Τρίτη 09.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιμένει στην αθωότητά του ο αστυνομικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα

15.11.2021

Εμβρόντητη παραμένει η κοινωνία των Τρικάλων με την υπόθεση της ασέλγειας σε βάρος της 4χρονης από τον αστυνομικό πατέρα της, όπως καταγγέλλει η μητέρα του κοριτσιού.  Ο ίδιος που αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, αρνείται τα πάντα κατηγορηματικά, ενώ όσοι τον γνωρίζουν, αδυνατούν να πιστέψουν πως μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο στο παιδί του.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο υπουργός χαρακτήρισε «απάνθρωπη ιστορία» τη φρικτή αυτή υπόθεση και υπογράμμισε ότι αν αποδειχτούν αληθείς οι κατηγορίες εις βάρος του, μετά τη διαθεσιμότητα ο κατηγορούμενος θα πάψει να είναι μέλος της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι έτσι, ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμία θέση και καμία δουλειά στην ΕΛΑΣ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι θα είναι στην ΕΛΑΣ άνθρωποι που κάνουν τόσο απάνθρωπες κινήσεις, δεν χωράει καμία συζήτηση γι’ αυτό» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, δίνοντας ηχηρό μήνυμα για άλλες παρόμοιες υποθέσεις υπόδικων αστυνομικών.

Αρνείται τα πάντα

Για το θέμα μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ζυγός ο δικηγόρος του Γιώργος Παναγιώτου ο οποίος αναφέρει ότι ο πελάτης του «απορρίπτει κάθε κατηγορία από αυτές που του αποδίδονται, πολύ δε περισσότερο για αυτές τις απεχθείς πράξεις για τις οποίες γίνονται αναφορές».

“Ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς και ρητώς ότι ουδέποτε έχουν λάβει χώρα. Πολύ δε περισσότερο αυτό για το οποίο κατηγορείτε ότι διέπραξε στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί για πολλούς και διαφόρους λόγους που θα αποδείξουμε με τα στοιχεία που θα εισφέρουμε στη διαδικασία της ανάκρισης η οποία διενεργείται και διεξάγεται. Έχει δοθεί ο άνθρωπος βορά στα ΜΜΕ έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητας, ακούω και διαβάζω ασύλληπτα πράγματα που δεν έχουν καμία βάση στην ποινική δικογραφία που  έχει σχηματιστεί. Η δικογραφία δομείται σε ένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο , θα δούμε κατά πόσο αυτό είναι αξιόπιστο, θα δούμε υπό ποιες συνθήκες δόθηκε και εδώ θα είμαστε να πούμε περισσότερα τις επόμενες μέρες” επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου.

Κατά τον ίδιο υπάρχουν περιπτώσεις όπου τέτοια θέματα έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετηθούν άλλου είδους σκοπιμότητες. “Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει αυτή την ποινική και ψυχική ταλαιπωρία την τεράστια ταλαιπωρία και στο τέλος απηλάγησαν από τα ελληνικά δικαστήρια και κρίθηκαν ότι δεν είχαν διαπράξει τις φρικαλεότητες, γιατί πρόκειται περί φρικαλεοτήτων, που στο αρχικό στάδιο της κάθε υπόθεσης κατηγορούνταν ότι διέπραξαν. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή είναι πολύ λεπτά ζητήματα, με ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα κι επειδή μιλάμε και για ένα ανήλικο παιδί το οποίο όποια κι αν είναι η εκδοχή της αλήθειας είτε είναι υπέρ του κατηγορουμένου, είτε υπέρ της καταγγέλουσας μητέρας το πραγματικό θύμα αυτής της υπόθεσης είναι το ανήλικο παιδί. Άρα επιβάλλεται όλοι μας να στεκόμαστε λίγο πιο προσεκτικά σε αυτές τις υποθέσεις” τόνισε προσθέτοντας “Πριν ακόμη ο κατηγορούμενος κι ο υπερασπιστής του λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας και γνώση των στοιχείων αυτής, ήδη στα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ είχε διαρρεύσει ολόκληρη η ποινική δικογραφία. Αυτό δεν περιποιεί τιμή ούτε στο νομικό μας πολιτισμό, ούτε στη δημοκρατία μας. Εδώ το περιβόητο τεκμήριο της αθωότητας παραβιάζεται καταφανώς, όπως επίσης και η μυστικότητα της κυρίας ανάκρισης. Η ανάκριση η οποία διεξάγεται και διενεργείται από τον κ. ανακριτή είναι μυστική”.

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι δεν υπάρχει έκθεση παιδοψυχολόγου που επιβεβαιώνει την τέλεση του αδικήματος. “Δεν υπάρχει αυτό στην ποινική δικογραφία. Δεν υπάρχει παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος να έχει επιληφθεί. Εκείνο που υπάρχει είναι ψυχολόγος της αστυνομίας. Ανεπίτρεπτα και παράνομα κατά τη δική μας την άποψη. Αλλά πέραν αυτού, δεν υπάρχει έκθεση ψυχολόγου που να επιβεβαιώνει την τέλεση του αδικήματος. Ο ψυχολόγος εκείνο το οποίο έκανε, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, να δώσει μία έκθεση ότι το ανήλικο παιδί έχει την αντιληπτική ικανότητα για να δώσει κατάθεση και δεν επισήλθε σε άλλα ζητήματα. Κακώς αναφέρεται, διαστρέβλωση της δικογραφίας και της πραγματικότητας αποτελεί αυτό. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο ανακριτής τις αμέσως προσεχείς μέρες θα διενεργήσει αυτή τη συγκεκριμένη ανακριτική πράξη. Κι εμείς θα το ζητήσουμε να οριστούν παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι ως αρμόδιοι πραγματογνώμονες για να αποφανθούν. Δεν το είπε, αλλά αυτό δεν μπορεί να το πει κανένας αστυνομικός. Και ειδικά όταν βλέπω την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων η οποία το μόνο που ανέφερε στο δελτίο τύπου είναι ότι δέσανε την υπόθεση” υπογραμμισε.