Τρίτη 27.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Εκτός οπτικού πεδίου” του Θοδωρή Τσάτσου

10.03.2020 /

Μία όμορφη συλλογή διηγημάτων με ιστορίες που αφορούν όλους μας γιατί θίγουν ζητήματα της εποχής μας, της καθημερινότητάς μας και προβλήματα που έχουμε έρθει όλοι σε επαφή είναι το βιβλίο “Εκτός οπτικού πεδίου” του κ. Θοδωρή Τσάτσου που παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την φιλόλογο κα Γιώτα Παπαγεωργίου να χαρακτηρίζει τον συγγραφέα ως έναν άνθρωπο που πραγματικά συγκινεί και καθηλώνει με τα αξιοθαύμαστα που πηγάζουν από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και διακρίνεται για την αισιοδοξία, την αγάπη για τη ζωή και το αστείρευτο και πηγαίο χιούμορ. Παράλληλα υπογράμμισε τα εξής για το βιβλίο: «Ο λόγος κυλά αβίαστα, μεστός, κατανοητός, εύληπτος. Δημιουργεί ένα προσωπικό στυλ που απορρέει από γλωσσική και εκφραστική δεινότητα. Ισορροπεί πολύ επιτυχημένα ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ψυχολογία. Σκιαγραφεί εύστοχα τους χαρακτήρες και την ψυχοσύνθεσή τους. Πρόκειται για ένα ευσύνοπτο εγχειρίδιο ψυχολογίας μέσα στο οποίο ανακαλύπτουμε δικές μας κρυμμένες πτυχές, σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα ζωής, ματαιώσεις, ψυχολογικές επιβαρύνσεις και αδιέξοδα. Συμμετέχουμε στις ανθρώπινες αυτές ιστορίες, κατανοούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίζονται κάποια από τα γεγονότα και φυσικά συγκινούμαστε συνειδητοποιώντας πόσο κοινές είναι οι ανθρώπινες επιθυμίες, ανάγκες και αγωνίες. Βιώνουμε μια ψυχική ένταση από την οποία σταδιακά αποφορτιζόμαστε μέσω της συνέχεις και του τέλους κάθε ιστορίας καθώς συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής, αυτοπραγμάτωσης και αυτοβελτίωσης».

Μιλώντας για το βιβλίο ο συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Βαναργιώτης εξήρε την μεστή και προσεγμένη γραφή του συγγραφέα σημειώνοντας: «Αξιοποιεί με τέχνη όλους τους αφηγηματικούς τρόπους όπου χρειάζεται και εξυπηρετεί το θέμα του. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στον διάλογο, που δίνει ζωντάνια και αμεσότητα στις ιστορίες. Οι περιγραφές χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίες και λειτουργικές. Το συναίσθημα στα διηγήματα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές σέβεται το μέτρο και ποτέ το κείμενο δεν γίνεται μελό. Στην ισορροπία συντελεί και το χιούμορ καθώς και ο σαρκασμός που δρα υπόγεια και διαβρωτικά».

Το βιβλίο “Εκτός οπτικού πεδίου” είναι η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα του κ. Τσάτσου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.