Παρασκευή 07.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Ο Τρίτων της Αλοννήσου”, ένα πρωτότυπο παραμύθι

11.11.2019 /

Ένα γλυπτό της θάλασσας, μια ιστορία για έναν Τρίτωνα, μια γοργόνα και την απίστευτη δύναμη της παρατηρητικότητας, της θέλησης, της υπομονής και της επιμονής. Αυτά ήταν τα κύρια στοιχεία που οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου «Ο Τρίτων της Αλοννήσου» του κ. Γεωργίου Τσουρλή που παρουσιάστηκε ενώπιον πολλών συμπολιτών το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο «Τσιτσάνη». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του κ. Τσουρλή, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ταξί, ωστόσο τον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει να τον αφιερώνει στην ξυλογλυπτική, δημιουργώντας μικρές ιστορίες που εμπνέουν, προβληματίζουν και κυρίως δίνουν τροφή για σκέψη.

Παρουσιαστής του βιβλίου ήταν ο κ. Χρήστος Τρικάλης που αρχικά αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα όταν τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Ριζώματος και αυτός μετέφερε μαθητές στο σχολείο με το ταξί του –«με τις σχέσεις μας να έχουν κατά καιρούς διακυμάνσεις λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα», όπως είπε-, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τους τρεις σημαντικούς λόγους που τον έκαναν να δεχτεί να παρουσιάσει το βιβλίο αναφέροντας: «Είναι το πρώτο βιβλίο του. Είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ένας από εμάς χωρίς ιδιαίτερες σπουδές. Ο συγγραφέας εκτός του ότι εργάζεται ως οδηγός ΤΑΞΙ, ασχολείται και έχει στην ιδιοκτησία του άλογα που κάθε καλοκαίρι τα φέρνει στον σχολικό μας κήπο. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα στον κοινό νου; Μα καλά αυτός ο απλός και καθημερινός άνθρωπος που γνωρίζω εδώ και δύο χρόνια, έχοντας καθημερινή επαφή και επικοινωνία μαζί του και που θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο στο μικρό μας χωριό, έγραψε βιβλίο; Όπως καταλαβαίνετε η έκπληξη, αλλά και η περιέργειά μου έγινε ακόμη πιο μεγάλη, θέλοντας να το ψάξω αργότερα ακόμη καλύτερα. Ναι, είναι αυτός ο τύπος που έχουμε απέναντί μας και τόλμησε να γράψει βιβλίο με αρκετά στοιχεία μυθολογίας. Τόλμησε, θέλει και το παρουσιάζει εδώ σήμερα δημόσια μπροστά μας, με αυτά που νομίζει πως προσεγγίζουν την δική του πορεία ή αυτά που συνάδουν με τις δικές του σκέψεις; Πιστεύω πως η αλήθεια του καθενός διαμορφώνεται από το παρελθόν, το παρόν και την ιδεολογία του. Να το διατυπώσω καλύτερα. Η αλήθεια μας παίρνει σάρκα και οστά, η αλήθεια μας ντύνεται μέσα από την ιδεολογία του παρελθόντος και του παρόντος μας».

Υπογράμμισε επίσης ότι μέσα στο καλογραμμένο παραμύθι με τον απλό και κατανοητό λόγο διέκρινε πως «ο συγγραφέας ταυτίζεται με τον Τρίτωνα και είναι όπως όλοι οι Έλληνες γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες και φυσικά έτοιμος για το ταξίδι της ζωής και οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Δεν έχει σκοπό να σε ξαφνιάσει. Θέλει να μοιραστεί μαζί σου πράγματα από το παρελθόν και ίσως με αυτόν τον τρόπο να προσπαθεί να στηρίξει και να στηριχθεί».

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και έκθεση με το γλυπτό και τα πρωτότυπα έργα της εικονογράφησης από την κυρία Ελένη Τσιλιλή, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κυρία Βίκυ Ιακωβάκη ενώ την παρουσίαση συνόδευσαν μουσικά η κυρία Στέλλα Αναστασοπούλου στο φλάουτο και ο κ. Σπύρος Τσιώλης στην κιθάρα.