500.000 ευρώ, αποτελεί έργο ουσίας, δείγμα της μέριμνας για τους αγρότες του Δήμου.