Τρίτη 01.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διεκδικούν με χρυσόβουλα 17.000 στρέμματα δάσους στην Πύλη

15.05.2017

Ούτε πέντε, ούτε καν εκατό, αλλά… 17.000 στρέμματα δάσους διεκδικεί με χρυσόβουλα η Ι.Μ. Δούσικου στη περιοχή του Δήμου Πύλης στον οποίο έχει σημάνει συναγερμός.

Το θέμα τέθηκε την περασμένη Παρασκευή ως εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού πρόκειται για μια έκταση που ξεκινάει από το Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι, το Βροντερό και φτάνει μέχρι τα… Στουρναρέικα!!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ενημερώσει τους κατοίκους για όσα συμβαίνουν, ενώ θα αναζητηθεί και η κατάλληλη νομική στήριξη, ώστε η έκταση αυτή να μείνει στα χέρια του Δήμου.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν την Ι.Μ. Δουσίκου να έχει καλέσει τους συνεταιρισμούς για να τους… καθησυχάσει πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς υλοτόμησης.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον αποτερματισμό (οριοθέτηση) δημόσιων δασικών εκτάσεων σε περιοχές Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύλης,  όπως του Περτουλίου, Νεραϊδοχωρίου, του συνδιόκτητου Παραμερίου & του οικισμού της Ελάτης, Ξυλοχωρίου.

Σύμφωνα τώρα με την εισήγηση, του προέδρου του Δ.Σ. κου Νάκου αλλά και με δηλώσεις του στον «Ε.Π.» το όλο ζήτημα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, το 2015, όταν η Ι.Μ. Δουσίκου θέλησε να κάνει αποτερματισμό  των παραπάνω δασικών περιοχών, με τη λογική ότι έχει στα “χέρια” της, απόφαση του 1929-30, του Υπ. Γεωργίας η οποία στηρίχτηκε τότε νομικά πάνω σε κάποια τουρκικά χρυσόβουλα που σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, της ανήκει μεγαλύτερη έκταση από την υφιστάμενη νόμιμη των 4.000 περίπου στρεμμάτων σήμερα στην θέση «Καλογερομάνδρι».

Η έκταση που διεκδικεί η Ι. Μονή με βάση την οριοθέτηση που αυτή κάνει, είναι τριπλάσια της υφιστάμενης, αλλά δεν είναι οριοθετημένη, με την έννοια ότι δεν είναι αποτυπωμένη σε χάρτη, παρά μόνο στηρίζεται σε προφορικές σημειολογικές αναφορές ονοματοθεσίας.

Όπως είναι λογικό η απόφαση αυτή «αποτερματισμού», σήμανε συναγερμό στον δήμο Πύλης, με την Δημοτική Αρχή να εναντιώνεται μια και πρόκειται τόσο για δικά της συμφέροντα, των δημοτών της, αλλά και του ίδιου του Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των 17.000 στρεμμάτων.

Για την ακριβή οριοθέτηση της περιοχής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, έχει οριστεί το 2016 τριμελής επιτροπή, απαρτιζόμενη από έναν εκπρόσωπο του Δήμου Πύλης(Αντ/ρχο κ. Σωτ. Χατζή, τον εκπρόσωπο του Δ/χείου Τρικάλων Δασάρχη κ. Κουλουκούρα & έναν εκπρόσωπο της Π.Ε. Τρικάλων με την ειδικότητα του Μηχανικού), η  οποία θα γνωμοδοτήσει επί του αποτερματισμού.

Σύμφωνα με τον κΒασίλη Αναγνώστου την 3μελή Επιτροπή θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κατά την οριοθέτηση & κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, που θεωρούν ότι θίγονται από τον αποτερματισμό που ζητάει  Ι. Μονή, καταθέτοντας επί τόπου τις ενστάσεις τους, ενώ υπάλληλος του Δασαρχείου, που θα συνοδεύει την Επιτροπή, θα καταγράφει την κάθε διαμαρτυρία-ένσταση.

Ακρως σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα και ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας καθώς οι δημοτικές δασικές εκτάσεις αποτελούν μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Πύλης, πολλά είναι τα χρήματα που θα διαρρεύσουν από το ταμείο του Δήμου

Τελικά το σώμα αποφάνθηκε να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες, ώστε οι χαρακτηρισμένες ως δημοτικές δασικές εκτάσεις να παραμείνουν στην δικαιοδοσία του Δήμου, να αναλάβει συγκεκριμένο δικηγορικό Γραφείο, αρκετά εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Επίσης αποφάσισε την σύσταση 5μελούς διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διαχειρισθεί και θα επιβλέπει την όλη υπόθεση, καθώς και στην επικύρωση ψηφίσματος, το οποίο θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα, τους βουλευτές του Νομού, την κοινωνία του Νομού και στην ίδια τη Μονή “Δουσίκου”.

Η  5μελής επιτροπή αποφασίστηκε να απαρτίζεται από δύο υπαλλήλους του Δήμου, την κα Λαμπρογιώργου(δασολόγος), τον κ. Φέκο(τοπογράφος/Μηχανικός) & τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Αναγνώστου, Ούτρα & Παπακωνσταντίνου(της αντιπολίτευσης).

Τέλος αποφασίστηκε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα Πύλης, μεταξύ της δημοτικής αρχής, κατοίκων των παραπάνω περιοχών και εκπροσώπων των δασικών συνεταιρισμών του Δήμου, παρουσία της Νομικού Συμβούλου του Δήμου.