Τετάρτη 03.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι «Άνθρωποι» του Θωμά Στεργιόπουλου

28.02.2020 /

«Άνθρωποι», μια προέκταση του πεζογραφικού του έργου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο βορειοηπειρώτικος ελληνισμός και οι άνθρωποί του, τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του κ. Θωμά Στεργιόπουλου, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τις εκδόσεις Ροές και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Μιλώντας για το βιβλίο η Φιλόλογος κα Φανή Μπαλαμώτη ανέφερε: «Στους «Ανθρώπους» του, ο συγγραφέας παρουσιάζει δέκα «πορτρέτα» ανθρώπων που «τους κουβανά στην ψυχή του», παλιούς φίλους και συνοδοιπόρους από τη Βόρεια Ήπειρο, οι οποίοι αγωνίστηκαν εκεί για τον ελληνικό πολιτισμό και τη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, ο καθένας μέσω της ιδιότητας που διατηρούσε. Ο συγγραφέας, στη σύντομη εισαγωγή του στο βιβλίο, μας συστήνει τον τόπο δράσης, σαν έναν κορμό δέντρου, πάνω στον οποίο άνθισαν – παρ’ όλο τον γενικό μαρασμό γύρω τους οι άνθρωποι που μνημονεύονται: «Η ανθρωπογεωγραφία του βιβλίου εκτείνεται απ’ τη Χιμάρα στα Ριζά κι απ’ τη Δερόπολη στα Πωγωνοχώρια: Όπου μιλιέται η ελληνική γλώσσα, η πραγματική πατρίδα μας. Κατά κάποιον τρόπο, οι προσωπογραφίες αυτές αποτελούν μια μικρή πινακοθήκη του βορειηπειρώτικου ελληνισμού κι ένα χρονικό των τελευταίων εβδομήντα χρόνων του τόπου μας, μιας εποχής κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι ρίζες μας, η αντοχή και οι δεσμοί μας με τον εθνικό κορμό».

Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι ένα είδος Μνημοσύνου είναι οι ιστορίες και βιογραφίες αυτών των «Ανθρώπων» από τη Βόρεια Ήπειρο, που κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ελληνική ταυτότητά τους παρά την καταπίεση που δέχτηκαν από εθνικιστές σε ένα δικτατορικό καθεστώς και την πίεση να απαρνηθούν την ελληνική γλώσσα. Ένα μνημόσυνο για τα απίστευτα εκείνα χρόνια, που –κατά πώς λέει ο Θωμάς Στεργιόπουλος – «αρκούσαν δυο σπυριά χαράς, ένα βιβλίο για να  είμαστε ευτυχισμένοι!»

 

Από την πλευρά του ο Φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Βαναργιώτης υπογράμμισε: «Με τις βιογραφίες αυτές ο Στεργιόπουλος ξεχρεώνει ένα χρέος προς τους αγωνιστές που υπήρξαν οι στυλοβάτες της μειονότητας. Σε αυτούς που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη διατήρηση της ελληνικότητας του τόπου. Όμως οι βιογραφίες πιστεύω ότι είναι η αφορμή. Είναι η άκρη που τραβώντας την ξετυλίγεις το κουβάρι ενός τόπου, της ιστορίας του, των βασάνων και της λεβεντιάς του. Ενός τόπου που βιαίως αποκόπηκε από τις ρίζες του. Οι άνθρωποι της Βορείου Ηπείρου είναι άνθρωποι που ονειρεύονται να δουν την ακρόπολη, να ακουμπήσουν τις κολόνες της και να μαρμαρώσουν εκεί. Που μιλούν για τον Πλάτων και τον Αριστοτέλη σαν να μιλούν για τους παππούδες τους, που λαχταρούν να διαβάσουν ένα ελληνικό βιβλίο».

O κ. Θωμάς Στεργιόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Γράβα των Αγίων Σαράντα, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, και από το 1991 διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα ως παθολόγος γιατρός. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία και λαογραφικά δοκίμια, ενώ έχει μεταφράσει έργα Αλβανών και Ελλήνων συγγραφέων στα ελληνικά και στα αλβανικά αντίστοιχα.