Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Τι λέει για την έξυπνη πόλη, τους πολίτες, τους συμβούλους του αλλά και τον Νικολάκη…

21.12.2022

Λάτρης της τοπική αυτοδιοίκησης δηλώνει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου … απαντώντας στις φήμες για μεταπήδηση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Καλές οι Βρυξέλλες, έχουν ποιότητα ζωής, πιο ήρεμη πολιτική καριέρα, αλλά όχι για μένα» τονίζει με την συνέντευξή του στον «Ενεργό Πολίτη». «Δεν συγκρίνεται με τίποτε η χαρά της δημιουργίας που σου δίνει ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει πως θα βρεθούν αξιόμαχοι αντίπαλοι για τις εκλογές, αλλά και πως: Στον συνδυασμό μου δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν «μεγάλα ονόματα»

Χαρακτηρίζει την κοινωνία των Τρικάλων «μία φανταστική κοινωνία. Και θα το λέω αυτό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών», όσον αφορά στην δεκτικότητα της σε κάθε νέα πρόκληση.

Επίσης αποδίδει τις όποιες καθυστερήσεις στην δυσκολία των μεγάλων έργων που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης, προτάσσοντας μάλιστα ως δύσκολο και μεγάλο αυτό της ΔΕΥΑΤ που αλλάζει τους αμιαντοσωλήνες.

Οσον αφορά στην κριτική που δέχεται για τα έξυπνα… λεωφορεία κλπ… δείχνει τα μεγάλα έργα που γίνονται για την καθημερινότητα των πολιτών…. τονίζοντας παράλληλα πως τα ευρωπαϊκά αυτά ερευνητικά προγράμματα «μας προσδίδουν αναγνωσιμότητα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μας αφήνουν τεχνογνωσία, δεν μας κοστίζουν τίποτε, δίνουν δουλειά σε νέους τοπικούς επιστήμονες, και στο κάτω κάτω… δεν ενοχλούν κανέναν».

Υπερασπίζεται την βόλτα του Νικολάκη στην πόλη… και λέει δανειζόμενος τον τίτλο βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου: «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ 

  1. Κ. Παπαστεργίου, στην τελική ευθεία για τις εκλογές αφού μένει λιγότερος από ένας χρόνος, φαντάζομαι πως θα κάνατε έναν απολογισμό της τετραετίας που πέρασε. Πως θα την χαρακτηρίζατε;

Είναι νωρίς για απολογισμούς ακόμη. Άλλωστε ο μεγάλος απολογισμός γίνεται από τους πολίτες την Κυριακή των εκλογών. Και μάλλον αυτός μετρά παρά ο όποιος δικό μας. Καταρχάς πέρασε μία τριετία, όχι τετραετία, και μάλιστα μία δύσκολη τριετία, με μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που αν κάποιος το 2019 θα έλεγε πως έρχεται, θα τον περνούσαμε τουλάχιστον για τρελό. Και την κρίση αυτή διαδέχτηκε μία εξίσου δύσκολη ενεργειακή κρίση που δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Τρικκαίων, που φημίζεται για πολλά αλλά σίγουρα όχι για τα οικονομικά του, έμεινε όρθιος, συνέχισε να είναι συνεπής σε όλες του τις υποχρεώσεις και εκτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που είχε ποτέ.

Παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις στον τομέα της πρόνοιας, στηρίζει την τοπική κοινωνία, με πιο πρόσφατη παρέμβαση την άμεση, πραγματική στήριξη 150 νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της ενεργειακής φτώχειας, πληρώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι ξεκάθαρο πως ο Δήμος αλλάζει, παρά την προσωρινή ταλαιπωρία λόγω έργων.

 

  1. Υπάρχουν μια σειρά από έργα κυρίως στο κέντρο της πόλης, για τα οποία έχουμε γράψει αρκετές φορές. Φαίνεται όμως πως πάνε πίσω ή περπατούν με ρυθμούς χελώνας. Σας ανησυχεί το γεγονός πως μπορεί να φτάσουμε στην εκλογές με σκαμμένη την πόλη;

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αν μιλούσαμε για έργα μερικών χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσα να βρω μια δόση αλήθειας στα όσα λέτε, όταν όμως μιλάμε για δύσκολα έργα εκατομμυρίων ευρώ, η αλήθεια είναι άλλη.

Όταν αλλάζουμε το δίκτυο ύδρευσης στο ΣΥΝΟΛΟ της πόλης των Τρικάλων, ένα δίκτυο που κατασκευάστηκε πριν 70 χρόνια, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Απαιτεί και χρόνο και εμπλοκή πολλών άλλων υπηρεσιών, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις.

Πίνουμε νερό από αμίαντο και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε για την -υπαρκτή όντως- ταλαιπωρία. Θα μας ήταν πολύ εύκολο αυτά τα σχεδόν 15 εκ. που το έργο κοστίζει, να τα ρίξουμε σε ασφαλτικά αλλά πείτε μου, ποια είναι υπεύθυνη στάση; Να φτιάξεις σημαντικές υποδομές που έχουν και σχέση με τη δημόσια υγεία όπως η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης ή να αφήσουμε το ίδιο (σιγά ποιος θα δει τον αμίαντο) για να ρίξουμε ασφαλτικά, γιατί μπορεί να χαλάσει η ζάντα του αυτοκινήτου. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης, έστω και αν αυτός δεν είναι ο πιο δημοφιλής.

  1. Μέχρι τώρα είδαμε «λεωφορείο χωρίς οδηγό», drone για φάρμακα, ρομποτάκια στην Ασκληπιού κ.α, όμως όλα σε πειραματικό στάδιο. Επικοινωνιακά σίγουρα τα Τρίκαλα κέρδισαν… πρακτικά όμως οι πολίτες σε τι έχουν ωφεληθεί από αυτά;

Φαντάζομαι είδατε καταρχάς την ανάπλαση του Ληθαίου ποταμού, το υπό κατασκευή κολυμβητηρίου στον Αη Γιώργη, δεκάδες παρεμβάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη και τα χωριά, τη νέα λαϊκή αγορά, την ανάπλαση της οδού Κονδύλη, την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό, την εκκίνηση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου που είναι η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στην ΧΥΤΑ, έργο 35 εκ. ευρώ, τέσσερα νέα βρεφικά τμήματα, τους νέους κυκλικούς κόμβους στον ΟΣΕ και την οδό Ελευθερίας, το νέο κέντρο κοινότητα μαζί με το νέο κοινωνικό εστιατόριο και υπνωτήριο, 4 νέα νηπιαγωγεία, το νέο ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο, το νέο Αθλητικό Πάρκο στο Ρίζωμα και τη Σωτήρα, την ανάπλαση στο νησάκι του Μύλου Ματσόπουλου, το Μουσείο Τσιτσάνη, καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων, πλατείες στην πόλη και τα χωριά και δεκάδες άλλα έργα.

Ναι, είδατε και τα ρομποτάκια, τα λεωφορεία χωρίς οδηγό και άλλα έργα τεχνολογίας, κομμάτια ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Τα έργα αυτά μας προσδίδουν αναγνωσιμότητα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μας αφήνουν τεχνογνωσία, δεν μας κοστίζουν τίποτε, δίνουν δουλειά σε νέους τοπικούς επιστήμονες, και στο κάτω κάτω… δεν ενοχλούν κανέναν.

 

  1. Είπατε στην καθημερινή: «Η έξυπνη πόλη, λοιπόν, για να δημιουργηθεί θέλει και ώριμες κοινωνίες που να θέλουν να αλλάξουν τις κακές συνήθειες». Η κοινωνία των Τρικάλων είναι ώριμη γι’ αυτό; Αλλάζει συνήθειες;

Η κοινωνία των Τρικάλων είναι μία φανταστική κοινωνία. Και θα το λέω αυτό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Μία ανοιχτή, προοδευτική κοινωνία χωρίς τοξικότητα, που θα δει, θα σταθμίσει, θα κρίνει, θα κατακρίνει ενίοτε, αλλά θα είναι εκεί να στηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία.

Ναι, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, κυρίως στο κομμάτι της ανακύκλωσης και της βιώσιμης κινητικότητας. Αλλά και εκεί, ο Δήμος πρώτα πρέπει να βγει μπροστά, να χαράξει πολιτικές και τότε είμαι βέβαιος πως και η κοινωνία, θα ακολουθήσει.

 

  1. Μήπως με όλα αυτά τα «έξυπνα» επικοινωνιακά παιχνίδια (και με τον Νικολάκη), υπερβάλλετε λίγο και προκαλείτε τους Τρικαλινούς που έτσι κι αλλιώς (και λόγω οικονομικών), έχουν μια δύσκολη καθημερινότητα;

Δεν κάνουμε κανένα παιχνίδι με κανέναν. Ο Νικολάκης, η μασκότ της πόλης, έπρεπε να βγει από την πλατεία για να τρέξουμε το τόσο σημαντικό για την εικόνα της πόλη, έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας και της Πλατείας Εθν. Αντίστασης. Μέσω των διαδρομών του Νικολάκη, και μέχρι να επανέλθει στην Κεντρική πλατεία με την ολοκλήρωση των έργων, γυρνάμε μία σειρά video μέσω του οποίου οι επισκέπτες των social media του Δήμου, μπορούν να γνωρίσουν τις ομορφιές και συνήθειες του Δήμου. Γιατί, ποιον αλήθεια ενοχλεί και γιατί; Πρώτον τα video αυτά δεν απευθύνονται μόνον στους Τρικαλινούς αλλά και στους χιλιάδες φίλους των social media του Δήμου αλλά και των προσωπικών μας λογαριασμών και δεύτερον, λίγη χαρά στη μαυρίλα της εποχής μας δεν έβλαψε κανέναν. Πρόκληση θα ήταν το να ξοδέψουμε λεφτά. Και κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται.

Δανείζομαι τίτλο βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου για να πω: «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε»

  1. Σας προβλημάτισε το γεγονός τι μπορεί να φταίει και χωρίς αντίπαλο, «μόνο» το 46% Τρικαλινών είπε πως θα σας ψήφιζε;

Φταίει σιγουρά πως δεν διαβάσατε καλά τη δημοσκόπηση, αφού με αναγωγή επί των εγκύρων, το ποσοστό είναι 53%. Και φυσικά στην ίδια δημοσκόπηση υπάρχουν άλλα τρία ονόματα. Παρόλα αυτά, χωρίς να έχω παραγγείλει καμία από τις τρεις δημοσκοπήσεις που μέχρι σήμερα έχουν τρέξει στην περιοχή, το γεγονός ότι ΚΑΙ στις τρεις, το ποσοστό θετικών ή μάλλον θετικών απόψεων ξεπερνά το 67%, μάλλον διαψεύδει την ούτως ή άλλως λανθασμένη στατιστική προσέγγιση που αναφέρετε. Σημασία έχουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις της κάλπης, και στις δύο προηγούμενες, οι τρικαλινοί έστειλαν με πολύ ηχηρό τρόπο το μήνυμά τους, με 53% και 57,5%.

 

  1. Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο αλλά ίσως είναι και αλήθεια. Κάποτε σε μια πόλη της Ρωσίας, ο ισόβιος δήμαρχος εκεί πλήρωνε τον αντίπαλό του να κατέρχεται στις εκλογές ώστε αυτές να φαντάζουν δημοκρατικές… Δεν αισθάνεστε μόνος χωρίς αντίπαλο που προς το παρόν να φαίνεται να μπορεί να σας απειλήσει;

Δεν θα πω το τετριμμένο πως «υπάρχει αντίπαλος και αυτός είναι τα καθημερινά προβλήματα του Δήμου». Σίγουρα θα υπάρξει και ένας και περισσότεροι αντίπαλοι. Και θεωρώ πως θα είναι και αξιόμαχοι. Σημασία έχει να είμαστε σοβαροί εμείς στα όσα κάνουμε, να συνεχίσουμε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να συνεχίσουμε με την ίδια εξωστρέφεια να μιλάμε για τα Τρίκαλα σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, να συνεχίσουμε να κάνουμε τους Τρικαλινούς υπερήφανους, να βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα της ζωής τους. «Ταμείο» θα κάνουμε στις 8 Οκτωβρίου 2023. Το μόνο παρήγορο είναι πως τη φορά αυτή δεν θα δούμε φαινόμενα ευτελισμού της εκλογικής διαδικασίας όπως αυτά που είδαμε σε άλλους Δήμους της χώρας το 2019, με δεκάδες συνδυασμούς, πολλοί από τους οποίους δεν κατέβηκαν για να διεκδικήσουν της Δημαρχία, αλλά για λόγους που βρίσκονται μακριά από τα ιδανικά της Αυτοδιοίκησης.

 

  1. Το ένα μετά το άλλο τα… «μεγάλα» ονόματα συνωστίζονται στο ψηφοδέλτιό σας. Μήπως μαζί με τις ψήφους σας φέρουν και γκρίνια;

Στον συνδυασμό μου δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν «μεγάλα ονόματα». Είμαστε όλοι μαζί, έναν, μία δυνατή ομάδα με έναν κοινό σκοπό. Να πάμε τα Τρίκαλα μπροστά, να φτιάξουμε έναν ακόμη πιο σύγχρονο Δήμο με υποδομές, φιλικό στα παιδιά, ανοιχτό σε όλες και όλους, συμπεριληπτικό, πράσινο, ισχυρό, μπροστάρη σε πρωτοβουλίες που φέρνουν ανάπτυξη στον τόπο. Και την παραπάνω φιλοσοφία την τηρήσαμε μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και ποτέ δεν είχαμε προβλήματα εντός της ομάδας. Με την ίδια αγάπη και κατανόηση συνεχίζουμε, ανανεώνοντας πολύ την ομάδα μας!

 

  1. Προσωπικά πιστεύω πως ένας δήμαρχος (και ένας πρωθυπουργός) δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μένει πάνω από δύο τετραετίες γιατί οκτώ χρόνια είναι αρκετά να ολοκληρώσει το έργο του. Για τον Δημήτρη Παπαστεργίου που πάει για τρίτη τετραετία, ποιο είναι το όραμά του;

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, αρκεί αυτό να ισχύσει για όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πρωθυπουργούς, βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δυστυχώς τα πράγματα πάνε αργά σε σχέση με την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και στην τρίτη θητεία, εφόσον έτσι αποφασίσουν οι Τρικαλινοί. Αν προσπαθούσα να συμπεριλάβω σε μία πρόταση το όραμα της συνολικής μας θητείας ως ομάδα, θα ήταν το να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, ισχυρό αλλά και συνάμα ανθρώπινο, κοινωνικά ευαίσθητο Δήμο, με υποδομές και χωρίς χρέη.

 

  1. Αν ο πρωθυπουργός σας πρότεινε μετά την επανεκλογή σας ως δήμαρχος, να μετακομίσετε στις… Βρυξέλλες, θα το σκεφτόσασταν;

Ξέρετε οι Βρυξέλλες έχουν το ίδιο έμβλημα με εμάς. Ένα παιδάκι που κάνει την ανάγκη του, οπότε έχω να τους πω πολλά!

Σοβαρά τώρα… Δεν συγκρίνεται με τίποτε η χαρά της δημιουργίας που σου δίνει ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι. Το να είσαι κάθε μέρα με τους ανθρώπους σου, να το παλεύεις, να βλέπεις τις απογοητεύσεις να εναλλάσσονται με τις ωραίες στιγμές, να σε σταματάνε στο δρόμο για μικρά και μεγάλα, αλλά -πού και πού- να σου λένε και ένα ευχαριστώ. Να χαίρεσαι γιατί έμαθες πως και άλλη μία πρότασή σου εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, να ταξιδεύεις στην Ελλάδα και να σου λένε «ότι εκεί στα Τρίκαλα κάνετε φοβερή δουλειά».

Καλές οι Βρυξέλλες, έχουν ποιότητα ζωής, πιο ήρεμη πολιτική καριέρα, αλλά όχι για μένα.

[fbcomments]