Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διηγήματα υψηλής αισθητικής στο βιβλίο της Ρόρης Μάτη

14.12.2019 /

Μια σειρά διηγημάτων υψηλής αισθητικής, ρεαλιστικών αλλά και τρυφερών, γραμμένα με πολλή φαιά ουσία αλλά και πολλή ουσία ψυχής, περιλαμβάνει το βιβλίο “Όσα Μοιράστηκα” της κας Ρόρης Μάτη που παρουσιάστηκε με μεγάλη προσέλευση κόσμου το απόγευμα της Παρασκευής από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Για το βιβλίο μίλησε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Βαναργιώτης επισημαίνοντας τα εξής: «Κύριο χαρακτηριστικό των κειμένων είναι ο πάντα επίκαιρος χαρακτήρας και η συντομία. Στα κείμενα αυτά παρακολουθούμε την ιστορία ενός ανθρώπου, την ιστορία μιας οικογένειας, ενός τόπου και συγχρόνως μιας χώρας. Περιγράφει τα τοπία της ψυχής της η συγγραφέας, τα οποία όμως δεν είναι έξω από τα τοπία αυτής της πόλης και του τόπου γενικότερα. Η γραφή της έχει έντονη προφορικότητα. Η γλώσσα της είναι πλούσια και ακριβής. Απευθύνεται σε ένα κοινό, ει δυνατόν, ευαίσθητων ανθρώπων που θα συντονιστούν στο ίδιο μήκος καρδιάς, όπου η ίδια εκπέμπει. Όλα τα πεζογραφήματα του βιβλίου είναι πολύ καλά. Αξίζει κανείς να τα προσέξει, να τα διαβάσει και να τα ξαναδιαβάσει. Θα καταλάβει καλύτερα την μικρή μας πόλη, θα προβληματιστεί, θα ταυτιστεί και στο τέλος θα καθαρθεί δι’ ελέου και φόβου. Είναι με άλλα λόγια το βιβλίο από τα είδη εκείνα χάρη στα οποία μπορεί κανείς να πει ότι η λογοτεχνία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο».

Η ίδια η λογοτέχνις ανέφερε: «Πρόκειται για μικρά, στην πλειοψηφία τους, πεζά κείμενα. Τα περισσότερα είναι γραμμένα το 2014 και πραγματικά τα μοιράστηκα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πλειοψηφία τους είναι βιωματικά αλλά μέσα στις γραμμές τους ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ψηλαφίσει την αγάπη μου για τις τέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών. Όλα αυτά προσπάθησα να τα δέσω αρμονικά με την καθημερινότητα μου. Το αποτέλεσμα θα το κρίνει το αλάνθαστο αναγνωστικό κοινό».

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η εκπαιδευτικός κα Ελπίδα Θεοφανίδου υπογραμμίζοντας τις κινηματογραφικές επιρροές της συγγραφέως λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άγουν την ψυχή και την σκέψη της σε δρόμους απόλαυσης, αναστοχασμού, αυτοκριτικής και συνειδητοποιήσεων. Μέσα από τα κινηματογραφικά έργα γίνεται ένας περιπατητής και παρατηρητής του κόσμου που την περιβάλλει. Παράλληλα τοποθετεί τον εαυτό της σε έναν εναργή διάλογο με αυτά και διατυπώνει ξεκάθαρα τις απόψεις της, όπως αρμόζει σε έναν σινεφίλ και έναν άνθρωπο σκεπτόμενο, και θαρραλέα, ιδιαίτερα όταν οι ταινίες την οδηγούν σε προσωπικές παραδοχές που κόβουν βαθιά καταλήγοντας να μας παρουσιάζει ατόφιες πτυχές του εαυτού και της ζωής της».

Την παρουσίαση πλαισίωσε μουσικά η κα Ντίνα Σταμπασίδη με την κιθάρα της.