Τετάρτη 16.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκάθαρο ΝΑΙ Μητσοτάκη για Αχελώο που το ανέθεσε στον Σκρέκα

30.01.2021

Την ξεκάθαρη πρόθεσή του όχι απλά να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας αλλά να ολοκληρωθεί σύντομα, αναθέτοντάς το στον συντοπίτη υπουργό Κώστα Σκρέκα, διατύπωσε σήμερα κατά την ομιλία του στα Τρίκαλα ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θεωρώ αδιανόητο το Ελληνικό δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή.

Εχω δώσει την κατεύθυνση στον υπουργό, στον Κώστα τον Σκρέκα ο οποίος ηγείται του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ, να επικαιροποιηθεί αμέσως η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για  το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο.

Σε μία εποχή που αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπιού, σε μια εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο του τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια να ολοκληρωθεί αυτοτελώς. Θα συνεισφέρει περισσότερα από 160 Megavat σταθερής ενέργειας στο σύστημα, θα έχει σημαντική αντιπλημμυρική βοήθεια σε όλη τη λεκάνη τη λεκάνη απορροής και γιατί όχι θα δημιουργήσει, όπως έχει γίνει με την λίμνη Πλαστήρα, ένα νέο πόλο επίσκεψη σε μια περιοχή που είναι άγνωστη τους περισσοτέρους. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου, ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Μεσοχώρα όμως αποτελεί το πρώτο βήμα, είναι αναγκαία, όχι κατ’ ανάγκη ικανή συνθήκη για να επανεξετάσουμε την εκτροπή μερικών υδάτων από την Αιτωλοακαρνανία στη Θεσσαλία».