Τετάρτη 25.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Τα Καραγκούνικα. Τσ’ θκειαζμ τσ’ Φώτους» στο Μουσείο Τσιτσάνη

22.02.2020

Το νέο βιβλίο της Αποστολίας Κυριάκη με τίτλο «Τα Καραγκούνικα. Τσ’ θκειαζμ τσ’ Φώτους» θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 23-2-2020 στις 11.00 το πρωί στο Μουσείο Τσιτάνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Κοντός δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Ενεργός Πολίτης και η Παρασκευή Σδρόλια βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού στον Δήμο Καρδίτσας.

«Τα Καραγκούνικα. Τσ’ θκειαζμ τσ’ Φώτους» περιέχουν αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες της καραγκούνικης… τρέλας, των παλαιότερων και των νεότερων χρόνων, που είτε έχει βιώσει η ίδια η συγγραφέας, είτε της έχουν αφηγηθεί μεγαλύτεροι, στην καραγκούνικη διάλεκτο! Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Καραγκούνηδων. Τα μηνύματα που απορρέουν από αυτές, πολλαπλά και ανεξάντλητα. Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου, είναι η θεια-Φώτω και ο μπάρμπα-Στέφος κι ας… εισβάλλουν ενδιάμεσα διάφορες άλλες θειες και μπαρμπάδες! Στην ουσία, στα πρόσωπα της θειας-Φώτως και του μπάρμπα-Στέφου, συγκεντρώνονται οι χαρακτήρες των ανθρώπων που ζουν στον κάμπο της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Η θεια-Φώτω είναι η μάνα, η γιαγιά, η ξαδέρφη, η σύζυγος, η γειτόνισσα, η συμπεθέρα και αντιστοίχως ο μπάρμπα-Στέφος, ο παππούς, ο σύζυγος, ο πατέρας, ο γείτονας, ο μπατζανάκης κ.λπ. Είναι δύο από εμάς, αλλά… πολλοί και ζουν ανάμεσά μας.