Πέμπτη 02.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διεργασίες για το κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο

30.05.2016

Να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης της στέγης του κτιρίου που στέγαζε το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων προσανατολίζεται, η δημοτική Αρχή του δήμου Τρικκαίων με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία του χώρου, αλλά κυρίως τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, με την αξιοποίηση και της πινακοθήκης του Θεόδωρου Μάρκελλου.

Για το λόγο αυτόν, η δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διεργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου και φυσικά, την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου, επί της οδού Γαριβάλδη.

Χώρος πολιτισμού

Όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα. Βασιλένα Μητσιάδη αναμένεται να εκπονηθεί μια μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 5.000 ευρώ που θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της στέγης και διάφορες εργασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχει το κτίριο.

Για τα σχέδια της δημοτικής Αρχής έχει ενημερωθεί και η αρχαιολογική υπηρεσία του Βόλου, ενώ κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε το κτίριο, όπου προέβη σε αυτοψία. Το ζήτημα θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο και μόλις δοθεί το “πράσινο φως”, τότε θα προχωρήσει και η εκπόνηση της μελέτης.

Στόχος του Δήμου είναι η αποκατάσταση και διατήρηση του κτιρίου που στέγαζε τα ήθη και τα έθιμα του ν. Τρικάλων να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να χρηματοδοτηθεί και φυσικά να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Σύμφωνα με την Μητσιάδη μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στο εξωτερικό του κτιρίου, τότε θα ξεκινήσουν και οι δράσεις για τη επαναλειτουργία του, καθώς δεν έχει υποστεί ζημιά που δεν είναι αντιμετωπίσιμη.

Ενώ, τόνισε με έμφαση πως στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στην όλη ένας χώρος πολιτισμού και δράσεων που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψυχαγωγούνται μέσω διάφορων εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί ότι το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου. Στη συλλογή επίσης περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περιόδου.

Ε.Κ.

[fbcomments]