Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου “Τι φοβάται η Τυτώ;”

28.02.2020

Το ξεχωριστό παραμύθι με τίτλο “Τι φοβάται η Τυτώ;” της κας Δέσποινας Γκουτζολίκα, το οποίο πραγματεύεται εύστοχα τις αιτίες που δημιουργούν και συντηρούν τις διάφορες φοβίες και τα άγχη στα παιδιά και τα συμπτώματα που αναπτύσσουν τα παιδιά ως απάντηση στους φόβους τους, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης με μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τοπική Διοίκηση Τρικάλων της Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών ΙΡΑ σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Παρουσιάστρια του βιβλίου η κα Μαρία Γιαννακού, Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια και Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα των παιδικών φοβιών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το βασικότερο όλων είναι να αντιληφθεί ο γονέας τον φόβο του παιδιού και να κατανοήσει αφενός πώς δημιουργήθηκε ο φόβος και αφετέρου τι εξυπηρετεί. Να ακούει προσεκτικά τι λένε τα παιδιά, με σωματική εγγύτητα ώστε να νιώσουν τις σωματικές αντιδράσεις τους, μέσα από την προσεκτική παρακολούθηση του παιχνιδιού τους και των συνομιλιών τους με άλλους. Φυσικά δεν πρέπει να ειρωνεύονται τους φόβους του παιδιού, οι οποίοι μπορεί να μοιάζουν παράλογοι ή και αστείοι στα μάτια τους, αλλά να είναι πρόθυμοι να ακούσουν το παιδί και να του συμπαρασταθούν με κατανόηση και ψυχραιμία. Ιδίως για παιδιά κάτω των 7 ετών, η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να αποκαλυφθεί πιο εύκολα μέσα από το φαντασιακό παιχνίδι, τη ζωγραφική ή το παιχνίδι με πλαστελίνες. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και θεραπευτικός τρόπος είναι η ανάγνωση εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων με ήρωες που έχουν παρόμοια προβλήματα και φόβους. Το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα του βιβλίου και να ξεπεράσει ευκολότερα το φόβο του».

Η κα Δέσποινα Γκουτζολίκα είναι αστυνομικός και γεννήθηκε σε ένα γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο. Όταν ήταν παιδί, είχε την τύχη να ακούσει αμέτρητα παραμύθια από την καλή της γιαγιά –παραμύθια πότε για μικρούς και πότε για μεγάλους, άλλοτε συναρπαστικά και άλλοτε συγκινητικά. Όπως η ίδια έχει πει, όλα αυτά τα παραμύθια τα κράτησε καλά στην άκρη του μυαλού της και τώρα ήρθε η ώρα να τα χαρίσει, μαζί με τα δικά της, στους μικρούς της γιους αλλά και σε όλα τα παιδιά. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο… για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.