Τετάρτη 28.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

500 φοιτητές… “ψάχνουν” σπίτι στα Τρίκαλα – Νέα δεδομένα με τη νέα σχολή

21.04.2022

Το πάλεψαν ουσιαστικά μόνοι τους και τα κατάφεραν!!! Ο λόγος για το Tμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο ήρθε στα Τρίκαλα ως… φτωχός συγγενείς των ανακατατάξεων του νομοσχεδίου Κώστα Γαβρόγλου από την σύμπτυξη ΑΕΙ – ΤΕΙ και που όμως κερδίζει κάθε μέρα δάφνες, αφού στην πλήρη ανάπτυξή του θα φιλοξενεί στην πόλη μας κοντά στους 500 φοιτητές.

Ενας από τους λόγους της επιτυχίας αυτής είναι ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Μανούρας.

Ο ίδιος μιλώντας στον Χρήστο Κοντό, θα πει: «Είναι μια καινούργια προσπάθεια πλέον από το 2019 μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και όλων των ΤΕΙ της Ελλάδας με τα αντίστοιχα πανεπιστήμια, του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την δημιουργία του νέου τμήματος αυτού στα Τρίκαλα ήταν επιλογή να φύγω από το παλιό μου τμήμα στο πανεπιστήμιο της Καρδίτσας και να έρθω σε αυτό το καινούριο τμήμα που ιδρύθηκε στην πόλη μας στα Τρίκαλα το διατροφής και διαιτολογίας, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία και με τις πρυτανικές αρχές οι οποίες πραγματικά βοήθησαν το τμήμα αυτό δίνοντας θέσεις προσωπικού έτσι να φτάσουν έτσι ώστε να φτάσουμε στην κρίσιμη μάζα 8 και 1 που περιμένουμε τον διορισμό να ολοκληρωθεί και περιμένουμε το ΦΕΚ έτσι ώστε το τμήμα να αυτονομηθεί και αυτό σημαίνει πάρα πολλά για το τμήμα, γιατί πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να εκλέχθηκε και να έχει τα δικά του όργανα άρα μπορεί να ορίζει το ίδιο την μοίρα του μπορεί να προχωρήσει και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων είναι και μεταπτυχιακές σπουδές».

Βέβαια όπως όλα στην Ελλαδα γίνονται στο πόδι έτσι και στην πόλη μας αναζητούνταν στέγη που… φυσικά δεν υπήρχε με βάση τις προυποθέσεις που θα έπρεπε: «Δυστυχώς το τμήμα δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Τρικαλινοί ότι υπάρχει, είναι ένα καινούργιο τμήμα και είναι ένα πάρα πολύ ελκυστικό τμήμα, σιγά σιγά ανοιγομαστε και στα σχολεία να μας επισκεφθούν και να τα ξεναγήσουμε στους χώρους μας, είμαστε στην Μπάρα, στο παλιό πολυκλαδικό λύκειο για όσους γνωρίζουν, εκεί που στεγαζόταν παλιά το ΤΕΙ πολιτικών μηχανικών εκεί κάναμε κάποιες αλλαγές αλλάξαμε τα εργαστήρια ότι υλικά υπήρχανε από το παλιό ΤΕΙ που δεν χρησιμοποιούνται το πήραν τα προηγούμενα τα πολυτεχνικά  Πανεπιστήμια εμείς σιγά-σιγά δημιουργούμε τα δικά μας εργαστήρια και τους δικούς μας χώρους και λειτουργούμε εκεί είναι ένας χώρος αξιοποίηση και είναι ένας χώρος που αξιοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες σιγά-σιγά στήνουμε και εργαστήρια για να μπορέσουμε πέρα από την εκπαίδευση να κάνουμε και έρευνες υψηλού επιπέδου όπως μας αξίζει και αξίζει και στο τμήμα», τονίζει ο κ. Μανούρας.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μανούρας ζητά την βοήθεια όλων των επιχειρήσεων του νομού για την στήριξη της σχολής κάτι που φυσικά είναι και για δικό τους όφελος μιας και θα έχουν στο μέλλον σωστά καταρτισμένο προσωπικό: «Θέλουμε την βοήθεια του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα, το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι φοιτητές μας την πρακτική άσκηση, οι οποίες κοινωνικούς φορείς, θα γίνουν σε διαιτολογικα γραφεία, σε κλινικές και νοσοκομεία, σε βιομηχανίες τροφίμων και θέλουμε να κρατήσουμε τους φοιτητές εδώ στον τόπο να γνωρίσουν την πραγματική εικόνα, να γνωρίσουν πέρα από την κοινωνική ζωή και την οικονομική ζωή του τόπου μας».

Η μοναδικότητα…

«Έχουμε ως ‘’μειονέκτημα’’ ότι η σχολή μας είναι η μόνη που δεν ανήκει σε σχολή επιστημών υγείας άλλα τμήματα ανήκουν σε σχολές επιστημών υγείας, εμείς ανήκουμε σε σχολή μαζί με το ΤΕΦΑΑ.  Εμείς θα το κάνουμε πλεονέκτημα γιατί θα είμαστε η μοναδική σχολή στην Ελλάδα που και σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο ασχοληθούμε παραδείγματος χάρη με αθλητική διατροφή, δεν υπάρχει κανείς άλλος που ασχολείται», θα μας πει ο πρόεδρος του τμήματος.

Κλείνοντας ο ίδιος, θέτει τους στόχους για τα επόμενα χρόνια τονίζει: «Θα επιστήσουμε την προσοχή σε όλους γιατί θέλουμε να ισχυροποιήσουμε και την παρουσία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, γιατί θέλουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια να γίνει γνωστό το πανεπιστήμιο μας. Ήδη το προσωπικό ,τα μέλη που ήρθαν είναι με εξαιρετικούς φακέλους ,εξαιρετικά βιογραφικά, είναι πολύ καλά παιδιά, καταρτισμένοι επιστήμονες, έχουμε μια μεγάλη διασπορά γνωστικών αντικειμένων που μπορούμε να καλύψουμε το πρόγραμμα το προπτυχιακό αλλά ακόμα και το μεταπτυχιακό. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να καλύψουμε κι άλλες θέσεις να φέρουμε και άλλους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά στην πόλη του μας και στη σχολή μας έτσι ώστε πραγματικά να αναδείξουμε το τμήμα όπως το θέλουμε».