Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκινητικό λογοτεχνικό ταξίδι στο έργο του Κώστα Κρυστάλλη

13.12.2019 /

Ένα συγκινητικό λογοτεχνικό ταξίδι στο έργο και το πρόσωπο του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη είναι το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελου Αυδίκου με τίτλο «Οδός Οφθαλμιατρείου» -αφορά στον ομώνυμο δρόμο της Αθήνας όπου άρχισε το δράμα του πεζογράφου και ποιητή που έφυγε από τα Γιάννενα κυνηγημένος, ως πολιτικός πρόσφυγας, το 1889- που παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Πέμπτης από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» στο μουσικό στέκι «Ανδρομέδα».

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Βαναργιώτης που σημείωσε τα εξής: «Τον συγγραφέα δεν τον γνώριζα προσωπικά ως σήμερα, ήξερα μόνο το λογοτεχνικό του έργο. Ωστόσο διαβάζοντας την Οδό Οφθαλμιατρείου συνειδητοποίησα ότι μας συνδέουν αρκετά στοιχεία. Πέρα από το ότι σπουδάσαμε και οι δύο στα Γιάννενα στην ίδια σχολή, με μερικά χρόνια διαφορά και ότι η μία ρίζα μου από την πλευρά της μητέρας μου είναι ηπειρώτικη το σημαντικότερο ήταν ο ίδιος ο Κρυστάλλης. Το καλοκαίρι της πρώτης Λυκείου ψάχνοντας κάτι να διαβάσω μία γειτόνισσα μου έδωσε τα άπαντα του Κρυστάλλη και με παρότρυνε να τα μελετήσω με προσοχή γιατί ήταν καλύτερα από κάτι πεισιθάνατα του Καρυωτάκη που διάβαζα από τη δημοτική βιβλιοθήκη. Πραγματικά διάβασα με προσοχή όλον τον τόμο και με συγκίνησε. Μετά πάλι επέστρεψα στον Καρυωτάκη, αλλά έμεινε μέσα μου εκείνη η λεβεντιά που ανάσανα στα ποιήματα του Κρυστάλλη. Η ίδια η λεβεντιά χαρακτηρίζει και το βιβλίο, ένα βιβλίο που αν το συνόδευα με μουσική υπόκρουση, θα επέλεγα ένα αργόσυρτο ηπειρώτικό κλαρίνο, λεβέντικο και θλιμμένο παράλληλα. Θλιμμένο, για τον κόσμο που άλλαξε, που άφησε τις ρίζες και τις παραδόσεις του και προσπαθεί να γίνει ευρωπαίος μιμούμενος συνήθειες και τρόπους που δεν είναι δικοί του, πιθηκίζοντας και μιλώντας μια γλώσσα γεμάτη αγγλικές λέξεις και εκφράσεις».

Από την πλευρά της η φιλόλογος κα Φανή Μπαλαμώτη ανέφερε: «Δύο είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης και ο νεαρός ομογενής Χρήστος ή Κρυστ Σούλτις, μετανάστης δεύτερης γενιάς στην Αμερική. Οι δύο αυτοί ήρωες συναντιούνται σε δρόμους αναζήτησης και αναπροσδιορισμού, στην Αθήνα και την Ήπειρο, όταν ο νεαρός Κρυστ, διερχόμενος μια κρίση ταυτότητας, τολμά κι αφήνει την άνεση του μέχρι τότε οικείου του περιβάλλοντος στην Αμερική και την προοπτική μιας σπουδαίας καριέρας, που οι λαμπρές σπουδές του στα οικονομικά την εγγυόταν- και έρχεται στην ταραγμένη σύγχρονη Αθήνα αναζητώντας τον εαυτό του και τις ρίζες του. Οι πολυπρόσωπες συνομιλίες που διατρέχουν όλο το βιβλίο, καθώς και το επεξηγηματικό Σημειωματάριο, δείχνουν ότι το μυθιστόρημα είναι το ώριμο αποτέλεσμα σχολαστικής μελέτης και έρευνας χρόνων. Πρόθεσή του συγγραφέα, κατά δήλωσή του, δεν ήταν να γράψει μια «μυθιστορηματική βιογραφία», αλλά με αφορμή τον Κρυστάλλη, να μιλήσει για σύγχρονα θέματα, κάτι που τον κάνει, έμμεσα, έναν τρίτο πρωταγωνιστή – συνομιλητή».

Για το βιβλίο μίλησε επίσης η φιλόλογος κα Ρούλα Μερεντίτη, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κα Μαρία Κατσανούλη ενώ συνόδευσε μουσικά ο κ. Παντελής Πεταρούδας.