Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου

11.05.2016
Το πρόσφατο πόνημα του Γιάννη Καλπούζου, «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών Τρικαλινών, αφού ο γνωστός συγγραφέας είναι ένας από τους αγαπημένους του τρικαλινού βιβλιόφιλου κοινού.
Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου έλαβε χώρα στο Μουσικό Στέκι «Μανδραγόρας» και διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Τσιοπελάκος», την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων και τις Εκδόσεις «ΨΥΧΟΓΙΟΣ».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα και αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη, ενώ συμμετείχε και το μουσικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.
Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.