Κυριακή 17.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Χώρα από Χαλκό»… χθες στο μουσείο Τσιτσάνη

22.02.2020

«Χώρα από Χαλκό», ένα μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στη φαντασία, διατηρώντας έναν ιστορικό χαρακτήρα, τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του κ. Μιχάλη Σπέγγου που παρουσιάστηκε ενώπιον πολλών συμπολιτών στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο η Φιλόλογος κα Νίκη Ζούκη ανέφερε: «Τρία πρόσωπα-καταλύτες της ιστορίας, Ιστορίας με πεζά και με κεφαλαία, με μια σχέση γονιδιακή, που σφραγίζει ένα σημάδι, το οποίο ο συγγραφέας ονομάζει κολάρο, μοιάζει όμως και με βρόχο ασφυκτικό, δεσμευτικό, που καθορίζει την πορεία τους, όχι όμως με την έννοια της μοιρολατρίας, αλλά με εκείνη του πεπρωμένου, έννοιες με εντελώς διαφορετική δυναμική. Και πως συμμετέχουν, συμπαρατίθενται, συμπράττουν ή αντιδρούν οι πληθυσμοί, οι λαοί, οι μάζες, ονομασία που προσδιορίζεται από τις αντίστοιχες συμπεριφορές, πως διαμορφώνονται και εκφράζονται όσα η φιλοσοφία της Ιστορίας θα όριζε ως υποκείμενες σιωπηλές πραγματικότητες του κοινωνικού ασυνείδητου. Εν τέλει χιλιάδες νεκροί κάτω από τις ερπύστριες της ιστορίας, ειρήσθω εν παρόδω ο Μιχάλης έχει εξελιχθεί και σε μεγάλο στρατάρχη, φαντάζεται, σχεδιάζει, εκτελεί με τη γραφίδα του εκπληκτικές πολεμικές συγκρούσεις με ηρακλείτεια διάθεση».

Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί κ. Σπύρος Μπαλτογιάννης τόνισε: «Ο Μιχάλης Σπέγγος χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα, την τέχνη της γραφής, το μοντάζ. Ιδιαίτερα για την δομή, εκτιμώ για να μην πω ότι είμαι βέβαιος ότι το πολύ υψηλό επίπεδο των σπουδών του στη φυσική συνέβαλε και εδώ καθοριστικά στην άψογη δόμηση όχι μόνο της Χώρας αλλά και όλων των έργων του. Είναι σαν να κατέχει την τεχνολογία της λογοτεχνίας. Παίζει το παιχνίδι της κλιμάκωσης εξαιρετικά. Σου κεντρίζει την περιέργεια. Σε οδηγεί γλυκά στην αγωνία. Ενίοτε φτάνει σε σκηνές αποκάλυψης και ξαφνικά σε χαλαρώνει αποκλιμακώνοντας την ένταση με μια νέα πληροφορία ή μια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του κανένα διάλειμμα φλυαρίας και είναι εκπληκτικό το ότι ένα μυθιστόρημα 670 σελίδων δεν κάνει την παραμικρή κοιλιά».

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Συγγραφέας του βιβλίου κ. Σπέγγος και ο Συγγραφέας κ. Στέφανος Ντάκος
ενώ αποσπάσματα διάβασε η κα Μάρβα Δερπανοπούλου.