Την σημαντική προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στην Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και την… προίκα που έχει δημιουργήσει η απερχόμενη διοίκηση, μέλος της οποίας ήταν, τονίζει με συνέντευξή του στον Ενεργό Πολίτη ο Θανάσης Αλιάγας. Επισημαίνει πως ακόμη και την ώρα που οι συστημικές τράπεζες δεν έδιναν ούτε ένα ευρώ, η Συνεταιριστική δεν έκλεισε τελείως την κάνουλα της χρηματοδότησης στις τοπικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος θεωρεί πως η τράπεζα είναι μοχλός ανάπτυξης για την τοπική αγορά, αρκεί να μείνουν σταθερές οι αρχικές αξίες που υπαγόρευσαν την ίδρυση και λειτουργία της τράπεζας.
Ως ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή επιχειρηματίας στο χώρο των υγρών καυσίμων στο νομό Τρικάλων μιλά για την επένδυση που έχει κάνει η εταιρία «Αλιάγας» στο χώρο των ασφαλτικών, ενώ τέλος για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της χώρας αναρωτιέται: Είναι ώριμη η κοινωνία και οι πολιτικοί της να συζητήσουν ανοιχτά και ειλικρινά για όλα αυτά;
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
-Κ. Αλιάγα, να ξεκινήσουμε από το θέμα που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες και δεν είναι άλλο από τις εκλογές της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ως Γενικός Γραμματέας είστε από το ανθρώπους που σε αυτά τα δύσκολα χρόνια στηρίξατε την τράπεζα να μείνει όρθια. Πως βλέπετε το μέλλον της από δω και πέρα
Το μέλλον της τράπεζας συνδέεται τόσο από παράγοντες που έχουν σχέση με την δική μας προσπάθεια – και αναφέρομαι στη νέα διοίκηση που θα κληθεί να καθοδηγήσει το εγχείρημα – όσο και από παράγοντες εξωγενείς που έχουν να κάνουν με την πορεία της χώρας, την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων .
Η νέα διοίκηση καλείται να θωρακίσει ακόμα περισσότερο την τράπεζα, να εδραιώσει την αξιοπιστία της να δώσει ανάσα ρευστότητας στις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας που ασφυκτιούν ανάμεσα στις συμπληγάδες του περιορισμού της κατανάλωσης, των κεφαλαιακών ελέγχων και της βαριάς δημευτικής φορολογίας.
Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό πως η μέχρι τώρα διοίκηση άφησε σοβαρή προίκα που αποτελεί σοβαρό υπόβαθρο για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους. Και αναφέρομαι σε δύο βασικά επιτεύγματα. Το ένα είναι ότι στις δύσκολες συνθήκες των προηγούμενων χρόνων που οι συστημικές τράπεζες είχαν κατεβάσει ρολά στις χρηματοδοτήσεις η τράπεζα μας εξακολουθούσε διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά .
Το δεύτερο είναι η επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου 4.000.000 € η οποία υπερκαλύφθηκε ενισχύοντας την κεφαλαιακή μας επάρκεια και αποδεικνύοντας την επαφή της τράπεζας με την κοινωνία.
-Επιχειρηματίας, άνθρωπος της αγοράς που λέμε και παρόλα αυτά θέτετε ξανά υποψηφιότητα, την ώρα που πολλοί κοιτάζουν να ασχοληθούν μόνο με τα του οίκου τους. Τι είναι για σας η Συνεταιριστική Τράπεζα;
Εγώ είμαι προσκολλημένος στις αρχικές αξίες που υπαγόρευσαν την ίδρυση και λειτουργία της τράπεζας.
Και αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από την όσο το δυνατόν ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν με ότι αυτό σημαίνει για την προστιθέμενη αξία που παράγεται από την τοπική κοινωνία. Και όπως ξέρεται η παραγωγή πλούτου φέρνει απασχόληση, κρατάει του νέους στον τόπο τους, βελτιώνει τη ζωή μας.
-Μπορεί να παίξει ρόλο ατμομηχανής για την ανάπτυξη των Τρικάλων και όχι μόνο;
Όπως σας είπα και παραπάνω το στοίχημα είναι να μείνουμε σταθεροί στις αρχικές αξίες συγκρότησης της τράπεζας. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε ναι η τράπεζα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των Τρικάλων όπως εξ’ άλλου το κάνει μέχρι τώρα. Όμως θα επιμείνω και στους εξωγενείς παράγοντες που σας ανέφερα.
Αν δεν αποκατασταθεί η κανονικότητα που είναι δουλειά της πολιτικής τότε λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν.
-Μπορεί το αντικείμενο της συνέντευξης να είχε ως θέμα τις εκλογές, δεν μπορώ να μην σταθώ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μόλις πριν λίγες μέρες ανοίξατε το νέο σας πρατήριο στην οδό Καρδίτσης και είναι το πέμπτο κατά σειρά καθιστώντας την εταιρεία «Αλιάγας» πρώτη στο νομό Τρικάλων. Τι άλλο σκέφτεστε
Όντως πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε το πέμπτο πρατήριό μας στα Τρίκαλα, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον καταναλωτή αφενός την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή αλλά και αφετέρου ένα διαφορετικό πρατήριο, ένα σημείο πώλησης διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα, ένα κατάστημα που ο καταναλωτής θα μπορεί να βρίσκει πολύ περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες από ότι ξέρει μέχρι σήμερα.
-Όλοι μας γνωρίζουμε την εταιρεία σας, που ιδρύθηκε το 1968, για τα υγρά καύσιμα, όμως έχετε κάνει και μια τεράστια επένδυση στο χώρο των ασφαλτικών στη Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς κάνετε εκεί;
Πριν από οκτώ χρόνια η εταιρίας μας έκανε την εγκατάσταση στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου όπου εκεί παράγουμε ασφαλτικά γαλακτώματα και έχουμε την δυνατότητα να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ασφάλτου, τώρα η μονάδα που κατασκευάσαμε στην Βιπε Σίνδου στην Θεσσαλονίκη παράγει τροποποιημένη άσφαλτο, ένα καινούργιο τύπο ασφάλτου για την Ελλάδα, ένα προϊόν που παράγεται με την πρόσμιξη ελαστομερών και ασφάλτου σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες το οποίο έχει την δυνατότητα όταν χρησιμοποιείτε στην κατασκευή του ασφαλτομίγματος να έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο και στην ζέστη αλλά και δυνατότητα επαναφοράς στην πρώτη κατάσταση όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα.
-Βλέπετε χαραμάδα ελπίδας για έξοδο από την κρίση και πώς;
Το θέμα δεν είναι να γίνουμε μελλοντολόγοι ή προφήτες. Το ζητούμενο είναι να απαντήσουμε σαν κοινωνία γιατί φτάσαμε ως εδώ. Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της κρίσης. Αν αναλύσουμε σωστά τις αιτίες θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Έξι χρόνια τώρα ακούμε τις ποιο απίθανες υποθέσεις συνομωσίας μεταφυσικού χαρακτήρα. Ακούμε από πολιτικούς ότι μας ψεκάζουν και άλλα τέτοια απίθανα.
Όμως ξέρεται κύριε Κοντέ, η οικονομία δεν είναι μεταφυσική .Η Λειτουργία μιας οικονομίας έχει κανόνες που είναι ανεξάρτητες από τις επιθυμίες μας.
Βασική προϋπόθεση για να ανεβάσεις το βοιωτικό σου επίπεδο είναι να δημιουργήσεις παραγόμενο προϊόν, να είσαι ανταγωνιστικός, να εξάγεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεται να εισάγεις. Με λίγα λόγια για να μοιράσεις μεγαλύτερα κομμάτια πίτας πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις την πίτα και συνεχώς να την μεγαλώνεις.
Τι έφταιξε λοιπόν που εμείς μοιράζαμε μια πίτα που τα υλικά της ήταν δανεικά και έπρεπε να επιστραφούν; Τι έφταιξε που για χρόνια ολόκληρα επιτυχία θεωρούνταν και εξακολουθεί ακόμα να θεωρείται μια θέση στο δημόσιο που μερικές φορές έχει και χαρακτήρα αργομισθίας; Τι έφταιξε που ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρείν ήταν και είναι κρατικοδίαιτο;
Θα σας απαντήσω λοιπόν με ερώτηση. Είναι ώριμη η κοινωνία και οι πολιτικοί της να συζητήσουν ανοιχτά και ειλικρινά για όλα αυτά;